Anca SIMINA
876 vizualizări 13 mar 2013

Guvernul intenţionează să treacă noua lege unitară privind restituirea proprietăţilor confiscate sub regimul comunist prin anjajarea răspunderii în faţa Parlamentului, pe 26 martie. Noua lege, a susţinut astăzi premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern, va institui un impozit de 85% pentru concesionarii de drepturi litigioase de la urmaşii adevăraţilor proprietari şi va limita depunerea de noi cereri.

"Nu se vor mai putea depune noi cereri. Au fost 23 de ani, ce era de revendicat s-a revendicat", a spus Victor Ponta, fără a explica însă cum se va putea transpune această limitare în lege.

Potrivit primului-ministru, se va restitui în natură "tot ce se mai poate restitui", cu precizarea că în cazul şcolilor, spitalelor şi instituţiilor de cultură, Guvernul va obliga propriertarul să nu schimbe destinaţia clădirii timp de 20 sau chiar 25 de ani. Pentru proprietăţile "care nu se mai pot restitui în natură", se vor emite titlurile şi, pe baza unor punctaje, se va trece la restituirea în bani, însă nu imediat, ci în cel puţin 7 ani.

Cât despre impozitul de 85% destinat celor care au cumpărat drepturile litigioase de la adevăraţii proprietari, Ponta spune că "e un principiu la care ţine foarte mult", declarându-se convins că "este constituţional". "Avem o obligaţie de a restitui către proprietari şi urmaşii lor ce le-a luat regimul comunist, dar nu şi faţă de cei care fac o afacere, faţă de samsari. Este constituţional, am discutat cu Ministerul de Finanţe un impozit de 85%. 15% dintr-un business este un profit corect şi acceptabil", a comentat Ponta care a admis însă că "Diavolul se va ascunde în detaliile de implementare".

După şedinţa de Guvern de astăzi, proiectul va fi publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobat de Executiv şi trimis inclusiv la CEDO pentru observaţii.

"Săptămâna viitoare adoptăm proiectul de lege. Pe 26 va fi angajarea răspunderii. Este timp şi pentru eventuale retuşuri, este timp să primim şi observaţii de la CEDO, primele semnale neoficiale sunt pozitive, şi pentru parlamentari să facă amendamente.  Sper că cei din opoziţie se aleg până atunci şi au timp să fie serioşi", a extins Ponta şi asupra opoziţiei obligaţia de a se ralia variantei Guvernului.

Pe Mihai Răzvan Ungureanu, în schimb, autorul unui proiect de lege depus în Parlament care nu prevede impozitarea, l-a acuzat de reprezentarea intereselor samsarilor. "Samsarii au oamenii lor în parlament. Unul dintre ei, un fost prim-ministru, a depus un proiect exact pentru ei", a comentat premierul vorbind de "un proiect de lege semnat de parlamentarii sponsorizaţi de samsari".

 

 

Citește și: