Sorina Ionaşc
8473 vizualizări 3 ian 2015

Un deputat sau un senator încasează aproape 5.000 de lei numai salariul lunar. Pe lângă această sumă, ei mai primesc şi sume forfetare, adică cel puţin o indemnizaţie şi jumătate (minimum 7.500 lei), au cazarea asigurată (4.000 lei) şi încă 1.000 de lei pentru transport, în cazul celor care nu au maşină. În total, un parlamentar primeşte într-o lună cel puţin 17.309 lei sau 13.309 de lei, dacă are o locuinţă în Bucureşti.

Pentru aceşti bani, au muncit doar în campanie şi la jurământul de învestitură. În rest, Parlamentul nu a beneficiat de prezenţa şi activitatea lor, după cum o demonstrează cifrele afişate pe site-urile celor două Camere.

Oana Niculescu Mizil, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, ocupă prima poziţie în topul parlamentarilor care au stat degeaba, iar statul le-a dat de pomană indemnizaţia. Ca activitate, deputata PSD a bifat doar cele 36 de secunde, în care şi-a depus jurământul de credinţă la învestitură.

În prezent, ea face parte din comisia de politică externă, este vicepreşedintele grupului de prietenie cu Macedonia şi secretar al grupului de prietenie cu Austria.

FOTO: captură Camera Deputaţilor

Pe locul al doilea în topul parlamentarilor care primesc bani de la stat fără a face nimic se află Sebastian Ghiţă, un cunoscut apropiat al lui Victor Ponta. Ales în judeţul Prahova, deputatului PSD i-a luat mai puţin să depună jurământul, doar 31 de secunde. Cu toate acestea, el a mai luat o dată cuvântul în plen, cu ocazia votului pentru componenţa unor comisii, adică 28 de secunde.

În rest, Sebastian Ghiţă nu a depus nicio iniţiativă legislativă şi nici nu a semnat vreuna, nu a avut nicio interpelare şi nicio întrebare. Iar cele 59 de secunde în doi ani de mandat au fost răsplătite cu peste 17.000 de lei pe lună.

Până în februarie 2013 a făcut parte din comisia pentru apărare, iar în prezent este membru al comisiei pentru controlul parlamentar asupra activităţii SRI.

FOTO: captură Camera Deputaţilor

În aceeaşi situaţie se află şi fostul tenismen, actual senator PC, Ilie Năstase. Chiar dacă el are abia jumătate de lună de mandat (a devenit senator la alegerile parţiale din 25 mai 2014), Năstase nu s-a evidenţiat în Parlament cu altceva mai mult decât prin simpla prezenţă.

A depus jurământul de învestitură pe 23 iunie şi cam atât. ”Trebuie să spun şi asta înainte? Nu trebuie să-l spun? Numai jurământul. E bine? O.K.”, doar la aceste cuvinte se limitează activitatea lui în Senat, după cum se arată în stenogramele şedinţei respective, după care a citit jurământul. În prezent, Ilie Năstase face parte din comisia de învăţământ.

FOTO: captură Senat

Ioan Mihăilă este la primul mandat de deputat. A fost ales sub sigla PNŢCD, însă în martie 2014 a decis că la putere este mai bine, aşa că s-a înscris în UNPR. El însă a avut o activitate ceva mai bogată decât colegii mai sus menţionaţi. Pe lângă cele 29 de secunde în care a depus jurământul de credinţă, Mihăilă apare ca iniţiator la trei proiecte de lege, alături de alţi parlamentari.

Ioan Mihăilă a făcut parte din comisia pentru învăţământ, însă odată cu trecerea în grupul PSD s-a înscris în comisia de mediu. În prezent, el este secretarul grupului de prietenie cu Portugalia.

FOTO: captură Camera Deputaţilor

La primul mandat este şi deputatul PSD Adrian Simionescu. Spre deosebire de colegii săi, pe lângă jurământul de învestitură care a durat, în cazul lui, 36 de secunde, pesedistul a avut şi o declaraţie politică pe tema ”consideraţii legate de virtuţi în politică”, în care l-a citat pe actorul Mel Gibson, din filmul ”Braveheart 2”. ”Vă îndemn să aşteptaţi, aşteptaţi, aşteptaţi!”, şi-a început el declaraţie, sfârşind-o în acelaşi ton. ” Răbdare, răbdare, răbdare!”.

În plus, Adrian Simionescu apare ca iniţiator la două proiecte de lege, împreună cu mai mulţi parlamentari de la toate grupurile politice.

În prezent, el face parte din comisia pentru administraţie şi din grupul de prietenie cu Belarus şi cu Bulgaria.

FOTO: captură Camera Deputaţilor

Amintim faptul că, la alegerile din decembrie 2012, au fost aleşi 588 de parlamentari, însă în prezent mai sunt doar 571, dintre care 400 de deputaţi şi 171 de senatori.

Citește și: