Clarice DINU
Departamentul Politic
1913 vizualizări 27 apr 2012

“Imatur”, “maimuţică”, “copilotul”care nu poate conduce o ţară, aşa l-a caracterizat în ultimii ani Traian Băsescu pe Victor Ponta, cel pe care astăzi l-a desemnat premier în locul lui Mihai Răzvan Ungureanu al cărui guvern a fost demis prin aprobarea moţiunii de cenzură.
În urmă cu an, şeful statului spunea, referindu-se la posibilitatea căderii guvernului prin aprobarea unei moţiuni de cenzură, că Victor Ponta nu are maturitatea de a fi prim-ministru, în niciun caz în mandatul său, liderul PSD fiind "un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri.
"Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă ar cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru", spunea Băsescu, la postul public de televiziune.
Tonul preşedintelui când venea vorba de omul pe care l-a desemnat astăzi premier nu era altul nici în 2010, când spune despre Victor Ponta că este obraznic şi „lingea preşul” biroului său de la Cotroceni pentru a fi susţinut. Mai mult, afirma preşedintele, Victor Ponta făcea ca „maimuţica” pentru a fi pe placul pesediştilor. 

„La mine în birou, acest Ponta, care azi vituperează împotriva preşedintelui, era ca un preş care întreba: ar fi bine să candidez la Primăria Capitalei, m-aţi putea sprijini? I-am spus: nu candida că nu ai şanse, dându-i de înţeles că nu o să-l sprijin. Tot el discuta înainte de alegeri un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD, înainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta, pe care-l vedeţi ţipând. Nu mai pot să-i mai tolerez obrăznicia, când văd câte parale face", afirma Băsescu, în 2010.
"Victor Ponta e în stare să vină să lingă preşul să-l fac primar general. E un tip care face frumos ca să-l agreeze Năstase, Hrebenciuc să nu-l schimbe din fruntea partidului. Victor Ponta trebuie să facă frumos ca maimuţica, să placă la foarte mulţi din PSD. Lui i se pare că a fi obraznic, impertinent, ajută la ceva. Până acum credeam că doar faţa îl arată imatur, dar prin comportament arată că nu numai faţa îl arata imatur, ci chiar fondul lui", comenta şeful statului la vremea respectivă.
 

Citește și: