Departamentul Politic
24929 vizualizări 1 aug 2014

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, vineri,  premierului Victor Ponta să îi trimită alte nominalizări pentru ministerele Culturii şi Bugetului, apreciind că propunerile Rozaliei Biro şi a lui Claudiu Manda sunt „nepotrivite”. Şeful statului a precizat însă că asta nu înseamnă o respingere, pentru că ar exista riscul ca premierul Victor Ponta să vină cu „două nominalizări mai catastrofale”.

În analiza prezidenţială, Rozalia Biro are „o problemă complicată de înţelegere a limbii române pentru un membru al guvernului”. Şeful statului a amintit insistent de o gafă a ministrului nominalizat pentru Cultură, Rozalia Biro confundând cerşetorii cu bipezii, în cadrul unei farse a unui post de radio. Ea a spus că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi a susţinut că nu are "niciun biped în familie".

„N-aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînţelegere a limbii române. Alături de Externe, ministerul Culturii este unul dintre cele mai sensibile ministere. Are o puternică notă de românism. Este necesar să fie un bun cunoscător al limbii române. Exprim rezerve faţă de acestă nominalizare”, a spus Băsescu.

Cât îl priveşte pe deputatul PSD Claudiu Manda propus pentru Buget, şeful statului a susţinut că singura sa experienţă este legată de funcţia de director la Casa studenţilor Craiova, unde singurul calcul economic e valoarea biletelor rupte.

”Cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa de cultură a studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult”, a adăugat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a precizat că nici faptul că a fost membru în comisia de Buget -Finanţe a parlamentului nu justifică numirea deputatului în fruntea ministerului.

 ”Acolo nu se discută filosofia bugetară, nu se discută priorităţile, acolo se mută cel mult bani de-o biserică, de un podeţ, bani de zugrăvit o şcoală. (...)  Încerc să-mi imaginez discuţiile cu FMI, UE, BM cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând sa acopere golul de la CAS şi problema MTO cu sufletul, iar domnul Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experienţa de la Casa de cultură a studenţilor din Craiova”, a spus şeful statului.

Ponta: Nu renunţ la nominalizări. Afirmaţiile lui Băsescu - de cârciumă

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale. Mai mult, el a spus căcă declaraţiile lui Băsescu nu au nicio valoare şi nu vrea să comenteze afirmaţii "de cârciumă".

"Declaraţiile de televizor ale preşedintelui Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu. Eu mi-am făcut datoria, Băsescu, la Cotroceni sau la Cireşica, poate să comenteze ce vrea”, a spus premierul.

El a precizat că a aflat punctul de vedere al Preşedinţiei doar prin intermediul presei, dar că poziţia şefului statului este una pur politico-neserioasă şi a apreciat că preşedintele Traian Băsescu a fost - parafrazându-l pe acesta - "mai catastrofal decât el însuşi, ceea ce nu e uşor". 

Ponta a arătat totodată că Guvernul lucrează cu votul Parlamentului, iar preşedintele are doar atribuţia de a verifica propunerile din punct de vedere legal.

"Nu preşedintele pune miniştri", a argumentat Ponta.

Citește și: