Anca SIMINA
23156 vizualizări 3 apr 2014

Reţinut în această dimineaţă de procurorii DNA pentru 6 infracţiuni de corupţie, PSD-istul Adrian Duicu este preşedintele de Consiliu Judeţean care a supravieţuit, oficial, în 2013, din alocaţia copiilor şi o parte din salariul soţiei. Veniturile sale asumate se rezumă la doar 40.696 de lei pe an. Cu toate acestea, Duicu figurează ca fiind unul dintre principalii sponsori persoane fizice ai PSD, cu 36.000 de lei, donaţi numai în 2013.

Din informaţiile obţinute de gândul, în realitate, preşedintele CJ Mehedinţi ar controla două televiziuni în judeţ - Tele 2 Drobeta şi TV Charisma, cea din urmă achiziţionată în urmă cu doi ani - şi este în spatele benzinăriilor din zonă.

Duicu are în partid susţinerea preşedintelui executiv Liviu Dragnea, cu ajutorul căruia a şi promovat în ultimii ani. Este însă de notorietate şi faptul că liderul PSD, Victor Ponta, obişnuieşte ca, de câte ori se află în Caraş-Severin, să se oprească la casa din Topleţ a familiei lui Duicu de unde a fost de altfel ridicat astăzi preşedintele CJ.

Situaţia financiară hilară a preşedintelui CJ

Dacă procurorii îl acuză de fapte de corupţie, din propriile declaraţii ale preşedintelui CJ Mehedinţi ar rezulta că liderul PSD şi-a întreţinut familia anul trecut cu doar 392 de lei pe lună.

Astfel, veniturile însumate ale familiei Duicu, aşa cum apar în declaraţia de avere depusă în iunie 2013 de către preşedintele CJ, însumează 40.692 de lei, incluzând aici alocaţia anuală la care au dreptul cele două fiice ale sale.

Adrian Duicu susţine că nu primeşte decât indemnizaţia de consilier judeţean PSD şi pe cea de preşedinte al CJ, soţia sa având, ca administrator la INVERST PETROLEUM IMPEX SRL, un venit anual de 10.536 de lei, adică 880 de lei pe lună.


Veniturile familiei Duicu 2013, potrivit ultimei declaraţii de avere a preşedintelui CJ, Adrian Duicu, din iunie 2013

ÎNTREAGA AVERE DECLARATĂ DE ADRIAN DUICU

Cu toate acestea, Adrian Duicu a găsit resursele financiare pentru a plăti cotizaţii oficiale la PSD de 36.000 de lei anul trecut, în trei tranşe: una în iuna ianuarie şi altele două în aprilie 2013. Suma figurează în centralizatorul asumat de partid şi publicat luni în Monitorul Oficial.


Donaţiile însumând peste 10 salarii minime brute către PSD, în 2013. Sursa: Monitorul Oficial

Un calcul aritmetic simplu arată că familia Duicu a renunţat la peste 88% din veniturile sale transparente în favoarea PSD.

Averea nedeclarată a familiei Duicu şi relaţiile politice ale liderului PSD

Depusă simultan, cea mai recentă declaraţie de interese a preşedintelui CJ nu include participarea în activitatea niciunei societăţi comerciale. Adrian Duicu menţionează doar funcţiile sale politice de secretar executiv al PSD şi lider al filialei Mehedinţi. Ulterior, în noiembrie, a fost ales, în plus, preşedinte al Ligii aleşilor locali ai PSD.

INTERESELE ASUMATE DE ADRIAN DUICU

Informaţiile obţinute de gândul din surse politice indică faptul că preşedintele CJ Mehedinţi are controlul a două dintre televiziunile locale - este vorba despre Tele 2 Drobeta şi despre TV Charisma - şi este omul din umbră al reţelei de benzinării din judeţ.

De altfel, începuturile sale în PSD, în 2001, au coincis cu numirea sa în funcţia de director al sucursalei Mehedinţi a companiei Petrom. La vremea respectivă, Adrian Duicu era susţinut de Eugen Nicolicea, actualul ministru UNPR pentru Relaţia cu Parlamentul, pe care l-a debarcat ulterior de la şefia filialei, împiedicându-l inclusiv să candideze din partea PSD în colegiul în care era ales deputat. Scandalul din PSD Mehedinţi s-a încheiat cu excluderea lui Nicolicea şi consolidarea puterii lui Duicu. Acesta nu a candidat însă la preşedinţia CJ decât în 2012, câştigând-o.

În interiorul PSD, ascensiunea lui Adrian Duicu s-a bazat pe sprijinul lui Liviu Dragnea, dar şi pe cel al lui Victor Ponta. Este de altfel de notorietate faptul că preşedintele PSD obişnuieşte ca, de câte ori se află în Caraş-Severin, să se oprească la casa din Topleţ a familiei lui Duicu de unde a fost de altfel ridicat astăzi preşedintele CJ.

În urmă cu o săptămână, premierul l-a numit în funcţia de subprefect de Mehedinţi, ocupată până acum de un liberal, pe un apropiat al lui Duicu. Funcţia i-a revenit lui Felix Manta, finul de cununie al lui Duicu, numit până acum într-un alt post cu susţinere politică, cel de şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Mehedinţi.

Ieri, Victor Ponta a evitat însă să facă orice comentariu legat de situaţia colegului său de partid. "Nu pot să comentez, m-aţi criticat mereu că comentez de justiţie. Nu pot să comentez", s-a eschivat premierul.

 

preşedinte al biroului Ligii aleşilor locali ai PSD (noiembrie 2013)

Citeste mai mult: adev.ro/n3ewdf

 

Citește și: