87 vizualizări 3 sep 2010

Noii membri ai cabinetului Boc pot să facă faţă crizei şi cu salariul de ministru amputat cu 25%. Majoritatea vin la Palatul Victoria cu averi şi afaceri care îi ajută să treacă peste această perioadă de austeritate financiară.

MINISTRUL ECONOMIEI - ION ARITON - Conform declaraţiei de avere completate în iunie 2010, Ion Ariton deţine o cotă parte de 50% dintr-un apartament, o casă de vacanţă şi o casă de locuit în Sibiu, precum şi un autoturism Mercedes cumpărat în anul 2008. De asemenea, Ariton precizează că deţine 477.985 de acţiuni la S.C. Carpatica S.A. Noul şef de la Economie este datornic cu 30.000 de euro la două persoane fizice.

MINISTRUL TRANSPORTURILOR- ANCA BOAGIU- Are o casă în Bucureşti, achiziţionată în 2001, şi un apartament la Constanţa, achiziţionat în 2004, din închirierea căruia a scos un venit de 40.000 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere de pe site-ul Senatului, respectiv din iunie 2009.
Fostul ministrul al Integrării are un autoturism Seat. De asemenea, ea mai declară bijuterii de aur achiziţionate sau moştenite, tacâmuri, vase, vaze, rame de icoane moştenite, obiecte de artă şi cult cu o valoare totală de 42.000 de euro. Democrat-liberala are şi ea datorii de 40.000 de euro la o persoană fizică (contractată în 2007 şi scadentă în 2027) şi de 288.660 lei la Alpha Bank (credit scadent în 2038).

MINISTRUL AGRICULTURII- VALERIU TABĂRĂ deţine 2 terenuri intravilane în judeţul Timiş, 2 case şi un autoturism Renault Megane, cumpărat în rate. De asemenea, are 2 depozite la bancă cu o valoare cumulată de 108.800 lei, dar şi datorii de 10.000 de euro şi 155.000 de lei- această sumă fiind cheltuită, potrivit declaraţiei sale de avere, pe diversele reparaţii la casa sa din Timişoara.

MINISTRUL MUNCII - IOAN NELU BOTIŞ - Democrat-liberalul are un teren intravilan în judeţul Cluj, o casă şi un spaţiu comercial- ambele în Bistriţa.
Potrivit declaraţiei sale de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Botiş deţine tablouri în valoare de 3.000 de euro şi active la firma soţiei sale Botiş Ligia, S.C.MOBIL CONSTRUCT SRL. Conform datelor publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, firma familiei Botiş avea doi angajaţi în 2008, respectiv unul singur în 2009, în contextul în care cifra de afaceri a firmei a scăzut, de la 317 mii de lei, la puţin peste 84 mii de lei ; ca multe alte firme mici din ţară, şi Mobil Construct a trecut de la profit, în 2008, la pierderi, în 2009 - pierderile « mâncând » jumătate din profitul din 2008. Ministrul Muncii nu a putut fi contactat pentru explicaţii legate de această situaţie. Ministrul are şi el datorii de 50.000 de euro, creditul fiind scadent în 2020.

MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE - GHEORGHE IALOMIŢIANU - Ministrul deţine 5 terenuri intravilane în Braşov, 2 case (una în municipiul Braşov şi alta în comuna Bran) şi un apartament tot în municipiul Braşov. Ialomiţianu are şi tablouri în valoare de circa 38.000 de lei, semnate de Ilie Boca şi Crăiţă Mândra.
Noul şef de la Finanţe nu are vreun credit la bancă, ci are doar un singur card cu circa 20.000 de lei pe el. Soţia sa, Liliana Ialomiţianu, a obţinut venituri importante din activitatea sa profesională. Ea deţine de altfel mai multe funcţii, fiind salariat al SC Ex-cont Consulting, auditor financiar al SC Proiect Braşov SRL, cenzor la SC Energo SA şi SC Brasiv SRL, auditor intern la SC Comenergo SA şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Remat SA Braşov, SC Remat SA Bacău, SC Remat SA Mureş şi SC 3R SA Craiova.

MINISTRUL COMUNICAŢIILOR - VALERIAN VREME - Democrat-liberalul are 2 terenuri intravilane şi un teren agricol în Oneşti. Şeful de la Comunicaţii se numără printre membrii Cabinetului cu cele mai multe bunuri imobiliare. Astfel, Vreme are 2 apartamente (unul în Oneşti şi unul în Bacău), o casă şi 2 spaţii comerciale- tot în Oneşti. El are acţiuni în valoare de 30.000 de euro la Erste Bank. Ministrul are însă şi două credite bancare scadente anul acesta, unul cu o valoare de 1.000 de euro şi unul de 20.000 de euro. Deputatul scoate bani cu care ar putea să-şi acopere o parte din aceste datorii şi din închirierea spaţiilor comerciale, respectiv 3.000 de lei. (Maria Toader, Robert Veress)

Citește și: