1208 vizualizări 19 sep 2011

Preşedintele Traian Băsescu i-a sfătuit astăzi pe miniştri să-şi ia gândul de o creştere economică de 3,5-4%, dacă nu au în vedere redeschiderea exploatărilor de aur, argint şi cupru, mineritul fiind o supapă pentru crearea de noi locuri de muncă. Obligaţia guvernului, a spus şeful statului, este să creeze locuri de muncă, în condiţiile în care deficitele nu pot fi rezolvate câtă vreme 4,9 milioane de pensionari sunt susţinuţi de 4,2 milioane de salariaţi.

"Locul unde ne putem replia rapid e mineritul de aur, argint şi cupru. Redeschiderea exploatărilor nu necesită subvenţii. (...) Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5-4% dacă nu deschideţi exploatări de metale. Şi vă spun eu - pentru că se simte şi vedem cifrele - încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care România exporta. Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să n-aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 - 2,5%. Dar bazată pe investiţii", a spus Băsescu.

Şeful statului nu a făcut economie de sfaturi, dar nici de avertismente. "Pe timp de criză cei care nu au curaj trebuie să plece din guvern. Cea mai mare responsabilitatea a guvernului este să ia decizii. Nu voi spune guvernului "faceţi, eu sunt preşedinte şi plutesc pe realităţi". Sunt solidar, dacă faceţi ce trebuie. Dacă nu faceţi ce trebuie, mă voi distanţa de voi". le-a spus Băsescu miniştrilor, prezenţi la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Muncii Sulfina Barbu.

Şeful statului a continuat, sugerând ca bugetul pentru 2012 "să nu aibă legătură cu alegerile, ci cu realitatea" şi să ia în considerare o creştere eonomică de 2-2,5%.

Concluzia prezidenţială: "dacă guvernul va face ce trebuie, aveţi mai mari şanse să obţineţi rezultate în alegericât dacă sunteţi un guvern care nu face de frică".

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECTŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: