Cătălina Mănoiu
461 vizualizări 23 ian 2018”Bătălia a fost pe acest articol care mută de la DNA la Parchetul General departamentul ce avea atribuţiuni în anchetarea procurorilor şi judecătorilor. Deci, atunci când se ducea procurorul DNA în instanţă, judecătorul ştia că la DNA este acea secţie care putea să îl întrebe: <<Şi cum spuneţi că v-aţi făcut vila, domnule judecător?>> (...) Această presiune care se exercita asupra judecătorilor dispare după ce legea intră în vigoare. (...) S-a făcut o mutare corectă la Parchetul Geneneral (...)”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la TVR 1.

Traian Băsescu a afirmat că prin legile justiţie ”trebuie stăvilit orice entuziasm al vreunui Portocală” de a face dosare.

”Aceste legi au funcţionat 12 ani aproape neatinse. După 12 ani se impun nişte ajustări (...) Ce trebuie să facem acum prin modul de funcţionare al justiţiei, printre altele, este să stavilim orice entuziasm al vreunui Portocală de a face dosare”, a mai spus Băsescu.

CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor şi organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 ianuarie.

”Decizia constă în respingerea obiecţiilor de neconstituţionalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare şi modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ şi de la organizaţii profesionale, spunând că acele amendamente sunt însuşite de comisie şi Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre. (...) Pentru celelalte texte menţionate în sesizări am respins”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că nu este nicio problemă de neconstituţionalitate legat de înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor.

”Cel (textul - n.r.) care prevedea că dintre magistraţii pensionari să fie angajaţi la curţile de apel pentru redactarea unor hotărâri de către ei, nu de către cei care au participat la judecată”, a dat Dorneanu exemplu de text admis.

Citește și: