562 vizualizări 3 iul 2019

„USR constată că Justiţia din România a primit o nouă şi devastatoare lovitură, prin intermediul Curţii Constituţionale politizate, doar pentru ca infractori din partidele la putere să nu răspundă pentru faptele de corupţie comise. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale, la sesizarea lui Florin Iordache, servitorul credincios al lui Liviu Dragnea, arată de ce este esenţial pentru statul de drept şi democraţia din România să fie adoptată propunerea USR de reformare a CCR, prin introducerea condiţiei ca persoanele numite judecător constituţional să nu fi fost membru în vreun partid politic în ultimii nouă ani”, au transmit reprezetanţii partidului, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele USR Dan Barna a afirmat că CCR a ajutat la dezincrimarea unor fapte de corupţie.

„Este o nouă decizie dintr-un şir mai lung de decizii care au arătat că actualii judecători ai Curţii Constituţionale au îndepărtat instituţia de la rolul său fundamental de gardian al Constituţiei. În ultimii ani, CCR a fost transformată într-un jucător politic, într-un actor cheie pus în slujba intereselor PSD şi ale lui Liviu Dragnea. Curtea, în componenţa sa actuală, a ajutat la dezincriminarea unor fapte de corupţie, a limitat atribuţiile preşedintelui României şi a tras concluzii despre ce dosare trebuiau procurorii să claseze. În speţa de faţă, degeaba au fost aduse argumente potrivit cărora toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt specializaţi în materie de corupţie. CCR, în actuala componenţă colorată politic, a decis să-i ajute pe toţi infractorii judecaţi în ultimii 16 ani pentru fapte de corupţie”, a declarat Dan Barna, potrivit sursei citate.

Semnele de întrebare cu privire la decizia de astăzi a CCR sunt cu atât mai mari din perspectiva celor trei sesizări adresate Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de instanţe din România, sesizări legate de competenţa CCR de a face aprecieri şi a lua decizii legate de modalitatea de compunere a completurilor de judecată. Judecătorii CCR au refuzat să amâne un verdict la sesizarea lui Florin Iordache până când se pronunţă CJUE.

„De decizia de astăzi (miercuri - n.r.) a CCR ar putea beneficia toţi cei judecaţi şi condamnaţi pentru fapte de corupţie de un complet de trei judecători în perioada 2003-2019. Pe listă se află Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, Darius Vâlcov, condamnat în prima instanţă la 8 ani de închisoare cu executare, Viorel Hrebenciuc, condamnat în prima instanţă la 2 ani de închisoare cu executare, Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, baronul de Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, Dan Şova şi mulţi alţii”, mai trasmite USR.

Reprezentaţii partidului mai precizează că decizia CCR arată doar cât de fragile sunt progresele înregistrate în ultimii ani de România.

„O gaşcă de infractori, cocoţată la putere prin înşelarea electoratului, distruge sistematic, de doi ani şi jumătate, sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, rescrie legile pentru a scăpa şi pentru a putea continua să fure în linişte. Sub guvernarea PSD-ALDE, infractorii au devenit acuzatori şi vor să-i bage la puşcărie pe judecătorii şi procurorii care îndrăznesc să îi tragă la răspundere. Sub guvernarea PSD-ALDE, România se îndepărtează tot mai mult de Europa şi de valorile europene”, conchide sursa menţionată.

Orban: Solicit demisia judecătorilor CCR care au admis conflictul între Parlament şi ÎCCJ

Preşedintele PNL Ludovic Orban a cerut, miercuri, demisia judecătorilor CCR care au votat pentru admiterea sesizării privind conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.

„Astăzi nu mai avem o Curte Constituţională a României, care să judece în funcţie de Constituţia ţării, ci avem 5 cetăţeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Aceşti indivizi se consideră deasupra voinţei poporului român, deasupra Constituţiei şi deasupra democraţiei. Solicit în mod imperativ demisia de îndată a judecătorilor Curţii Constituţionale care au fost favorabili acestei decizii şi, ulterior, revizuirea hotărârii de astăzi. De asemenea, precizez că vom folosi toate pârghiile pe care le vom avea la dispoziţie în momentul în care Partidul Naţional Liberal va prelua puterea pentru a readuce Curtea Constituţională în serviciul cetăţeanului şi în cadrul constituţional”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Liderul PNL face apel şi către magistraţi „să îşi menţină integritatea, să nu cedeze indiferent de presiunile care se vor face la adresa lor şi să-şi menţină deciziile luate în mod echilibrat, imparţial şi profesionist”.

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că România a rămas fără Curtea Constituţională, prin politizarea acestei instituţii.

„PSD a reuşit prin politrucii pe care i-a instalat la Curtea Constituţională să obţină compromiterea acestei instituţii fundamentale în orice democraţie. Practic, de astăzi, România a rămas fără Curte Constituţională, după ce fantoma lui Dragnea le-a şoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituţie s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupţilor, un instrument politic de graţiere care operează în afara cadrului constituţional. Majoritatea conturată în Curtea Constituţională serveşte o agendă a răului, care este încarnată nu doar în Liviu Dragnea, ci în miile de alţi Dragnea care populează PSD sau instituţiile publice infestate de acest partid. Totul, după ce românii s-au exprimat în mod clar şi răspicat împotriva oricăror forme de graţiere a corupţilor, prin Referendumul din 26 mai”, a adăugat Orban.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache.

Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

 

Citește și: