Cristian ANDREI
Mihai SCHIAU
Clarice DINU
Cristian Fiebinteanu
Sorina Ionaşc
40975 vizualizări 7 mar 2012

Preşedintele Traian Băsescu adresează un mesaj Parlamentului, miercuri, fiind de aşteptat ca temele abordate să fie legate de Constituţie, opoziţie, criza economică, Tratatul de guvernanţă, reorganizare administrativă, totul în contextul apropierii alegerilor.

UPDATE 12.53 Gheorghe Ialomiţianu: "Sigur că la un moment dat trebuie să dai înapoi ce s-a tăiat. Trebuie ca Guvernul să analizeze să vadă dacă aceste majorări sunt sustenabile pe termen mediu, dacă salariile reîntregite pot fi plătite şi în 2013 şi în 2014"

UPDATE 12.41 Protestatarii se descriu drept "intelectuali, membri ai unui ONG", care au protestat împotriva lui Traian Băsescu şi în Piaţa Universităţii.

UPDATE 12.41 A ieşit şi Sulfina Barbu: "Nu mă surprinde deloc reacţia protestatarilor. E încă o dovadă că e libertate".

UPDATE 12.38 La ieşire, întrebat dacă a fost deranjat de protestatari, Băsescu a răspuns: "M-aţi văzut voi pe mine vreodată deranjat de protestatari?".

VEZI MAI JOS CELE MAI IMPORTANTE PUNCTE DIN DISCURSUL PREŞEDINTELUI:

UPDATE 12.27 S-a încheiat discursul.

UPDATE 12.26 "Închei spunându-vă că parteneriatul cu SUA rămâne un pilon important al economiei noastre. Vă mulţumesc şi succes în alegeri, dacă nu ne mai vedem!"

UPDATE 12.23 "Cel mai probabil, în partea a doua a anului 2012, se va constata intrarea în recesiune a Europei. Dar nu ne va fi aşa de greu ca în 2008, 2009, 2010, 2011. Suntem pregătiţi să facem faţă unui eventual al doilea val de recesiune, pentru că România îndeplineşte multe dintre criteriile Tratatului fiscal. Aveţi de ce să fiţi optimişti, România nu va face paşi înapoi"

UPDATE 12.21 "Drumul către care ne îndreptăm încet, dar sigur este acela de a realiza Statele Unite ale Europei, altfel vom face ce facem acum, fiecare în parte. Încercăm să facem faţă efectelor globalizării, să găsim soluţii pe termen mai scurt sau mai lung să ne scoatem ţările din criză. Doar Statele Unite ale Europei pot face faţă economiilor SUA, Chinei, Indiei, Braziliei"

UPDATE 12.19 Băsescu a declarat că sunt cunoscute ezitările Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS de a face public pachetul minim garantat, că toţi miniştrii Sănătăţii au fost ezitanţi şi nu şi-au asumat responsabilitatea, iar în lipsa acestui pachet legea sănătăţii poate fi un eşec.

UPDATE 12.18 Băsescu a declarat că actualul Parlament trebuie să adopte în perioada următoare Legea sănătăţii şi Legea de reorganizare administrativ-teritorială, arătând că acestea vor întregi reforma statului: "În opinia mea, este fundamental necesar ca, în perioada următoare, actualul Parlament să adopte două legi care vor întregi reforma fundamentală a statului. Aceste două legi sunt: Legea sănătăţii şi Legea reorganizării administrativ-teritoriale".

UPDATE 12.13 "Noul tratat fiscal al UE trebuie adoptat integral de România, aceasta este recomandarea mea pentru parlamentari"

UPDATE 12.05 "Criza mondială s-a transformat dintr-o criză a băncilor într-o criză a datoriilor suverane. Asta pentru că statele au cheltuit mult mai muilt decât au produs, s-a instaurat prosperitatea pe datorie. România are un mare avantaj din acest punct de vedere, pentru că are o datorie mică, mult sub 60% din PIB, cât ne permite tratatul de la Maastricht"

UPDATE 12.02 "Vă pot spune, după vizita la depozitul de gaze naturale din Marea Neagră, că într-un singur depozit sunt 110 de miliarde de metri cubi. Şi mai sunt încă cinci depozite cu aceleaşi caracteristici. Astfel, putem asigura consumul pe termen lung al nostru şi al câtorva vecini, dar cu o singură condiţie: liberalizarea preţurilor"

UPDATE 11.55 "Avem resurse naturale şi în IT, trebuie doar să orientăm corect investiţiile. Să vă dau un exemplu: deşi avem una dintre cele mai mari viteze de internet din lume, fiecare instituţie are propria ei fibră optică. Electrica are propria fibră optică, CFR are propria fibră optică... Este o problemă pe care am ridicat-o şi în CSAT"

UPDATE 11.52 Iată ce au scris protestatarii pe foile aruncate de la balcon:

CLICK PENTRU A MĂRI.

UPDATE 11.50 "Fără să creăm locuri de muncă în domeniile prioritare, riscăm să creăm o pătură largă de oameni săraci. Nimic nu este mai important astăzi decât să creăm locuri de muncă. Ştiu că se spune să nu ne atingem de resursele ţării, dar, dacă nu dăm locuri de muncă oamenilor, nu vom da şanse de evoluţie unui mare număr de român. Resursele noastre sunt reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Locurile de muncă sunt cheia evoluţiei pozitive a oricărei familii, a oricărui cetăţean. Dirijaţi banii către întreprinderile mici şi mijlocii, pentru crearea de locuri de muncă. Fac un apel: redeschideţi mineritul, care a devenit rentabil! Nu discut eu problemele comerciale. Dacă avem bani, să le deschidem cu banii noştri. Dacă nu, să acceptăm investiţiile străine!"

UPDATE 11.45 "Trebuie să înţelegeţi cât de important este pentru România să devină membră a zonei euro. În UE, dobânzile sunt de 1-1,2%, la noi - 6%"

UPDATE 11.40 "Voi încerca să pun referendumul din 2009 în practică. Cetăţenii au cerut Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Ştiu că va trebui făcut un efort cu Opoziţia, dar ţineţi cont că votul a fost de peste 80%. Este foarte greu să justifici existenţa a două camere, când poporul este singurul suveran"

UPDATE 11.39 Băsescu: "Vreau un vot uninominal pur şi corect, în care persoanele de pe locul 3 din colegii să nu mai ajungă în Parlament, iar persoanele de pe locul 1 să nu mai rămână acasă"

UPDATE 11.38 Pe foile aruncate de protestatari de la balcon scrie: "Regele Mihai, unicul conducător".

UPDATE 11.34 PROTESTATARII AU FOST EVACUAŢI

UPDATE 11.31 "Bacalaureatul de anul trecut a fost proba eşecului guvernării României. Noua lege a educaţiei creează premisele pentru oameni pregătiţi: poţi să nu ai ţiţei, poţi să nu ai gaze naturale, dacă ai un sistem educaţional, ai oameni pregătiţi"

UPDATE 11.27 ÎN PARLAMENT SE STRIGĂ "DEMISIA! DEMISIA! REGELE MIHAI!". Reacţia preşedintelui: "Mergeţi la el şi chemaţi-l!".

UPDATE 11.25 "Nu cred că mai doarme liniştit în România cineva care fraudează statul, nici măcar judecătorii corupţi sau parlamentarii Puterii sau miniştrii"

UPDATE 11.23 Traian Băsescu sugerează că actuala guvernare este prima care a impus reforme adevărate, printre care a Justiţiei, celelalte guverne anterioare contribuind doar cu legi noi şi păstrând structurile de pe vremea lui Ceauşescu.

UPDATE 11.19 "Sper ca de la 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor. Sunt convins că Puterea, Opoziţia, premierul, Guvernul şi Ministrul de Finanţe vor putea găsi resurse ca, la sfârşitul mandatului, să le spună bugetarilor că au salarii întregi, aşa cum le aveau la începutul mandatului".

UPDATE 11.14 "Vă mulţumesc pentru curajul de a adopta măsuri extrem de severe, cu riscul scăderii popularităţii. Politicienii trebuie să se ridice deasupra interesului lor politic, iar voi aţi făcut-o. Dacă nu s-ar fi luat în 2010 măsuri, România ar fi putut ajunge în situaţia Greciei"

UPDATE 11.11 Preşedintele a început discursul, în ropote de aplauze: "Bine v-am găsit, din păcate în aceeaşi formulă, fără Opoziţie. Regret că Opoziţia nu este în Parlament, deoarece Parlamentul este garantul real al democraţiei în România". Preşedintele a rugat Opoziţia să revină în Parlament. El spune că se adresează Parlamentului deoarece în România au avut loc, în ultima vreme, "schimbări importante": schimbarea Guvernului, semnarea tratatului cu Serbia de la Bruxelles şi tensiunile dintre Putere şi Opoziţie.

UPDATE 11.09 În aceste momente, Traian Băsescu îi salută pe cei prezenţi în sală, printre care fostul preşedinte al Senatului Nicolae Văcăroiu şi proaspătul şef al SIE, Teodor Meleşcanu.

UPDATE 11.06 Traian Băsescu a intrat în plenul Parlamentului.

UPDATE 10.58 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament, fiind aşteptat de preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. La scurt timp, a ajuns şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Cei patru s-au retras într-o sală de şedinţe.

UPDATE 10.41 Corespondentul gândul în Parlament transmite că PDL Bucureşti a adus 160 de oameni care vor sta în lojă şi îl vor aplauda pe Traian Băsescu. Aceştia sunt întrebaţi la intrarea în Parlament din ce organizaţie fac parte şi răspund "sectorul 1", "sectorul 2", după caz.


Şeful statului a trimis, recent, o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care îi informează că doreşte să adreseze un mesaj pe teme de politică internă, în Parlament, în data de 7 martie.

Este de aşteptat ca preşedintele să abordeze subiecte precum funcţionarea Parlamentului în condiţiile protestului opoziţiei, ratificarea Tratatului de guvernanţă, evoluţiile economice în contextul crizei, modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă, trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, toate acestea în perspectiva apropierii alegerilor locale şi generale.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la Bruxelles, la semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală, declarând că el şi-a îndeplinit datoria, iar ratificarea acestuia reprezintă responsabilitatea Parlamentului şi a opiniei publice din România.

"Eu spun că trebui ratificat cât mai rapid. (...) Cei de acasă, politicienii şi economiştii pot să facă ce vor cu acest tratat", spunea el.

Pe de ală parte, este de aşteptat ca şedinţa în care preşedintele va transmite mesajul să se desfăşoare în absenţa parlamentarilor opoziţiei. La ora 12.00, preşedintele PSD, Victor Ponta, va participa, tot la Parlament, la dezbaterea USL - sindicate, pe teme de interes comun.

Parlamentul a decis, săptămâna trecută, că şedinţa va avea loc pe 7 martie la ora 11.

Lucrările Parlamentului au fost afectate, în ultima vreme, de protestul parlamentar al opoziţiei.

Cel mai recent mesaj către Parlament adresat de preşedintele Traian Băsescu a avut loc în iunie 2011, şedinţa de plen comun desfăşurându-se în absenţa reprezentanţilor USL.,

El spunea atunci că este esenţială pentru credibilitatea Parlamentului limitarea imunităţii parlamentarilor la declaraţii şi atitudini politice pentru a da "cetăţenilor relaxarea că parlamentarii nu sunt deasupra legii".

Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obţinute illicit.

Preşedintele spunea că sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Legislativului, deoarece în actualul sistem bicameral cele două Camere se comportă ca într-un sistem monocameral, prin adoptarea tacită a legilor în prima Cameră.

Citește și: