Anca SIMINA
4481 vizualizări 18 oct 2013

Vandalizarea maşinii ministrului Daniel Barbu este, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, un act care "nu trebuie tolerat", aşa cum, susţine preşedintele, protestatarilor nu trebuie să li se mai permită de către autorităţi blocarea bulevardelor din Capitală sau a drumurilor din ţară.

"Nu trebuie tolerat. Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii. Nu pentru că-i ministru nu trebuie să-i spargi luneta, ci pentru că e cetăţean. Nimic nu justifică violenţa în relaţiile cu alt cetăţean care are alt punct de vedere. Eu am un raport despre ce s-a întâmplat la Vaslui. Nu este ilegală intervenţia jandarmilor. Dar e ilegal că se blochează căi de comunicaţii. (...) Ce nu pot accepta însă din modul de manifestare e nerespectarea legii. Nu poţi în fiecare duminică să blochezi bulevarde fără autorizaţie. Dacă aş fi ministru de Interne sau Guvern aş încerca să discut cu liderii acestor mişcări să lase să circule oamenii"", a fost prima reacţie a şefului statului după protestele de la Pungeşti faţă de începerea explorării pentru gazele de şist.

Băsescu spune că a rămas un suporter al mineritului şi al exploatării gazelor de şist, însă, momentan, se declară neutru pe ambele teme. "Eu nu mi-am schimbat punctele de vedere faţă de ceea ce susţineam în timpul Guvernului Boc. Faptul că sunt într-o rezervă de exprimare pro sau contra în momentul de faţă este pentru că nu-mi dau seama care va fi falia în societate. Ce ştiu în mod cert e că România are nevoie să îşi relanseze anumite industrii între care şi mineritul", a arătat preşedintele într-un interviu la B1, adăugând că, din datele sale, "riscul de eşec este de o sondă la o mie".

În opinia sa, exploatarea cu o companie de stat, aşa cum cer protestatarii din Capitală, nu este o soluţie. "Nu trebuie să mai facem exploatări cu companii de stat, pentru că acest lucru înseamnă investiţii. dar statul trebuie să poată să cumpere tot aurul, tot cuprul, tot uraniul, dacă doreşte. Povestea asta - să facem noi exploatarea - este depăşită din toate punctele de vedere", crede Băsescu.

Preşedintele a criticat în schimb, atitudinea liderilor USL cu argumentul că ar fi minţit când erau în Opoziţie şi se declarau împotrivă. "Oamenii ăştia au minţit, au indus în eroare populaţia cu mii de activişti. Pe vremea guvernelor Boc şi Ungureanu le spuneau că gazele de şist sunt o crimă, mineritul e o crimă. Acum li s-a întors minciuna în cap", a adăugat el.

Citește și: