Cristian ANDREI
4871 vizualizări 11 mar 2013

Preşedintele PNL şi al Senatului, Crin Antonescu, a declarat că revizuirea Constituţiei nu se va face după cum vrea preşedintele Băsescu, dar nu va fi o Constituţie împotriva acestuia.

“E nevoie de o recredibilizare a Constituţiei şi a sistemului constituţional, nu pentru că a fost prost făcută, dar, profitând de ea, preşedinţi, demnitari, politicieni au răstălmăcit-o, interpretat-o abuziv, însoţiţi şi de persoane care ar fi trebuit să fie în afara jocului politic. Interpretarea în spiritul Constituţiei ar fi putut evita crize care ne-au făcut rău”, a precizat Antonescu la o dezbatere despre revizuirea Constituţiei organizată la Universitatea „Dimitrie Cantemir”.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei a adăugat că trebuie evitat pericolul ca politicienii să se angajeze într-o luptă politică meschină la care sunt „invitaţi şi provocaţi” de Traian Băsescu.

„Nu am de gând să polemizez cu domnia sa, dar trebuie să spun foarte clar, nu acceptăm să ni se impună premisa pe care domnul Traian Băsescu o consideră fundamentală, anume Parlament unicameral pentru că aşa s-a pronunţat poporul la un moment dat şi nici proiectul pe care instituţia prezidenţială încearcă să-l impună”, a subliniat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că referendumul din 2009 privind Parlament unicameral cu 300 de membri a fost impus în „condiţii anormale şi nepotrivite”.

„În primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză, pentru că nu s-a făcut vreodată o dezbatere publică în care cetăţenii care urmau să voteze să fie informaţi ce înseamnă un Parlament unicameral, ce înseamnă un Parlament bicameral. A doua parte introdusă pentru propaganda populistă pentru reducerea numărului de parlamentari este şi în vederile noastre, în încercarea de a găsi o formulă raţională şi eficientă pentru exerciţiul calităţii de parlamentar şi pentru bunul mers al Parlamentului”, a afirmat Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, reducerea numărului de parlamentari se va face nu pentru că parlamentarii ar „fi nişte paraziţi sau pentru că sunt costisitori” şi pentru ca „parlamentarul să fie mai puternic, mai reprezentativ”.

Antonescu s-a declarat optimist în privinţa revizuirii Constituţiei, susţinând că dacă în zona economică depindem de mediul extern, revizuirea Constituţiei „stă doar în puterea noastră”, dar trebuie să existe bunăvoinţă politică.

„Este şansa de a relegitima în ochii unei societăţi dezamăgite în politic şi politică, de a da o nouă şansă acestei activităţi, acestui înţeles profund democratic al politicii”, a conchis preşedintele PNL.


 

Citește și: