Clarice DINU
35056 vizualizări 28 iun 2012

Victor Ponta a anunţat astăzi, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole "El Pais", că Adrian Năstase nu mai este membru PSD.

Întrebat de jurnalişti dacă Adrian Năstase mai este membru PSD, Victor Ponta a spus că, potrivit statutului partidului, calitatea de membru a fostului premier s-a anulat în momentul în care a primit condamnarea definitivă. "Respect decizia instiţutiilor, însă e un moment greu pentru mine şi pentru partid. Cu Năstase am intrat în NATO şi am definitivat negocierile cu UE, ne amintim de multe momente frumoase. Acest caz nu este singular. Sentinţe similare s-au dat şi în alte ţări. Probabil modul în care se finanţează campaniile reprezintă o problemă în toate democraţiile", a precizat Ponta.

Potrivit Statutului partidului, adoptat în 2010, la articolul 23 litera b se prevede că nu pot fi membri ai PSD "persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege". Dacă Statutul s-ar aplica, Adrian Năstase, condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii" la doi ani de închisoare cu executare nu ar mai putea fi membru PSD.

Prima reacţie a partidului, după ce Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare cu executare, a fost că PSD nu se disociază de Adrian Năstase, crede în nevinovăţia acestuia şi îl consideră un simbol al partidului.

Iniţial, din funcţia de premier, Victor Ponta a făcut un pas în lateral, spunând că nu poate comenta deciziile instanţelor. A precizat că sunt alţi lideri ai PSD care pot lua atitudine, dacă el nu o poate face din funcţia pe care o are. "Când ne vom întâlni la partid, vă vom anunţa ce am făcut în cazul Adrian Năstase", a declarat, pentru gândul, Victor Ponta. (Irina Borş)

Citește și: