2608 vizualizări 13 iun 2019

Referitor la prezidenţiabil, Codrin Ştefănescu a anunţat că Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidenţiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

De asemenea, social-democraţii au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de preşedintele interimar al PSD nu şi-a anunţat candidatura pentru şefia formaţiunii la Congresul extraordinar.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formaţiunii, pentru Mediafax.

Dăncilă, despre sondarea prezidenţiabilului PSD: Oricine îşi poate exprima dorinţa

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a declarat joi, după şedinţa CEx, că orice membru al formaţiunii poate fi testat, dacă îşi manifestă intenţia de a participa la prezidenţiale. Dăncilă a spus că aceleaşi reguli se aplică şi lui Şerban Nicolae sau Liviu Pleşoianu.

„Am vorbit despre moţiunea de cenzură care va fi votată săptămâna viitoare. Vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie luată prin vot şi care azi a fost discutată în CEx. Al doilea subiect pe ordinea de zi a fost Congresul. Am stabilit 4 grupuri de lucru pentru updarea programului de guvernare, pentru platforma PSD. Un grup de lucru pentru data Congresului, am stabilit datele când se vor desfăşura conferinţele judeţene şi de asemenea grupul de statut care a lucrat şi a venit cu propuneri în CEx. S-a discutat şi despre sondajele de opinie privind candidatura la prezidenţiale, epntru modul cum vom acţiona în perioada următoare. A fost un CEx în care fiecare coleg a avut posibilitatea să îşi spună propria opinie, pentru că aşa e în democraţie", a declarata Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Şerban Nicolae şi-a manifestat inenţia de a fi prezidenţiabil, aşa cum au delarat surse politice, Dăncilă a răspuns: „Aceeaşi abordare pe care am avut-o referitoare la Congresul PSD din 29 iunie, unde vom alege preşedintelee, preşedintele executiv şi secretarul general, acelaşi principiu îl vom aplica la candidaturile pentru prezidenţiale. Fiecare coleg îşi va exprima dorinţa, vom face sondaje, şi cel mai bine plasat în sondaje şi care va avea votul. Sigur, dacă vrea şi Liviu Pleşoianu. Fiecare coleg care va dori o candidatură, va fi inclus în sondaj”.

Marian Oprişan, despre Şerban Nicolae: Are experienţa necesară, e matur, e un bărbat puternic

Marian Oprişan a declarat joi, la finalul CEx al PSD, că Şerban Nicolae este un „bărbat puternic”, referindu-se la o posibilă candidatură a acestuia pentru alegerile prezidenţiale. El a precizat că PSD este un „organism viu, care reacţionează”, privind alegerea datei Congresului pe 29 iunie.

„Am stabilit agenda pentru Congresul din 29 iulie, am stabilit grupul de lucru pentru programul politic şi componenţa, a stabilit grupul de lucru pentru modificarea statutului şi grupul de lucru care se va ocupa de organizarea Congresului. Am stabilit agenda, începând cu Conferinţele Judeţene Extraordinare, care vor desemna delegaţiile pentru Congres şi terminăm cu data de 29 iunie când avem Congres Extraordinar”, a declarat vicepreşedintele PSD.

Întrebat dacă au fost membri social-democraţi care s-au opus datei Congresului, Marian Oprişan a răspuns: „PSD este un organism viu, care reacţionează de fiecare dată. Evident că unii au avut părerea că nu trebuia făcut Congres în 29, îl voiau la toamnă, îl voiau altă dată, dar majoritatea colegilor a decis, în această situaţie”.

„Eu cred că Şerban (Nicolae - n.r.) este un lider al PSD care are experienţa necesară, e matur, e un bărbat puternic şi nu este singurul, probabil mai mulţi vor intra în cursă”, a declarat Marian Oprişan.

Citește și: