Anca SIMINA
20777 vizualizări 5 aug 2014

Aflat, oficial, în afara campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, preşedintele Traian Băsescu îşi anunţă deschis intenţia de a se implica în bătălia finală pentru desemnarea succesorului său prin clarificarea unor aspecte de CV pe care unii dintre candidaţi le-ar "tăinui".

Invitat la un interviu la B1, Băsescu a lansat astăzi un avertisment adresat "unui candidat anunţat": deconspirarea legăturii sale cu un serviciu de informaţii. Nu l-a nominalizat însă: "Când ai aparţinut de alte instituţii şi nu-ţi treci în CV şi vrei să devii preşedintele României, asta nu e normal", a spus preşedintele.

Băsescu a evitat însă, pentru moment, indiciile care să conducă la identificarea acestuia. "Sunt unii candidaţi la preşedinţie care tăinuiesc, ascund multe în CV-urile lor. O să-i dezbrac public", a avertizat preşedintele, lapidar.

În contextul discuţiei despre potenţialii candidaţi la preşedinţie, acesta a criticat şi anunţul directorului SIE, Teodor Meleşcanu, cum că este dispus să analizeze o eventuală propunere de a candida, la rândul său. "Nu poţi pleca din fruntea unui serviciu de informaţii şi să îţi faci transferul direct ca preşedinte", a replicat  Băsescu.

Aceeaşi reţinere a arătat-o de altfel şi în ceeea ce îl priveşte pe directorul SRI, vehiculat în scenariile de succesiune a lui Victor Ponta la şefia Guvernului. "Oamenii aceştia, fie că vorbim de Teodor Meleşcanu, fie că vorbim de George Maior, trebuie să înţeleagă că nu poţi pleca din fruntea unui serviciu de informaţii şi să îşi faci transferul direct ca preşedinte, la Cotroceni, sau ca prim-ministru", a adăugat Băsescu.

Consideraţiile preşedintelui despre o perioadă sabatică după conducerea unui serviciu de informaţii vin la doi ani după ce el însuşi l-a învestit cu mandatul de formare a Guvernului pe Mihai Răzvan Ungureanu, la vremea respectivă director al SIE. Azi, şeful statului înscrie însă nominalizarea lui MRU, trecut între timp la PDL, în lista erorilor: "A fost o situaţie excepţională. Ca dovadă, a fost o mare eroare desemnarea lui Ungureanu. (..) Îţi trebuie o pauză. Eroarea pe care am făcut-o cu Răzvan Ungureanu s-a văzut: a avut rezultatele căderii guvernului foarte rapid", s-a repliat Băsescu.

 

Citește și: