Cristian ANDREI
2399 vizualizări 7 iun 2011

Proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari a trezit tensiuni în rândul membrilor PSD şi PNL, din cauza raportului stabilit între senatori şi deputaţi.

Decizia finală va fi luată mâine dimineaţă de Victor Ponta şi Crin Antonescu, care vor prezenta proiectul de lege al Opoziţiei privind reducerea numărului de parlamentari. Dacă USL a optat clar pentru un Parlament bicameral, necunoscuta rămâne numărul de parlamentari propus.

Pe masa de lucru a liberalilor şi social-democraţilor se află două variante: fie un Legislativ format din 299 de membri, fie unul format din 325 de membri. Surse din USL au declarat pentru gândul că, în cazul ambelor variante, cei care vor avea de pierdut vor fi deputaţii. Astfel, în varianta cea mai probabilă, cea cu 299 de parlamentari, proiectul de lege al USL prevede că vor fi 104 senatori şi 195 deputaţi. Parlamentul actual are 471 de membri, dintre care 137 sunt senatori, iar 334 sunt deputaţi. Dacă proiectul USL ar deveni realitate, ar dispărea 34 de senatori şi 135 de deputaţi.

"Nu vă faceţi griji, PDL nu va accepta"

Proiectul de lege a trezit nemulţumirea deputaţilor USL, care cred că s-au făcut jocurile pentru senatori. "Am auzit că proiectul de lege prevede reducerea drastică a numărului deputaţilor, în timp ce la numărul senatorilor s-a umblat foarte puţin. Trebuie să vedem proiectul final pentru a prezenta poziţia", a declarat un deputat social-democrat. "Nu cred că vor reduce numărul de parlamentari cu un an de alegerile parlamentare. Vor doar să-i provoace pe cei de la PDL", a precizat un alt parlamentar al USL. Aleşii PSD şi PNL sunt însă siguri că proiectul nu va avea şanse de reuşită, aşteptând ca PDL să se opună. "Nici cei de la PDL nu vor reducerea numărului de parlamentari, chiar dacă susţin contrariul. Cei de la putere nu pot risca să rămână fără votul propriilor parlamentari, ameninţaţi că nu vor mai avea loc unde să candideze în 2012", au precizat sursele citate. În privinţa migraţiei politice, proiectul USL prevede că un parlamentar care şi-a prezentat demisia dintr-un partid îşi pierde automat şi calitate de membru al forului legislativ. Liderii USL vor depune mâine la Parlament mai multe proiecte pentru modificarea legii electorale. Esenţa acestora constă în reducerea numărului de parlamentari, interzicerea migraţiei politice şi alegerea parlamentarilor din primul tur, fără redistribuirea mandatelor.

Citește și: