Vasile Magradean
134 vizualizări 23 mar 2019

Întrebat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă Alianţa 2020 USR PLUS a discutat cu vreun grup politic din PE pentru o afiliere după alegerile din 26 mai, co-preşedintele Dan Barna a declarat că în momentul de faţă nu este luată o decizie, pentru că va depinde de rezultatele alegerilor europarlamentare.

„Alianţa USR-PLUS propune un aer proaspăt în politică, un aer proaspăt asumat, cu oameni noi, cu carieră şi competenţă. La nivel european suntem preocupaţi de o grupare care pare că se va defini după rezultatul europarlamentarelor, o grupare de partide pro europene, noi. La acest moment nu este luată o decizie pentru că depinde de rezultatele alegerilor. Avem mai degrabă în vedere o grupare nouă europeană care să îşi dorească mai multă Europă şi o dezvoltare integrată a Europei decât structurile deja existente”, a spus Barna.

La rândul său, celălalt lider al Alianţei 2020, Dacian Cioloş, a afirmat că USR-PLUS poartă discuţii cu familii politice din PE de centru şi centru dreapta şi cu partide din diferite state membre ale UE care au aceeaşi tendinţă şi aceeaşi idee de a participa la construirea unui grup politic în zona de centru-dreapta de forţe pro europene care să vină cu propuneri pentru ameliorarea modului de funcţionare a UE.

„Un rol central în acest proces îl va juca desemnarea viitorului preşedinte al CE, care va avea nevoie de susţinerea mai multor grupuri politice din PE şi va trebui să vină cu o platformă politică pentru a avea o majoritate pro europeană. Urmărim cu atenţie modul în care se vor construi negocierile, pentru că intenţionăm ca Alianţa 2020 să fie un jucător în acest proces. Când spunem că avem obiective pe care vrem să le susţinem în PE în interesul României, acestea sunt gândite deja din această perspectivă. În momentul în care vom negocia aderarea noastră la o familie politică sau alta vom vedea în ce măsură obiectivele noastre politice pentru România şi interesele României pot fi susţinute cel mai bine acolo. Ne vom folosi de toată credibilitatea pe care o au oamenii de pe lista noastră şi competenţa lor va fi folosită în negocierile pe care le vom purta”, a spus Cioloş.

 

Citește și: