Departamentul Corespondenţi
Adrian POPESCU
13204 vizualizări 27 oct 2013

Aproape 15.000 de maghiari au participat, duminică, la  "Marele marş al secuilor", manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici. Organizatorii se aşteaptau ca numărul de participanţi să ajungă la 150.000.

Consiliul Naţional Secuiesc a organizat acest protest faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul se desfăşoară în judeţul Covasna, fiind organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

 Printre participanţi s-au aflat şi câteva zeci de membri ai "Noii gărzi maghiare", organizaţie paramilitară apropiată Jobbik.

Noua Dreaptă din România a anunţat că se va deplasa pe traseu cu steaguri tricolore.

UPDATE 14:14 Potrivit estimărilor Jandarmeriei, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane

UPDATE 13.30 Kelemen Hunor a precizat pentru gândul că nu ţine în mână un steag secuiesc, la fel ca ceilalţi participanţi. "Eu am steagul în inimă, nu în mână", a declarat Hunor.

UPDATE 13.29 Kelemen Hunor susţine că sunt prezenţi peste 100.000 de participanţi, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Covasna, cpt. Petronela Corodeanu, a declarat că este vorba de 15.000 de oameni.

UPDATE 12.30 Poliţia şi Jandarmeria Braşov au oprit la Hălman 4 maşini ale organizaţiei Noua Dreaptă Braşov, care voiau să meargă pe traseul manifestaţiei. Acestora li s-a explicat că este vorba de o manifestaţie şi nu li s-a permis să participe. De asemenea, autorităţile le-au luat declaraţii.

Harta cu localităţile unde se va forma lantul uman

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Sursa Foto: Adrian Popescu, Gândul

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime au fost confecţionate pentru acest eveniment.

La marş vor fi prezenţi şi lideri ai UDMR, printre care şi preşedintele Kelemen Hunor şi vicepreşedintele politic Borbely Laszlo, precum şi mai mulţi parlamentari.

"Vin oameni din mii de localităţi din Ardeal la această manifestare, de exemplu din Miercurea Nirajului vor veni 180 de oameni la Breţcu, sub conducerea domnului primar de acolo", a spus Tamas.

El a adăugat că UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi că se confecţionează şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului.

1.000 de manifestanţi, în întârziere după ce trenul s-a defectat

Manifestarea nu a început însă cu dreptul. Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.

Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat corespondentului Mediafax că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare şi, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

"Trenul a pornit la 7:30 din staţia Izvoru Mureşului, a mers doi metri şi s-a oprit. S-a stricat, nu porneşte pur şi simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva şi nu porneşte", a precizat Bors Bela.

Reprezentanţii companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR şi CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiş, la Marşul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, au spus vicepreşedintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore şi jumătate, lucru care i-a nemulţumit profund pe oamenii care aşteaptă pe peroane şi care, în aceste condiţii, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.

Citește și: