Cristian ANDREI
10502 vizualizări 1 nov 2013

Fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat la Gândul LIVE prestaţia Guvernului Ponta şi a ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu (PNL), pe care îi acuză că au făcut nişte stângăcii şi greşeli care au condus la situaţia în care se află bugetul.

Călin Popescu-Tăriceanu avertizează că „PNL nu se vede în Guvern”, iar de acest lucru sunt responsabili cei care au negociat din partea PNL protocolul USL şi programul de guvernare. Mai mult, Tăriceanu susţine că atât prezidenţiabilul Crin Antonescu cât şi PNL scad în sondaje şi că preşedintele PNL ar trebui să facă ceva pentru a redresa situaţia. În schimb, liberalul nu exclude o candidatură la prezidenţiale a lui Victor Ponta. Călin Popescu Tăriceanu a mai vorbit despre exploatarea resurselor subsolului, strategia Dunării, combaterea evaziunii fiscale şi interceptarea telefoanelor.

despre Guvern: „Nu este nătâng în ansamblul său, dar sunt nişte stângăcii, greşeli care se produc în domeniul politicii fiscale”
despre ministrul de Finanţe: „Este o critică la adresa lui Daniel Chiţiu pentru că nu accept împovărarea mediului economic”
despre cota unică: „Nu cota unică este definitorie pentru o gândire liberală, ci mai degrabă nivelul scăzut al taxelor şi impozitelor”
despre majorarea impozitelor: „Ministerul de Finanţe încearcă cu disperare locuri pe care să le impoziteze, dar care deja sunt impozitate”
despre PNL: „În Guvern PNL nu se vede, nu are viziune economică clară. Victor Ponta şi PSD îşi vede sacii în căruţă şi PNL după cum se vede plăteşte factura.”
despre Crin Antonescu: „Uitaţi-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade şi Antonescu scade”
despre relaţia cu Antonescu: „Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer”
despre ieşirea PNL de la guvernare: „PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare”
despre viitorul USL: „În felul acesta nu se mai poate continua”
despre exploatarea resurselor naturale: „Cu aviz de mediu, nealterarea patrimoniului, şi câştig pentru stat, pot fi avizate favorabil”
despre închisorile CIA în România: „Din informaţiile mele nu au existat”
despre interceptarea telefoanelor: „Este o ipocrizie a decidenţilor europeni”
despre evaziunea fiscală: „Ar trebui făcut un task-force ca în cazul unui război dacă vrem să rezolvăm problema”
despre strategia Dunării: „Am plecat dezamăgit. Trebuie un al treilea pod peste Dunăre”
despre asumarea răspunderii pe descentralizare: „Nu văd de ce se merge pe asumarea pe descentralizare”

„Situaţia s-a înrăutăţit mai mult decât era prevăzut”

Fostul premier Călin Popescu- Tăriceanu a criticat lipsa de viziune a ministrului de Finanţe şi a Guvernului Ponta, acest lucru atrăgând încasări insuficiente la buget.

„Guvernul nu este nătâng în ansamblul său, dar sunt nişte stângăcii, ca să fiu aşa delicat, sunt nişte greşeli care se petrec în domeniul politicii fiscale pe care nu pot să le trec cu vederea”, a punctat Tăriceanu.

El a punctat că principalele probleme sunt evaziunea fiscală,  creşterea fiscalităţii şi un cost al forţei de muncă ridicat.

Potrivit acestuia, situaţia s-a înrăutăţi mai mult decât era prevăzut, iar acum se „taie banii de la investiţii”.

„În loc să ne gândim la viitor să pregătim România să iasă din criză, aceste tăieri nu vor lăsa economia decât să stagneze. Cifrele cu care se vor ieşi la sfârşitul anului care arată o creştere şi o anumită stabilitate nu înşală pe nimeni”, a fost prognoza sumbră prezentată de fostul premier.

Deşi se declară un optimist, veştile pentru 2014 nu sunt pozitive.

„Mi-aş fi dorit să înceapă din punct de vedere economic o creştere, să se dea nişte semne că există o ameliore. Nu am motive să cred, deşi sunt o fire optimistă, sper de cinci ani să ieşim din criză, la anul nu văd o ameliorare a lucrurilor. Climatul european este în continuare unul prost”, a punctat Tăriceanu.

„PNL nu se vede în Guvern, dar decontează factura”

Crin Antonescu şi Daniel Chiţoiu sunt principalii responsabili în opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru aplicarea unor măsuri liberale în cadrul guvernării.

„Partea proastă este că în această combinaţie PNL, din punctul meu de vedere, şi este un lucru care îl regret foarte mult, nu se vede, nu are viziune economică clară, este pus de cele mai multe ori în situaţie reactivă. Trebuie şi noi în acest mariaj să venim cu ceva. Până una alta Victor Ponta şi PSD îşi vede sacii în căruţă şi PNL după cum se vede plăteşte factura. De vină sunt cei care au negociat acest protocol de funcţionare, şi nu atât protocolul, cât programul de guvernare. Nu este un reproş, ci o constatare”, a fost avertismentul liberalului.

Majorarea cotei unice

Potrivit lui Tăriceanu, cota unică nu este definitorie pentru gândirea liberală, ci mai degrabă nivelul scăzut al taxelor şi impozitelor.

„Nu vreau să-mi arog paternitatea cotei unice, util ar fi să o păstrăm, util ar fi să păstrăm un nivel scăzut al taxelor şi impozitelor. Avem un nivel scăzut pe cota de impozitare, dar avem un TVA ridicat şi CAS foarte ridicate,ceea ce face ca costul forţei de muncă să fie un element de îngreunare, care frânează investiţiile şi dezvoltarea economică”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Critici la adresa lui Daniel Chiţoiu

Călin Popescu-Tăriceanu nu s-a ferit să critice activitatea guvernamentală a colegului său de partid, ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, pe care îl acuză că încearcă să impună impozite în zone deja superfiscalizate.

„Ministrul de Finanţe în loc să găsească tot felul de formule prin care să aducă bani suplimentari la buget, dar bazată pe taxe noi, ar trebui să rezolve măcar parţial. Este o critică la adresa domnului Chiţoiu pentru că eu nu vreau ca liberal să accept o împovărare a mediului economic după un principiu pe care vi-l citesc imediat. Prima datorie este de a rezolva problema datoriei”, a descris situaţia Călin Popescu-Tăriceanu.

Liberalul a precizat însă că se opune oricărei majorări de taxe în România.

„Recunosc în mod firesc nevoia de venituri suplimentare a Guvernului, aceasta este probleme cheie. De principiu mă opun oricărei majorări de taxe, atâta vreme cât în România avem o mare evaziune fiscală, un fenomen neîntâlnit în UE, un flagel”, a punctat fostul premier.

El a adăugat că dacă nu se colectează taxele cuprinse în legislaţie, taxele suplimentare nu îşi au rostul.

PNL scade în sondaje

Un alt lucru asupra căruia atrage atenţia fostul premier este scăderea dramatică a PNL în sondajele de opinie.

„Uitaţi-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade şi Antonescu scade. Dacă nu găsim explicaţii şi ne facem că nu vedem. Eu spun cu mare regret că nu sunt în situaţia să mă bucur, văd o situaţie care mă îngrijorează şi încerc să găsesc explicaţiile care sunt adevărate şi cele corecte. În faţa acestei situaţii se impune luarea unor măsuri”, a afirmat fostul premier.

Ieşirea PNL de la guvernare

PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare, susţine Călin Popescu-Tăriceanu.

„După părerea mea, nu. Chiar dacă am avut unele rezerve când s-a făcut această coaliţie cu PSD, acum trebuie să arătăm măsura responsabilităţii noastre, a PNL şi a PSD. Nu ar fi un lucru potrivit, dar în acelaşi timp trebuie să se ajungă la un numitor comun în interiorul Uniunii, chiar dacă la nivelul guvernului nu se simt aşa puternic. La nivel politic sunt tot felul de ciocniri care ies scântei, ele trebuie depăşite pentru a ne continua proiectul comun”, a spus la Gândul LIVE, Tăriceanu.

„În felul acesta nu se mai poate continua în USL”

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat la Gândul Live că relaţia din interiorul PNL merge prost şi că nu se mai poate continua în felul acesta.

„sunt în primul rând îngrijorat de situaţia PNL, de evoluţia lui. Nu pot să nu observ că relaţia din interiorul USL merge prost, parcă din ce în ce mai prost, asist la o cascadă de declaraţii care care torpilează relaţia. În felul acesta nu mai poate continua. Eu am experienţa funcţionării unei coaliţii, nici acea coaliţie nu a funcţionat bine şi văd că şi aici avem o sitaţie care începe să se deterioreze. Cred că trebuie făcut ceva până nu este prea târziu. , Am mers cu un program comun în faţa cetăţenilor ar fi grav să îi dezamăgim, să fie făcute concesii şi cu înţelepciune să se ajungă la un modus vivendi”, a afirmat fostul premier.

Ponta, candidat la prezidenţiale

Călin Popescu-Tăriceanu nu exclude candidatura premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

„Pot vedea pe oricine candidând, sunt persoane care acum câţiva ani nu viseau să candideze la preşedinţie, iată este un om politic relativ tânăr, Cătălin Predoiu, care şi-a anunţat intenţiile de a candida la prezidenţiale. Nu văd de ce Ponta nu ar putea să candideze. Capacitatea de candidatură este una, conjunctura politică este alta, obiectivele partidului de asemeni. Nu ştiu care sunt obiectivele politice ale lui Victor Ponta, nu ştiu care sunt obiectivele politice ale PSD”, a spus la Gândul Live liberalul.

Şansele lui Crin Antonescu de a ajunge la Palatul Cotroceni

Fostul premier îi atrage atenţia liderului PNL, Crin Antonescu, că scade în sondaje şi că poate atinge limita sub care nu mai poate câştiga competiţia prezidenţială.

„Suntem angajaţi într-un parteneriat care a prevăzut susţinerea candidatului nostru la preşedinţie, pentru că PSD a luat funcţia de prim-ministru. Cred că aşa ar fi firesc să ducem mai departe acest parteneriat, nu de dragul candidaturii prezidenţiale, ca să ne respectăm anumite angajamente, să arătăm o anumită seriozitate, consecvenţă, să nu îi dezamăgim pe cetăţenii care ne-au acordat încrederea.

Probabil această limită poate fi atinsă (n.r – sub care nu mai poate câştiga alegerile prezidenţiale), cred că şi Crin Antonescu se uită, vede sondajele, rezultatele. Bănuiesc că are o anumită strategie de redresare a situaţiei. Nu cred va continua în acelaşi fel pentru că situaţia se poate deteriora şi mai mult”, a declarat la Gândul Live, Tăriceanu.

Acesta  a adăugat că nu are "un dialog cu Crin Antonescu".

"Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer. Nu cred că atitudinea reactivă este cea potrivită, eu nu dau sfaturi domnului Antonescu pentru că este om matur, se poate orienta şi singur, poate are sfătuitorii lui. Nu stau să vin la Gândul Live pentru a-mi spune punctul de vedere.  Am făcut acest lucru la reuniunea dinaintea începerii sesiunii parlamentare, am prezentat un document de politici economice care ar trebui analizat şi promovat în care am dat câteva soluţii, care vizează o ţară întreagă, viează ieşirea economiei din criză. Este de datoria conducerii să considere dacă sunt oportune sau nu, până în momentul de faţă nu văd o reacţie aş spune pe care mi-aş fi dorit-o", a descris Tăriceanu relaţia pe care o are cu Crin Antonescu.

Asumarea răspunderii pe descentralizării

Asumarea răspunderii pe proietul descentralizări nu este agreată de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, care îşi doreşte o dezbatere în Parlament pe marginea acestui subiect.

„În ceea ce priveşte descentralizarea, cred că această decizie nu mai suportă amânare, dar cred în virtutea dezbaterii parlamentare Este voinţa guvernului, a miniştrilor, asumarea politică, dar nu văd de ce să mergi pe asumare. Punctul meu de vedere este nu, mai ales când ai aşa o majoritate. Suntem în situaţia când având o astfel de majoritate se poate merge în Parlament, minştrii trebuie să suporte calvarul dezbaterii”, a precizat Tăriceanu.

Exploatarea resurselor subsolului

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că nu este împotriva resurselor subsolului, dar trebuie respectate anumite condiţii, precum avizele de mediu, nealterarea patrimoniului, un câştig din aceste exploatări. 

„Exploatarea aurului de la Roşia Montană, am avut această problemă şi eu. La acel moment România avea un aflux de investiţii străine considerabil, în 2008 era de peste 10 mld euro, iar un astfel de proiect nu era unul prioritar. Astăzi, când investiţiile străine sunt la un nivel sub 500 mil de euro, un astfel de proiect capătă o altă dimensiune, importanţă”, a spus liberalul.

El a adăugat că exploatarea aurului de la Roşia Montană, dar şi cea a gazelor de şist trebuie analizată cu toată obiectivitatea şi că nu este „nici pentru, nici împotrivă”.

Task-force împotriva evaziunii fiscale ca în cazul unui război

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre lupta care trebuie dusă de Guvern împotriva evaziunii fiscale.

„Nici ministrul de finanţe nu poate face minuni de unul singur. Ar trebui făcut un task-force ca în cazul unui război dacă vrem să rezolvăm problema. Nu e singurul vinovat Ministerul de finanţe sau Daniel Chiţoiu”, a fost poziţia exprimată la Gândul Live de Călin Popescu-Tăriceanu.

Strategia Dunării

Fostul premier se declară dezamăgit de rezultatele conferinţei anuale legată de „Strategia Dunării” şi că au fost multe discursuri frumoase, „dar nu a văzut nimic concret”.

„Am plecat dezamăgit. În afară de nişte discursuri frumoase ale oficialilor nu am văzut nimic concret, ce facem concret”, amintind că în urmă cu zece ani a scris un „decalog al Dunării”, propunând proiecte cu un impact favorabil.

Printre acestea infrastructura de comunicaţii, construirea unui al treilea pod peste Dunăre.

Singurul lucru pozitiv remarcat de fostul premier este „interesul uriaş arătat de autorităţile locale”.

Interceptări NSA: Mă deranjează ipocrizia decidenţilor politici

În privinţa interceptărilor realizate de NSA, fostul premier Călin-Popescu-Tăriceanu s-a declarat deranjat de „ipocrizia decidenţilor europeni” care au aflat că au fost ascultaţi. El a precizat că nu ştie despre astfel de interceptări pe teritoriul ţării noastre şi că a existat o colaborare între serviciile româneşti şi cele americane „cu bună rezultate”.

„Văd dezbaterea şi mi se pare că este aşa de multă ipocrizie pentru că lucrurile acestea erau cunoscute la nivelul decidenţilor, faptul că există schimburi de informaţii, faptul că li se dă americanilor un volum imens de informaţii şi acces la informaţii sensibile, la date sensibile, încât mă deranjează. Acum nu descoperim nimic, toate lucrurile acestea existau”, a declarat la Gândul Live Tăriceanu.

El a spus că a avut informaţii doar despre schimburile legale de informaţii.

„Ştiu că a existat o colaborare foarte strânsă, benefică, existau câteva ţinte majore, vorbim de terorism în primul rând, ea se desfăşoară într-un cadru legal. În ceea ce priveşte accesul la mail, la alte date personale, care nu trec prin filtrul legal al cooperării serviciilor, aici nu ştiu să vă spun. Nu am îndoială că aşa cum au fost supravegheate mailurile şi corespondenţa ale cetăţenilor americani şi din Europa, acelaşi lucru probabil s-a întâmplat şi pe teritoriul României”, a precizat fostul premier.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că nu ştie dacă i-a fost ascultat telefonul în timpul mandatului de premier.

„Nu au existat închisori CIA în România”

Întrebat dacă au existat închisori CIA pe teritoriul României, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns ferm că nu.

„Din informaţiile pe care eu le am,eu nu, nu au existat şi am avut informaţii ca premier. Evident că am întrebat şefii serviciilor dacă există, doar nu am întrebat presa sau ministrul Justiţiei”, a explicat Tăriceanu.

Citește și: