Ioana Câmpean - Mediafax
14722 vizualizări 18 dec 2013

Preşedintele Traian Băsescu  a anunţat că a promulgat Legea bugetului de stat, după ce Guvernul a decis să amâne majorarea cu trei luni a accizei la carburant. Şeful statului a spus că pentru această măsură guvernul trebuie să găsească 600 milioane de lei în buget, apreciind că sunt resurse ca ”această taxă barbară să nu fie introdusă”.

Şeful statului a spus că FMI şi Comisia Europeană ”au greşit” în negocierile în care s-a decis accizarea suplimentară a carburanţilor, precizând că, în ianuarie, el îşi va asuma ”erorile legate creşterea accizei la carburant”.

"Deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat negativ sau şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a FMI", a susţinut el.

Cât priveşte garanţiile pe care i le-a dat premierul că va renunţa la aplicarea accizei suplimentare la carburant în primele trei luni în schimbul promulgării bugetului, Băsescu a spus că singura garanţie este ”cuvântul de onoare". Întrebat dacă mai are încredere în cuvântul premierului, şeful statului a răspuns: "Sunt nevoit să o fac. Să sperăm că de data asta se va ţine de cuvânt".

”Nu se rupe USL”

Băsescu a mai spus că "premierul a promis că, imediat după promulgarea bugetului, va proroga termenul de intrare în vigoare a Ordonanţei prin care se creştea taxa, acciza la benzină şi motorină".

Cu toată tensiunea zilei de astăzi, preşedintele a susţinut că el nu crede în ruperea USL, dar că pot fi "nişte jocuri de forţă".

"Hai să vedem ce e în Alianţă, eu nu cred în ruperea USL, sunt liniştit din punctul acesta de veder. De aceea m-am şi bucurat că am ajuns la o înţelegere, astăzi, cu premierul, la soluţia neaplicării accizei la benzină şi motorină, de la 1 ianuarie, pentru că riscam ca, pentru Televiziune, să ne trezim că liberalii pleacă de data asta, când e vorba de buget, şi rămânem fără buget de tot", a comentat Băsescu.

Întrebat ce ar face dacă totuşi se va ajunge la ruperea USL, Traian Băsescu răspuns: "Nu se ajunge, fiţi liniştiţi, puteţi să vă faceţi Crăciunul şi Anul Nou liniştiţi. Nu se rupe USL-ul".

Cele mai importante declaraţii :

- Obiectivul meu a fost de a corecta o greşeală. FMI şi CE au greşit.. Când va veni la Bucureşti delegaţia voi fi cel care îşi asumă erorile legate creşterea accizei la carburant.

- Această taxă poate fi evitată complet. Nu voi valida nicio scrisoare în care se pune problema taxelor pe combustibil.

- Mă bucur că guvernul a adoptat o soluţie înţeleaptă.

- dacă se consolidează capacitatea ANAF de a combate evaziunea, am convingerea că putem să începem reducerea CAS. Sunt convins că acest lucru se poate.

- Cred că cele trei luni pot fi prelungite pentru totdeauna.

-Garanţia premierului a fost cuvântul de onoare. Sunt nevoit să am încredere.

- Eu nu cred în ruperea USL, sunt liniştit. Cred că sunt nişte jocuri de forţă. Puteţi să vă faceţi Crăciunul liniştiţi, nu se rupe USL.

Citește și: