Clarice DINU
4577 vizualizări 7 mai 2012

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat Guvernul Ponta că parteneriatul cu el este valabil atâta vreme cât nu se va începe "un proces de restauraţie". Înainte de a face o listă a aşteptărilor de la noul Cabinet, şeful statului i-a felicitat ironic pe uselişti pentru votul impresionant obţinut la învestitură în Parlament. "284 vă apropie de 322, o cifră celebră, care v-a adus noroc data trecută", a comentat Băsescu, imediat după ce miniştrii au depus jurământul şi referindu-se la suspendarea sa în 2007 de către PSD şi PNL.

Un guvern în opoziţie faţă de preşedinte

"Aş vrea să vă spun la ce m-aş aştepta de la un guvern, fie el şi de opoziţie faţă de mine. M-aş aştepta. în primul rând la o continuare a ceea ce s-a făcut bun în mod deosebit în reforma statului şi poate că legea sănătăţii şi chiar a reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. În acelaşi timp, m-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie. În ultimii ani, în procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislaţie şi de activităţi sociale şi economice care au fost aşezate pe o legislaţie modernă: noua lege a salarizării, legea pensiilor, cele patru coduri, legea micii reforme, legea educaţiei şi codul muncii. De asemenea, m-aş aştepta la o consolidare la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, adică o izolare a instituţiilor statului de partide şi nu a tuturor instituţiilor statului, mă refer la parchete, la Parchetul General şi DNA, serviciile de informaţii, ICCJ şi la CSM", a spus şeful statului, după ce miniştrii Cabinetului Ponta au depus jurământul.

Băsescu a trasat drept sarcină noului guvern crearea de locuri de muncă, insistând asupra sectorului de minerit. "Deficitele structurale majore pe care le avem la fondul de pensii şi sănătate provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de noi locuri de muncă. Aici, probabil investiţiile în minerit, şi nu am nicio reţinere să spun din nou, exploatările de aur, de cupru sunt o soluţie datorită creşterii preţului acestor materiale. Modul cum să fie făcut e o problemă a guvernului. Aici cred că avem o soluţie cu resurse proprii, nu trebuie să stăm în aşteptarea unui investitor care să vină să facă un mall.Avem obiectul muncii aici", a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că se aşteaptă de la noul guvern "la o bună colaborare în tot ce înseamnă probleme de interes naţional" . "Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. În acelaşi timp, am rugămintea să înţelegeţi că nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce sau în noua legislaţie a muncii sau în legislaţia pentru justiţie. Altfel, în ceea ce mă priveşte, vă asigur de toată bună credinţa atâta timp cât lucrurile merg înainte", a insistat Băsescu.

Ultimul pedelist

Traian Băsescu a pus punct ceremoniei de la Cotroceni ironic cum a şi început. După ce a spus că nu e şampanie, el i-a reproşat indirect lui Victor Ponta racolările din ultima periadă din rândurile pedeliştilor. "Domnule prim-ministru, a mai rămas vreun pedelist că văd o doamnă în portocaliu acolo, e ultimul", a spus şeful statului.

Soţia lui Victor Ponta, Daciana Sârbu, era îmbrăcată în portocaliu.

Momente tensionate

Un moment tensionat la ceremonia de la Cotroceni a fost după ce ministrul de Externe, Andrei Marga, a depus jurământul. Şeful statului a ezitat să dea mâna cu el, având un schimb de replici destul de încordat, mai ales după încruntarea cu care îl privea pe Marga şi după cum preşedintele vorbea gesticulând cu arătătorul ridicat.

Miniştrii guvernului Ponta au depus în această seară jurământul la Cotroceni. Noua echipă care se va instala la Palatul Victoria a venit în faţa preşedintelui Traian Băsescu după ce a primit votul de încredere al Parlamentului, 284 de senatori şi deputaţi aprobând Cabinetul propus de Ponta, iar 92 votând împotrivă. Voturile obţinute în Parlament au fost cu 53 peste câte erau necesare învestiturii, iar la calculul hârtiei a rezultat că opt parlamentari PDL, UDMR sau independenţi au votat alături de cei 276 ai USL, UNPR şi minorităţilor.

Gândul a transmis LIVE TEXT ceremonia de la Cotroceni.

UPDATE 23.07 Traian Băsescu: Domnule prim-ministru, a mai rămas vreun pedelist că văd o doamnă în portocaliu acolo, e ultimul

UPDATE 23:04 Traian Băsescu: M-aş aştepta la o bună colaborare, în mine aveţi un partener. Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie s-ar produce în noua lege a educaţiei.

UPDATE 23:o1 Traian Băsescu: M-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie.

UPDATE 23:00 Traian Băsescu: Încep prin a vă felicita pentru votul de azi. 284 e impresionant vă aduce aproape de 322 care v-a adus noroc data trecută. Vă spun la ce m-aş aştepta de la un guvern de opoziţie faţă de mine.

UPDATE 22:54 Preşedintele s-a întreţinut jovial câteva momente cu ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, pe care în urmă cu doi ani, când acesta era la MAI, îl acuza că a folosit politic Internele.

UPDATE 22:45 Băsescu a schimbat câteva cuvinte râzând cu miniştrii Agriculturii, Daniel Constantin, Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Transporturilor, Ovidiu Silaghi. 

UPDATE 22:41Preşedintele a avut un schimb de replici încordat cu ministrul de Externe, Andrei Marga, cu care a ezitat să dea mâna.

UPDATE 22:35 Ceremonia de depunere a jurământului a început. Primul care a depus jurământul a fost premierul Victor Ponta.

 

Citește și: