29 vizualizări 30 nov 2008

Asociaţia Pro Democraţia insistă că, prin Legea 35/2008, a fost introdus “votul alb” - cel prin care alegătorul introduce în urnă buletinul neştampilat – ceea ce dă posibilitatea cetăţenilor să îşi exprime nemulţumirea faţă oferta din colegiul lor. Voturile albe vor fi numărate separat de cele nule. Propunerea a stârnit controverse, pe motiv că ar putea fi folosite pentru a denatura rezultatele scrutinului.

„Dacă plecăm de la prezumţia de rea credinţă a celor care sunt în birourile secţiilor de votare, putem crede că anulează şi buletinele valide de vot. Ne putem imagina orice”, a fost argumentul lui Cristian Pîrvulescu împotriva celor care au contestat votul alb. El a subliniat că „votul alb este permis în destul de multe ţări occidentale tocmai pentru a permite celor care nu au niciun fel de altă alternativă să se manifeste”. „Cred că posibilitatea manipulării acestui vot este minimă”, a susţinut el.

Potrivit APD, votul alb are o calitate singulară – le permite cetăţenilor dezamăgiţi să îşi exercite dreptul la vot şi să participe la procesul central al oricărei democraţii: alegerile. Supranumit “absenteism civic” de organizaţiile din Franţa, unde Adunarea Generală a aprobat, în 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoasterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esenţial pentru îmbunatăţirea platformelor politice şi a programelor de guvernare, mai atrage atenţia Pro Democraţia.

Citiţi în secţiunea specială Alegeri 2008:

Şeful secţiei de votare către alegătorul Tăriceanu: „Vă mulţumesc domnule prim-ministru că mi-aţi rezolvat petiţia pentru firmă”

Băsescu a votat pentru „experienţa celor care au mai fost şi curajul noii generaţii"

Stolojan a evocat amintiri din comunism, Blaga a copiat declaraţiile lui Băsescu

Mircea Geoană, întâmpinat la Dăbuleni cu “domnule viitor prim ministru”

Iliescu pentru prima oară simplu alegător

Patriciu vrea să-i împiedice pe „golani şi escroci” să intre în Parlament

Năstase: „Au mai avut loc discuţii între lideri, dar fără mandat”

Markó Béla: “Am votat, bineînţeles, pentru solidaritatea maghiarilor, pentru solidaritatea tuturor ardelenilor”

Diaconescu îndeamnă românii la vot, Orban a votat „pentru Brătianu”

Votul în arest: două traficante de droguri şi-au exercitat dreptul fundamental

Becali i-a îndemnat pe oameni să voteze PNG chiar în sala de vot

Citește și: