Ramona LOZNIANU
31032 vizualizări 8 feb 2015

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a ajuns în această dimineaţă la Congresul PMP. Fosta preşedintă a formaţiunii, Elena Udrea, nu este prezentă. gândul transmite LIVETEXT:

UPDATE 12.10 După discurs, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor ziariştilor, într-o conferinţă ad-hoc pe holuri:

Despre „lista lui Băsescu”. „M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă”.

Despre Florian Coldea. „Elena Udrea mi-a spus (despre Coldea, n.n.). În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor”.

Despre neregulile de la ANRP. ”Este corect (că Elena Udrea l-a informat de neregulile de la instituţie). Cine crede că preşedintele primeşte informaţii numai de la serviciile de informaţii greşeşte cumplit. Preşedintele este conectat şi la alte surse de informaţii. De pildă, sinteza de presă de dimineaţă. O altă sursă extrem de importantă e departamentul de relaţii cu publicul, unde se depun mii de scrisori şi sesizări într-o lună. Periodic se fac sinteze. Cetăţenii spun despre retrocedări, legăturile cu oameni politici.

Am avut dialog nu doar cu Elena Udrea, ci şi cu oameni politici foarte importanţi. Problema este dacă preşedintele rămâne captiv informaţiilor de la servicii sau dacă foloseşte şi alte mijloace de informare”.

Despre scandalul Bercea Mondial. ”Mi se pare de cea mai joasă calitate propaganda unor oameni care au avut şi funcţii în stat care spun că banii lui Bercea Mondial au ajuns la mine. Eu vă spun că a fost o încenare”.

Despre speculaţia că a plecat cu 50 de dosare de la Cotroceni. „O mare prostie. E o minciună. Cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu mi-am luat toate calculatoarele, să văd dacă nu am lucruri secrete să le şterg. Pentru că este un lucru pe care trebuie să-l faci la încheierea mandatului”.

Ce a spus Traian Băsescu în discursul său de la prezidiul PMP:

UPDATE 12.05 Băsescu despre parteneriatul cu SUA: „Parteneriatul acesta ne garantează securitatea, o dată în plus faţă de prezenţa în NATO. Cooperarea economică trebuie ridicată, trebuie combătute birocraţia şi instabilitatea legilor pentru ca oamenii de afaceri americani să se îndrepte spre România”.

UPDATE 12.04 Băsescu despre UE: „Mai avem nevoie de câteva MCV bune, astfel ca partenerii noştri să înţeleagă că România se consolidează”.

UPDATE 11.59 Băsescu despre Ucraina şi Moldova: „O să vedeţi la TV foarte mulţi înfierbântaţi care spun că acum e momentul ca România să se implice în Ucraina. Întotdeauna am fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. marea realitate a Ucrainei era că această ţară era inaptă (pentru UE, n.n.) din cauza corupţiei. Statul era ros de corupţie. Se făceau că nu aud ce strigă cei din Maidan. Eu am simţit că România nu are forţă să tracteze Ucraina în UE. România nu poate fi prim-jucător în Ucraina, pentru că nu are resursă financiară şi diplomatică. Nu avem argumente să convingem că noi putem fi locomotiva care să tragă Ucraina în UE. România trebuie, în schimb, drept prioritate externă să suţină Moldova. Asta putem să facem (...) Unii vor acum, din cauza economiilor, să reducă numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Ar fi cel mai rău lucru care se poate face”.

UPDATE 11.56 Băsescu despre Armată şi pactul de la Cotroceni al lui Iohannis: „Anul acesta, prin rectificarea din vară, trebuie alocat 2 la sută din PIB pentru Armată. Eu nu spun că cineva va ataca România mâine. România va avea un comandament NATO şi un comandament de divizie, cu trupe care pot veni să apere securitatea României. E inadmisibil ca la rându-şi să faci efortul financiar necesar. Pactul pentru 2 la sută, semnat la Cotroceni, e o chestiune ridicolă. Exista deja o hotărâre a CSAT pentru a ajunge la 2 la sută pentru Armată în 2016, nu 2017”

UPDATE 11.55 Băsescu despre zona euro: „România nu poate intra în eurozonă cu o jumătate de economie neperformantă. Rebuie găsite alte soluţii de creştere a economiei”.

UPDATE 11.51 Băsescu despre noua lege electorală: „E nevoie de o nouă lege electorală. Am fost adeptul votului uninominal. Din păcate, după ce a intrat în malaxorul liberalilor şi al Pro DEmocraţia a ieşit acest monstru politic, Parlament cu 600 de parlamentari. Nu e nevoie de schimbarea Costituţiei, ci modificarea legii electorale se poate regla să avem 300 de parlamentari în conformitate cu referendumul”.

UPDATE 11.44 Băsescu despre dosare: „Nu există nicio intervenţie a  mea în ultimii 10 ani ca unui om să i se facă vreun dosar”

UPDATE 11.43 Băsescu, despre Antena3: „Sigur, e mai tentant să ne uităm la scandalul Elenei Udrea, la dosarul de prostituţie, al asistentelor de la Antena 3...Se face jurnalism de prostituţie la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să fie în adevăr şi trebuie să faceţi faţă acestui tip de campanie. Cât timp voi fi partenerul dvs., veţi fi atacaţi peste tot şi minimalizaţi.

UPDATE 11.41 Băsescu despre justiţie: „Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se duceau la Argeş în jurul lui Nicolescu, care se duceau în jurul lui Bivolaru vorbesc azi de justiţie independentă. Dar uitaţi-vă în ochii lor: nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii, nu le vine din suflet, le vine din poză. Nu au internalizat procesul. Dar e bine că poate, într-un an-doi, tot vorbind aşa, poate le va veni şi din suflet”.

UPDATE 11.36 Băsescu, despre corupţie: „Cine vrea să vadă realitatea regimului Băsescu, trebuie să vadă că din 2005 a început o reconstrucţie a instituţiilor Justiţiei. Abia în ultimii 5 ani aceste instituţii au început să dea randament. Aceste instituţii trebuie consolidate. Orice propagandist care vrea să demoleze mandatele mele să ia rapoartele MCV, de la începutul şi de la sfârşitul mandatului meu”.

UPDATE 11.34 Băsescu despre televiziuni: „E o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu acum şi nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiţă sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV”.

UPDATE 11.31 Băsescu despre viitorul lui politic: „Vreau să vă fiu partener. Vom avea un parteneriat în care eu vă voi pune la dispoziţie experienţa mea, dar nu vă voi conduce”.

UPDATE 11.30 Băsescu despre Elena Udrea: ”Apreciez delicateţea gestului domniei sale de a nu fi în sală. Sper să-mi confirme încă o dată că este un om cinstit. Sper să se bucure de condiţii corecte de judecată.”

UPDATE 11.26 Traian Băsescu despre PMP: „România are nevoie de un partid nou care să nu fie acuzat de compromisurile trecutului, un partid care să genereze speranţă şi care să plece de la zero”. Fostul preşedinte le-a mulţumit pemepiştilor „pentru tărie”. De asemenea, i-a mulţumit „doamnei preşedinte Elena Udrea pentru că s-a dedicat acestei idei”.

Ştirea iniţială:

Traian Băsescu a ajuns la congresul PMP duminică dimineaţă în jurul orei 11.00, unde a fost întâmpinat cu ovaţii şi scandări de către delegaţii la congresul formaţiunii.

PMP îşi alege astăzi conducerea, după ce Elena Udrea s-a autosuspendat în urma acuzaţiilor care i s-au adus în dosarele Microsoft şi Gala Bute.

Aceasta este prima ieşire publică a fostului preşedinte după acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea de către DNA. 

Anterior, secretarul general al PMP Clement Negruţ declarase că reprezentanţii PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres şi îl aşteaptă "cu mare drag", dar fostul şef al statului "nici nu a infirmat, nici nu a confirmat" participarea, potrivit Mediafax. 

"Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu ştim, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat şi îl aşteptăm cu mare drag", preciza secretarul general al PMP.

Negruţ a spus că Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

La congres, participă vor 756 de delegaţi şi este prezentată o singură moţiune «România implicată-PMP partidul schimbării» , susţinută de unicul candidat la preşedinţia partidului, Eugen Tomac.

Potrivit listei care însoţeşte candidatura lui Tomac, prim-vicepreşedinte al PMP va fi Siegfried Mureşan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

După votarea lui Eugen Tomac drept preşedinte al PMP, vicepreşedinţi ai partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

Citește și: