9 vizualizări 13 dec 2008

Preşedintele Traian Băsescu le-a aplicat, sâmbătă, un duş rece democrat-liberalilor reuniţi, sâmbătă, la Clubul Diplomaţilor, la o ceea ce ar fi trebuit să fie o petrecere de sărbătorire a succesului în alegeri. Conform unor surse participante, Băsescu a venit, şi-a ţinut speech-ul şi a plecat, fără ca măcar să strângă mâna participanţilor. Cel mai dur mesaj al preşedintelui a fost ameninţarea că, dacă Guvernul nu performează, el nu va mai candida pentru un nou mandat. Şeful statului a explicat că decizia de a susţine alianţa PD-L – PSD convine interesului naţional, pentru că ţara are nevoie de o guvernare stabilă, dar şi celui de partid, pentru că PD-L a ajuns a ajuns la guvernare.

„Din poziţia mea, lucrurile se văd altfel. Eu nu pot fi preşedintele unui singur partid, ci trebuie să fiu preşedintele tuturor românilor”, le-a Băsescu democrat-liberalilor, insistând că este conştient de faptul că aducerea PSD la putere, chiar dacă este în interesul ţării, îl poate costa un nou mandat prezidenţial. În plus, a spus şeful statului, dacă noul Guvern nu performează, partidul care a dat premierul şi, implicit, el vor fi cei care vor deconta nemulţumirile în viitorul an, când au loc alegerile prezidenţiale. Sursele citate ne-au precizat că Traian Băsescu le-a cerut, chiar, liderilor PD-L să-şi caute un candidat la Preşedinţie, dar acest mesaj a fost interpretat mai mult ca o ameninţare şi o încercare de a mobiliza partidul.

 

Deputatul Cristian Rădulescu – la „Aşa nu!”


În speech-ul său, Traian Băsescu a reiterat faptul că partidul trebuie reformat. Şeful statului a vorbit din nou despre nevoia ca PD-L să vină cu o noua generaţie de lideri şi a avut mai multe afirmaţii care le-au dat fiori vechilor conducători ai partidului, pe care i-a identificat el însuşi nominal: "Vasile Blaga, Adriean Videanu şi un pic Radu Berceanu", de care s-a declarat, totuşi, mulţumit. După ce preşedintele le-a recomandat liderilor pedelişti să depăşească momentul de euforie dat de intrarea la guvernare, el a subliniat că partidul trebuie să se deschidă catre oameni noi. Desi a mentionat că acesta nu înseamnă neapărat o schimbare rapidă a garniturii de conducere, Băsescu a arătat că cei care au câştigat la aceste alegeri uninominale nu trebuie lăsaţi de dinafară: „Puneţi miniştri oameni care au candidat, au dat piept cu electoratul şi au câştigat!”

Preşedintele a mai susţinut şi că, deşi nu ar vrea să se implice în formarea Guvernului, cei din fruntea organizaţiilor performante nu trebuie să lase totul în mâna celor puţini care decid în prezent şi nu trebuie "să afle Guvernul din ziare".

El a mai dat câteva semnale către vechii lideri şi i-a atenţionat că nu trebuie să îşi impună în Executiv oamenii lor de casă care nu au candidat uninominal, un semnal interpretat de unii dintre cei prezenţi ca referindu-se la Adriean Videanu si Gheorghe Pogea.

Preşedintele a mai spus că „aceeaşi mână de oameni” care conduc partidul de când avea 7 la sută vor să facă acest lucru şi acum, când are 40 la sută. Exemplu negativ de promovare pe pile în partid a fost dat deputatul Cristian Rădulescu: „A fost deputat de Vaslui. S-a dus preşedinte de filială la Sector 5 şi unde credeţi că a candidat: la Sector 3”.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

PSD şi PD-L au tranşat guvernul

Verestoy Attila, vocea opoziţiei: „Mi-e teamă că acum banul public se va redirecţiona către alte zone“

Vicepreşedinţia CSAT şi vicepremierul puternic – poveşti de adormit PSD

Ion Iliescu: „Se va face un fel de fifty-fifty răspunderea celor două partide”

Geoană şi Boc au semnat Pactul - pentru România şi anexele secrete - pentru ei

Citește și: