Alina Matis
4650 vizualizări 28 apr 2014

Capturarea celor opt membri ai misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de către separatiştii proruşi din Slaviansk, Ucraina, „este un atac direct la eforturile internaţionale de detensionare” a conflictului din această regiune „şi un gest ilegal din partea unor forţe paramilitare ilegitime”, a criticat, luni, preşdintele Traian Băsescu, într-un comunicat de presă remis gândul. Mai mult, încercarea autorilor acestui act de a negocia eliberarea observatorilor OSCE, personal cu statut diplomatic, în schimbul punerii în libertate a „unor infractori deţinuţi de autorităţile legale ale unui stat, are elementele unei luări de ostatici şi a acţiunilor unui grup terorist”. Şi Polonia a condamnat, duminică seară, reţinerea observatorilor drept o folosire de „metode teroriste inaccpetabile”.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că orice acţiune de reţinere ilegală, răpire, utilizare a civililor paşnici ca scuturi umane în operaţiuni separatiste este în măsură să antreneze răspunderea penală pentru infracţiuni la adresa drepturilor omului”, a informat Preşedinţia.

Traian Băsescu a mai transmis că România condamnă orice formă de separatism şi încercare de utilizare a presiunilor de tip militar în scopuri politice.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin, să condamne ferm acţiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk şi să utilizeze toată autoritatea sa pentru a permite buna funcţionare a Misiunii OSCE în estul Ucrainei. De asemenea, separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sancţionat penal în orice stat din lume care respectă normele şi principiile dreptului internaţional şi care apără coexistenţa paşnică în Europa”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

12 persoane - opt străini şi patru ucraineni - au fost capturate vineri de către separatişti, care i-au calificat duminică, într-o conferinţă de presă, drept „prizonieri de război”, potrivit liderului lor, Viaceslav Ponomarev, primar autoproclamat al oraşului Slaviansk. Aceştia au informat că vor să îi predea pe ostatici în schimbul altor persoane deţinute de autorităţile ucrainene. „În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război”, a declarat Ponomarev. Informaţiile nu sunt foarte clare în ceea ce îl priveşte pe şoferul microbuzului în care se aflau observatorii - nu se ştie dacă el este inclus în cei 12 sau dacă este cel de-al 13-lea prizonier. Grupul străinilor este alcătuit din şapte ofiţeri - trei germani, un polonez, un ceh, un danez şi un suedez - şi un traducător, iar suedezul, bolnav de diabet, a fost „eliberat” între timp.

 „Din informaţiile deţinute la acest moment, în incidentul menţionat nu sunt implicaţi observatori OSCE trimişi din partea României”, a informat vineri Ministerul Afacerilor Externe, într-o precizare remisă gândul. MAE a adăugat că „urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţia situaţiei şi se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfăşurate în teren”. Totodată, ministerul condus de Titus Corlăţean s-a declarat „profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane şi independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizaţiei pan-europene să fie, sub orice formă, ameninţaţi sau puşi într-o situaţie de risc”.

Consiliul permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se reuneşte, luni, la Viena, într-o sesiune extraordinară consacrată conflictului din Ucraina.

Citește și: