Sorina Ionaşc
Cristian ANDREI
7778 vizualizări 12 ian 2015

Premierul Victor Ponta face glume atunci când este întrebat de titlul de doctor şi de calitatea de avocat obţinută pe baza respectivei diplome. După prima şedinţă a PSD din 2015, liderul PSD a explicat că ordonanţa care prevede faptul că cei care doresc pot renunţa la titlul de doctor fără complicaţii a avut ca obiect celelalte modificări, fiind nevoie de ele.

"Acea Ordonanţă are multe prevederi referitoare la sistemul de educaţie. Cum v-a explicat ministrul Educaţiei, este vorba despre şase prevederi care ţineau cont de urgenţa desfăşurării activităţii. Din punctul de vedere al elaborării unei ordonanţe, a fost inclusă acolo şi, ca să vă răspund pe placul dumneavoastră, suntem în gluma cu şapcă, fără şapcă. Dacă nu vreau să renunţ, de ce nu renunţ. Dacă vreau să renunţ, de ce renunţ. Din punctul meu de vedere, discuţia a fost închisă. Orice vrei să faci nu este bine", a răspuns Victor Ponta, după primul Biroul Permanent Naţional al pesediştilor din 2015.

Întrebat dacă va renunţa la calitatea de avocat, despre care cotidianul România Liberă a scris că a fost obţinută pe baza diplomei de doctorat, după cum a confirmat Baroul Bucureşti, prim-ministrul a evitat să răspundă.

"Repet. Când nu am vrut să renunţ, mi s-a zis să renunţ. Când am vrut să renunţ, mi s-a zis că nu. Daţi-mi voie să nu cred în buna credinţa celor care mă întreabă aceste lucruri", a adăugat Ponta.

Ordonanţa pentru un singur om

Amintim faptul că Guvernul a adoptat luni, 29 decembrie 2014, o ordonanţă de urgenţă care aduce şase modificări la Legea Educaţiei, printre care şi posibilitatea ca cineva care deţine titlul de doctor să poată renunţa la el, fără să mai fie nevoie de o hotărâre judecătorească.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului ştiinţific - este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru - devine nul de la data emiterii ordinului de revocare", a explicat ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a precizat că, până acum, nu are la cunoştinţă decât de un singur beneficiar, şi anume Victor Ponta.

Premierul a transmis, la mijlocul lunii decembrie, o scrisoare rectorului Universităţii Bucureşti în care îl anunţa că renunţă la titlul de doctor obţinut  în 2003, precizând că după ce va părăsi viaţa politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”. Anunţul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.  După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”, susţinea premierul în scrisoarea transmisă rectorului.

 

Citește și: