Cristian ANDREI
19248 vizualizări 18 mai 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru gândul că “problema coabitării” cu preşedintele Traian Băsescu nu s-a explicat şi lămurit în interiorul USL, motiv pentru care a trezit “multe suspiciuni, neînţelegeri şi temeri”.

Totul despre FINALA EUROVISION 2013. Şansele lui CEZAR OUATU în FINALĂ

Liderul PNL a precizat că problema rămâne una deschisă în interiorul USL, deoarece există “sentimentul multora că după o bătălie cu toate forţele împotriva regimului Traian Băsescu se trece la coabitare, care pare a schimba fundamental datele problemei”. Antonescu a subliniat că această problemă trebuie rezolvată cu “înţelepciune şi încredere” în USL.

“Coabitarea, dacă este să facem uz de acest cuvânt, pe mine mă interesează coabitarea noastră în USL, iar cei care îşi fac un titlu de mândrie din capacitatea lor de a coabita cu domnul Băsescu, acuzându-i pe alţii că nu au acest dar al coabitării, ar trebui să se gândească la faptul că marea coabitare, marea reuşită în materie de coabitare este totuşi aceasta, în USL. Alte coabitări sunt probabil trecătoare sau foarte puţin durabile”, a spus pentru gândul Crin Antonescu.

Liberalul a catalogat drept o „iresponsabilitate” punerea în discuţie a existenţei USL, adăugând că a fost surprins de virulenţa declaraţiilor premierului Ponta în cazul senatorului PNL, Sorin Roşca Stănescu.

Crin Antonescu a subliniat că tot ce era de hotărât în cazul Sorin Roşca Stănescu s-a luat şi făcut de Biroul Permanent Naţional şi că nu va exista o nouă hotărâre luni în cadrul Delegaţiei Permanente.

INTERVIUL INTEGRAL CU PREŞEDINTELE PNL CRIN ANTONESCU

"A pune în discuţie existenţa USL este o iresponsabilitate"

- V-a surprins virulenţa cu care premierul a reacţionat în cazul SR Stănescu?

- În unele nuanţe, da, dar cred că este foarte important să ne gândim la viitor şi la esenţial.

- Deci v-a luat prin surprindere această poziţionare mai radicală a premierului..

- Cred că din primele declaraţii ale domniei sale a putut lăsa impresia că este în joc existenţa USL.

- A spus-o în cuvinte destul de clare.

- A pune în discuţie existenţa USL este o iresponsabilitate pentru că USL este şansa de responsabilitate actuală şi este şansa de viitor a României. Eu ştiu că premierul nu a făcut asta, dar probabil că în  anumite nuanţe în percepţia unora a putut să pară aşa. Şi asta sigur ar fi fost surprinzător.

- În ultimele zile dvs aţi jucat rolul moderatului, cel care doreşte pace, iar cei din PSD au părut mai radicali. De ce?

- Victor Ponta exprima o frustrare pentru că a fost atacat şi a fost atacat şi acuzat pe nedrept. Din punctul acesta de vedere sigur că l-am înţeles, am fost solidar cu domnia sa şi era normal să calmez lucrurile. Dar indiferent de ce temperament avem şi că uneori trebuie, chiar este bine să fim radicali, asta nu înseamnă că trebuie să pierdem vreo secundă înţelepciunea. Înţelepciunea este indispensabilă pentru cineva care asumă responsabilităţi ca ale noastre.

- A fost o problemă de recâştigare a încrederii, prin prezenţa faţă în faţă a dvs şi a domnului Ponta? Aţi dat impresia că s-a rupt ceva.

- Mie îmi face plăcere să îl văd pe domnul Ponta cât mai des, dar nu am nevoie neapărat să-l întâlnesc fizic ca să am încredere în domnia sa pentru că noi am făcut împreună lucruri extraordinare şi pentru mine ele sunt temei de încredere. Am spus-o de altfel când eu am fost cel profund nemulţumit, la momentul numirii procurorilor, când am comunicat foarte ferm şi foarte clar despărţirea mea de opţiunea domnului Ponta, dar în acelaşi timp şi în cursul aceloraşi declaraţii am subliniat că USL merge mai departe pentru că are responsabilităţi enorme şi trebuie să se achite de ele.

"Sintagma USL se rupe am exclus-o mereu"

- La finalul întâlnirii de la Palatul Victoria, premierul Ponta a declarat că nu ştie încă dacă USL se rupe. Este exclusă în acest moment sintagma „USL se poate rupe”?

- Pentru mine a fost exclusă mereu, eu cred că nimeni nu s-a gândit serios la o asemenea ipoteză.

- A fost un joc de putere în interiorul USL, o ameninţare faptul că premierul Ponta a declarat în mod repetat faptul că USL se poate rupe?

- Nu, nu cred că între noi încap jocuri de putere pentru că suntem coechipieri. Noi nu ne luptăm între noi, ne luptăm cu alţii şi pentru obiective comune. Între noi nu încap ameninţări şi nu încap ultimatumuri. Cred că a fost o exprimare accentuată a unei nemulţumiri.

Este un punct zero în USL

- Aţi încercat să-i daţi garanţii domnului Ponta că unitatea USL nu este afectată şi că îi veţi sancţiona pe cei care vor mai face declaraţii în genul celor făcute de SR Stănescu?

- Se pare că domnul Ponta nu are nevoie de garanţii de la mine şi nu mi le-a cerut în privinţa intenţiilor mele şi a PNL în ansamblu. Cred că avem nevoie şi domnia sa şi eu şi cei din PSD şi PNL de permanenta aplecare pentru respectarea strictă a unor reguli care ţin de disciplina unei formaţiuni politice – partid, alianţă, orice. În sensul acesta pentru toţi este valabil, din toate direcţiile am convenit ceea ce eu am spus de la bun început ca pe viitor să observăm cu stricteţe aplicarea acestor reguli.

- Se va înăspri severitatea în interiorul USL, a fost acesta un punct zero, cei care vor greşi vor fi excluşi în mod automat?

- Nu există nimic automat pentru că nu suntem maşini, există nişte reguli care se cunosc, toţi suntem oameni politici cu destulă experienţă, există libertate de opinie, este posibil chiar normal să existe opinii diferite, dar nu se vor mai accepta, în sensul acesta putem vorbi despre un punct zero, atacurile la persoană, acuzaţii nedovedite.

Am ridicat în USL problema postului de televiziune patronat de un deputat PSD

- Dumneavoastră aţi cerut vreodată în cadrul USL sancţionarea deputatului PSD, Sebastian Ghiţă, considerând că prin televiziunea pe care o deţine a lansat atacuri la adresa dvs?

- Văd că mai multe surse vorbesc despre prezenţa domnului Ghiţă la această întâlnire, nu este adevărat, domnul Ghiţă nu avea ce căuta şi nu a fost prezent la această întâlnire. Nu, nu am cerut niciodată sancţionarea domnului Ghiţă sau a vreunui alt membru al PSD, dar am ridicat problema modului în care sunt contrariaţi foarte mulţi dintre liberali şi poate mulţi dintre alegătorii USL de faptul că un post de televiziune al cărui patron este un parlamentar PSD are drept temă predilectă ruperea USL şi atacarea prin dezinformare, aproape în fiecare zi, a PNL şi a mea ca preşedinte. Nu am pus niciodată problema sancţiunilor.

- Aveţi să-i reproşaţi ceva personal deputatului PSD, Sebastian Ghiţă?

- Eu nu am cerut niciun fel de sancţiune, nu am cerut niciun fel de intervenţie, am descris însă, pentru că este o realitate, o stare de spirit, am adus-o la cunoştinţă domnului Ponta, nu am făcut altceva.

- Care a fost reacţia premierului Ponta?

- Nu este treaba mea să o fac publică.

„Ponta a fost invitat la evenimentul TNL”

- Premierul nu s-a hotărât dacă să participe sîmbătă la conferinţa de alegeri a TNL. Există o adresă oficială pe adresa domniei sale, aţi discutat dacă va participa?

- Nu am discutat acest lucru, sunt şi eu invitat, tot ce vă pot spune că eu mă voi duce şi bucurie în mijlocul unor oameni care au făcut foarte mult în campaniile electorale ale USL. Sper ca şi domnul Ponta să vină şi îl asigur că va fi bine primit.

„Subiectul SR Stănescu este închis”

- În Delegaţia Permanentă de luni veţi reîntâri acea Rezoluţie a Biroului Politic Naţional privindu-l pe senatorul Roşca Stănescu sau subiectul a fost închis în BNP şi nu va fi redeschis?

- Aşa cum v-am spus subiectul a fost închis în cadrul Biroului Permanent, rezoluţiile BPN sunt gândite încât să spună clar ce au de spus, nu să fie întărite din 48 în 48 de ore. Ce am avut de spus şi hotărât am spus şi hotărât atunci şi cred că am luat hotărârea justă.

„Tema coabitării nu s-a lămurit suficient în USL, trezeşte neînţelegeri”

- Ce a învăţat USL din ultimul conflict? Undeva s-a greşit dacă s-a ajuns aici.

- Cred că oamenii din USL, indiferent de ce funcţie au, trebuie cât de des, fără să fie nevoie conflicte sau crize, cât de des, să evalueze şi să evalueze mereu de ce ne-am asociat, care sunt scopurile noastre, unde suntem, în ce măsură ni le îndeplinim. Poate că şi un asemenea episod ne ajută să o facem mai bine. Însă, ce aş vrea eu să fie pe lângă altele o învăţătură în plus este că nu putem să decupăm un episod dintr-o înşiruire de întâmplări, evenimente politice. Personal cred că nu s-a consumat, nu s-a explicat, nu s-a lămurit suficient între noi tema cunoscută sub numele de coabitare. Ea a trezit în mod firesc multe suspiciuni, multe neînţelegeri, multe temeri. Cred că şi un asemenea episod ne-a făcut să facem mai mult pentru ca un asemenea episod să fie asimilat sau depăşit în profunzime.

„Coabitarea pare a schimba fundamental datele problemei”

- Aţi avut un conflict în USL în ceea ce priveşte numirea procurorilor. A rămas o rană pentru PNL şi dvs pentru modul în care s-a ajuns la aceste numiri? Acest nou conflict, nu vulnerabilizează şi mai mult USL?

- Eu sper că nu şi pentru că aţi adus vorba pentru mine nu a fost nicio problemă că nu am avut ministrul Justiţiei, nu a fost nicio problemă că doamna Pivniceru s-a retras pentru că a fost opţiunea domniei sale. A fost o problemă şi sub anumite aspecte rămâne o problemă care va trebui rezolvată cu înţelepciune şi încredere, sentimentul foarte multora că după o bătălie cu toate forţele împotriva regimului Traian Băsescu se trece într-o coabitare care pare a schimba fundamental datele problemei. Eu vorbesc aici de sentimente, percepţii, care sunt foarte importante chiar în politică.

”Trebuie să ştim să vărsăm paharul când se umple

- Într-un interviu pentru Gândul spuneaţi că aveţi sentimentul că cei din PSD au început să coabiteze foarte bine cu domnul Traian Băsescu.

- Da sigur spuneam acest lucru foarte deschis, chiar dacă nu vorbeam despre pahare care s-au umplut sau nu s-au umplut. Paharele mai dulci, mai amare trebuie să ştim să ni le bem fiecare sau să mai vărsăm din ele când se umplu, dar este important să ştim aceste lucruri, pentru că dacă le ascundem ele se răzbună.

„Regionalizare este un angajament al USL, Băsescu nu e în USL”

- Preşedintele Băsescu a declarat că va discuta cu premierul pentru a găsi o soluţie pentru regionalizare, o declaraţie care nu este pe placul dvs şi a PNL.

- Aici nu este o chestiune de bun plac. Eu cred că preşedintele ca şi multe alte personaje cu funcţii importante pot discuta despre orice. Care ar fi rolul preşedintelui în găsirea unei soluţii nu înţeleg, dar nu înţeleg prin prisma actualei Constituţii aflată în vigoare, nu prin prisma protocolului USL sau prin prisma coabitării.

- Domnul Dragnea a spus cu ceva timp în urmă că dacă preşedintele nu dă foc Constituţiei nu se pune problema suspendării.

- Nu am vorbit că s-ar încălca vreo Constituţie, eu nu cred că este vreo problemă dacă premierul sau altcineva discută cu preşedintele despre regionalizare. Cred că nu avem de ce să căutăm sau să caute cineva soluţii cu domnul Băsescu. Regionalizarea este un angajament pe care l-a făcut USL-ul şi din câte îmi aduc aminte parcă domnul Băsescu nu era în USL, regionalizarea este un proces pe care prin pârghiile parlamentare, legislative şi Constituţie îl realizăm şi prin măsuri efective, administrative şi asta înseamnă Parlament şi Guvern şi nu ştiu ca domnul Băsescu să facă parte din Parlament, cu atât mai puţin din majoritatea USL sau Guvern şi de aceea nu văd participarea sa la căutarea soluţiilor. Dar până la urmă discută cu fiecare despre ce doreşte.

„Coabitarea cu Traian Băsescu poate deveni periculoasă pentru USL”

- Subiectul coabitării rămâne o sensibilitate pentru USL?

- Eu când spun trebuie nu înseamnă că impun sau prescriu cuiva ceva PSD-ului sau lui Victor Ponta. Eu când spun trebuie, încerc să atrag atenţia, aşa cum a făcut şi Victor Ponta în acest subiect, asupra unor lucruri care pot să devină periculoase. Cred pur şi simplu că avem obligaţia noi cei din USL să discutăm şi să ne hotărâm asupra soluţiilor în toate privinţele pentur că am fost mandataţi de cetăţenii României pentru asta. În rest, coabitarea, dacă este să facem uz de acest cuvânt, pe mine mă interesează coabitarea noastră în USL, iar cei care îşi fac un titlu de mândrie din capacitatea lor de a coabita cu domnul Băsescu acuzându-i pe alţii că nu au acest dar al coabitării ar trebui să se gândească la faptul că "marea coabitare", marea reuşită în materie de coabitare este totuşi această în USL. Alte coabitări sunt probabil trecătoare sau foarte puţin durabile. 

EUROVISION 2013. Cezar Ouatu, încurajat de fosta concurentă de la EUROVISION, Paula Seling

Citește și: