Sorina Ionaşc
8542 vizualizări 21 iul 2015

Traian Băsescu a lansat o serie de atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, atât pe tema promulgării legii alegerilor parlamentare, cât şi pe tema măririi salariilor demnitarilor.

Într-o declaraţie făcută la sediul PMP, Băsescu i-a transmis şefului statului că a făcut "cea mai mare eroare politică din ultimii 11 ani" prin promulgarea noii legi a alegerilor parlamentare. Fostul preşedinte susţine că, potrivit noii legislaţii, viitorul Parlament va avea 466 de deputaţi şi senatori, asta deşi, la referendumul din 2009, românii au decis că vor doar 300 de aleşi.

"Acel referendum în care românii s-au pronunţat pentru Parlament cu 300 de parlamentari a fost tratat ca un referendum facultativ, ceea ce nu există în Constituţie. Parlamentul a mai vrut să facă modificări pe legislaţia electorală. Trebuie respectat rezultatul referendumului, aşa cum a decis şi CCR", a declarat Traian Basescu, la sediul PMP.

De altfel, într-o postare pe Facebook, făcută tot marţi, Băsescu l-a criticat pe Iohannis pentru acelaşi lucru.

"Preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege. Promulgînd fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie cînd am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională. Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, Preşedintele României avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor. Preşedintele Iohannis a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie. In realitate, românii au fost “puţin vînduţi” pentru liniştea Preşedintelui în relaţia cu politicienii", a scris Băsescu.

Argumentul principal pe care îl foloseşte este acelaşi: nerespectarea voinţei poporului, de la referendumul din 2009, privind numărul de parlamentari.

"O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial constituţiei şi propriului popor?", s-a întrebat, retoric, Băsescu.

Citește și: