Clarice DINU
15292 vizualizări 2 iul 2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că miza sesiunii extraordinare a parlamentului este schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale(CCR), despre care a apreciat că, în actuala componenţă, "este o ruşine". Mai mult, Antonescu a pus pe lista schimbărilor şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Calendarul schimbărilor s-ar încheiea cu o suspendare preşedintelui Traian Băsescu, a adăugat liderul PNL. Liderul PNL a fost întrebat, într-o emisiune Antena 3, ce poate însemna sesiunea extraordinară pentru duce la deblocarea activităţii guvernamentale. "Ar putea însemna inclusiv Băsescu mai e sau nu mai e preşedinte al României", a replicat Antonescu. De asemenea, el a fost întrebat dacă USL va depune cerere de suspendare săptămâna asta pentru preşedintele României. "Da, eu cred că putem să o şi votăm săptămâna asta", a răspuns Antonescu.

Atac dur la CCR

"Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (...) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine", a declarat liderul PNL, la Antena3.

Antonescu a admis însă, că până în acest moment, nu s-a convenit s-a convenit asupra formulei juridice de schimbare a magistraţilor. "Nu putem face nimic în această ţară cu această Curte", a insistat el.

Potrivit Constituţiei, "judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia".

Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale prevede că mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează în următoarele condiţii: la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces; în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni; dacă nu are cetăţenie română, face parte dintr-un partid sau îşi încalcă grav atribuţiile.

Citește și: