Nicolae Oprea
2440 vizualizări 31 ian 2019

Agenţii Poliţiei Locale au fost nevoiţi să intervină pentru a potoli un scandal izbucnit pe holurile Primăriei Municipiului Bucureşti, între viceprimarul Aurelian Bădulescu şi preşedintele PSD Bucureşti Gabriel Mutu (totodată, primar al Sectorului 6).

”Tu ai dat primul,” striga Bădulescu către Mutu, în momentul în care jurnalistul Mediafax a ajuns la faţa locului.

În urma retragerii sprijinului politic pentru Bădulescu, preşedintele PSD Bucureşti a ceruse ca pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, să fie introdus un proiect de hotărâre care prevede destituirea acestuia din funcţia de viceprimar al Capitalei.

După ce au venit poliţiştii, iar jurnaliştii au aflat de incident, cei doi protagonişti s-au retras în biroul PSD din primărie şi nu au mai răspuns la telefon.

Mai târziu, primarul Sectorului 6 Gabriel Mutu a negat că ar fi fost altceva decât o discuţie mai aprinsă, dar nu a putut explica de ce Bădulescu îl acuza că ar fi lovit primul.

”A fost o discuţie mai aprinsă, nu altercaţie," pretinde Mutu, care nu a vrut să dea mai multe detalii. "Să vă spună sursele, dacă luaţi pe surse. S-a explicat de ambele părţi care este legislaţia şi asta a fost discuţia".

Când jurnaliştii au insistat să afle de ce pomenea Bădulescu de lovituri, Mutu a afirmat: "Întrebaţi-l pe dânsul la ce se referă".

Zis şi făcut: iar Aurelian Bădulescu a recunoscut că s-au bătut în biroul PSD din cadrul Primăriei.

”În faţa lipsei de argument juridic, în contradictoriu cu mine, pe elemente de drept şi de statut, a înţeles să arunce asupra mea cu o sticlă plină cu apă, lovindu-mă în zona feţei, moment în care, cu siguranţă a trebuit să reacţionez în sensul în care mi se pare că am reacţionat fără să mă temperez, în sensul în care m-am apărat. (...) Acolo a ieşit o încrâncenare, un clinci din care fiecare a înţeles ce a înţeles. Da, acesta este adevărul. Nu vreau să-l fac de râs pe domnul preşedinte al organizaţiei municipale interimare pe Bucureşti. Asta a făcut,” a povestit Bădulescu.

Rugat să tragă concluzia dacă a fost o bătaie, Bădulescu a răspuns: ”Mai pe româneşte, da”.

Aflând despre declaraţiile lui Bădulescu, Gabriel Mutu a ţinut să precizeze că nu el a început şi nici nu s-au bătut, pentru că - dacă ar fi fost aşa - Bădulescu n-ar fi scăpat aşa uşor.

”Dacă era să mă bat cu Bădulescu, îl vedeaţi tumefiat la faţă. Dar eu nu mă duc să mă bat cu Bădulescu, că eu nu mă pun la mintea lui. El nu ştie decât să ţipe şi să jignească oamenii. Mi-a înjurat familia, tot neamul. Nu am cum să reproduc ce mi-a zis acolo, de faţă cu toţi consilierii. Îmi pare rău că nu aveam apă în sticlă, să-l stropesc, să se răcorească. Nu era o sticlă plină. Dar mai crede cineva în minciunile acestui mitoman? El a ieşit cu declaraţii publice şi a spus că el este un minicinos. El singur a recunoscut că este mincinos,” a declarat pentru Mediafax, Gabriel Mutu.

Primarul general al Capitalei confirmă că a fost ceva mai mult decât o discuţie aprinsă şi îi cere lui Liviu Dragnea să-l calmeze pe preşedintele PSD Bucureşti Gabriel Mutu.

”Cât priveşte şedinţa care trebuia să înceapă la 11 şi să fie în desfăşurare şi votate deja proiectele, aşteptăm să se termine bătaia provocată de domnul Mutu.(...) Mi-a transmis Poliţia Locală că domnul Mutu a ridicat vocea, şi că domnul Mutu a aruncat cu o sticlă cu apă, nu cu un pahar cu apă şi l-a împins. Bineînţeles că domnul Bădulescu a ripostat. Fac apel la domnul Dragnea să îl calmeze pe domnul Mutu. Să îl trimită la treabă acolo, la Sectorul 6. Politica şi administraţia nu se fac cu pumnul. Dacă domnul Mutu nu a aflat, domnul Dragnea nu a aflat, poate se mai informează,” a declarat Gabriela Firea la România TV.

”Interesul e unul singur, pentru faptul că Bădulescu m-a apărat în disputa politică cu domnul Dragnea, i s-a spus că îi va fi retrasă susţinerea politică. Acum se doreşte decapitarea viceprimarului Bădulescu, cu forţa. Nu cred că e normal, iar tot acest spectacol pe care îl oferim nu e în folosul cetăţenilor. Domnul Mutu îi ţine captivi pe consilierii generali ai PSD şi nu le dă drumul până nu promit că vor vota susţinerea înlăturării domnul Bădulescu. Îi ţine sub ameninţarea că vor pierde calitatea de consilier general,” atrage atenţia Firea.

Miercuri seara, după ce a aflat că PSD a decis să-i retragă sprijinul politic, Aurelian Bădulescu a mărturisit că a minţit procurorii care anchetează violenţele de la protestul din 10 august 2018. Parchetul s-a autosesizat şi l-a convocat luni pe viceprimar, pentru explicaţii.

”Am fost chemat luni la Parchet. (...) Eu nu pot să fac comentarii, ar fi subiective. Rămâne ca ancheta să stabilească cine este, dacă este, dacă se face vinovată Jandarmeria sau nu,” anunţă Bădulescu, care nu a putut confirma dacă pe 10 august existase vreun ordin ca jandarmii să intervină în forţă.

"De ce a trebuit să mint la Parchet? Asta nu se întreabă? Da (am minţit la Parchet -n.r.). După 30 ianuarie este ziua în care lumea va şti adevărul. Asta, asta este frica lor. Da, domn'e, recunosc că am minţit la Parchet şi mă pun la dispoziţia organelor de urmărire penală cu fapte şi declaraţii pentru data de 10 august 2018. Poftim, am spus-o public. Ce am minţit o să declar la Parchet," recunoştea miercuri seara viceprimarul, la Realitatea TV.

Întrebat de ce a minţit în faţa procurorilor, Bădulescu a replicat: "Pentru că sunt un mincinos şi ca să apăr un partid care acum mă exclude... de aia. Ca să-l apăr pe Codrin Ştefănescu, ca să apăr democraţia, ca să fie bine."

Până la urmă, proiectul privind revocarea lui Aurelian Bădulescu din funcţia de viceprimar nu a putut fi introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, deoarece reprezentanţii PSD nu au respectat procedurile de înregistrare şi nu avea raport de specialitate. Proiectul  propus de consilierul PSD Honorius Circa, iar preşedintele PSD Bucureşti, Gabriel Mutu a părăsit sala după ce proiectul de revocare a lui Aurelian Bădulescu a fost amânat.

 

Citește și: