Clarice DINU Andi Manciu - Mediafax
74266 vizualizări 27 mai 2014

Crin Antonescu şi Vasile Blaga resuscitează Alianţa DA, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, cooptând în proiectul antiPSD şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Liderii celor trei partide poartă în această periodă o serie de discuţii pentru formalizarea unei colaborări. Termenul limită ar fi congresul PNL din luna iunie, în cadrul căreia liberalii să îşi dea votul pe noul proiect, urmând ca ulterior pedeliştii şi cei de la FC să-l supună şi ei votului partidului.

În acest moment, discuţiile, coordonate de Crin Antonescu, se îndreaptă către o alianţă electorală pe modelul Alianţei DA, fiind exclusă o fuziune.

După o serie de discuţii informale, Crin Antonescu şi Vasile Blaga vor oficializa miercuri negocierile. În ciuda disputelor pe care le-au avut cu liberalii,  mandatul pedeliştilor este unul flexibil, aceştia fiind dipuşi să renunţe chiar la propriul candidat la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, dacă acesta nu va avea o cotă electorală care să-i pună probleme lui Victor Ponta. Varianta de lucru luată în calcul este ca prezidenţiabilul Alianţei să fie decis în urma unor sondaje, democrat-liberalii care ar fi mai împăcaţi cu Klaus Iohannis, nespunând nu nici unei eventuale candidaturi a lui Crin Antonescu.

Liderul PNL a fost reevaluat în ultima perioadă, datorită disponibilităţii sale la negociere, precum şi a anunţului de afiliere a liberalilor la PPE.

Mai mult, varianta prezidenţiabilului Antonescu rămâne în picioare şi în PNL, în condiţiile în care Klaus Iohannis ezită, deocamdată, să-şi asume un astfel de statut. Înainte cu câteva zile înainte de europarlamentare, primarul Sibiului a declarat la GÂNDUL LIVE că ar fi mai pregătit pentru funcţia de premier, decât pentru cea de preşedinte.

Întâlnire Antonescu - MRU

Înainte de întâlnirea de mâine, Crin Antonescu a avut astăzi o întâlnire cu preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a declarat, la final, că discuţiile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni, făcând un apel la liderii politici să fie "decenţi".

"Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noştri din partidele de opoziţie este de a nu pronunţa nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenţi, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul naţional", a spus Ungureanu.

Liderul FC şi-a exprimat speranţa că partidele din zona de dreapta sunt responsabile şi şi-au "învăţat lecţia din votul de duminică". "Pe seama lucrurilor care s-au întâmplat, pe seama constatării dezastrului electoral, trebuie să facem ceva pentru a nu lăsa ţara în mâna PSD", a mai afirmat Ungureanu.

Udrea, scoasă din calcule

Chiar dacă în ultima perioadă a lansat insistent în spaţiul public mesajul unificării partidelor de dreapta, Elena Udrea este lăsată deocamdată deoparte. În calculele PNL, PDL şi FC cooptarea în această fază PMP într-o construcţie antiPSD este exclusă. Pe de o parte din cauza respingerii acestei variante de către PDL, pe de altă parte şi a reticenţei lui Crin Antonescu care nu-şi doreşte nicio asociere cu Traian Băsescu în acest moment.

Mai mult, în scenariul pe termen mediu, PMP ar putea oferi susţinere noii Alianţe şi prezidenţiabilului acesteia, fără a fi cooptat în structură.

Până atunci însă, pe Facebook, Elena Udrea a exprimat disponibilitatea PMP de a face parte din orice proiect al dreptei şi de a susţine orice candidat al acesteia. „Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte”, scrie Udrea, sceptică însă că o astfel de iniţiativă se va formaliza.

Motivul, spune ea, „incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun, dublată de frustrările şi parti pris-urile jurnaliştilor şi analiştilor de dreapta, care fac exact ce critică la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi şi în jurul cui vrem noi”.

„Decât să rămânem înţepeniţi în supărări din trecut e mai important să fim uniţi", a susţinut ulterior Udrea, care este de părere că „nu există proiect care să ia 51% la alegeri fără electoratul lui Traian Băsescu”.

Până una alta, răspunsul primit de la Vasile Blaga are legătură doar cu „frustrările” invocate de fosta colegă de partid. "Poate o fi fustrată, nu ştiu", a ca comentat preşedintele PDL.

 

Citește și: