Andrei Luca POPESCU
6515 vizualizări 17 iun 2016

„Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră. Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte? Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE. Un Preşedintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, Preşedintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Proiectul unei flote navale multinaţionale sub egida NATO la Marea Neagră, iniţiată de cele trei state riverane aliate, România, Bulgaria şi Turcia, menită să descurajeze eventualele agresiuni ale Rusiei în regiune, se află pe agenda publică a României încă din luna ianuarie 2016, fiind un obiectiv asumat de Ministerul Apărării Naţionale şi susţinut în discursuri publice de partenerul strategic al României, SUA.

De altfel, în repetate rânduri au apărut public semnale din partea MApN că acest obiectiv este susţinut activ la reuniunile ministeriale ale NATO, urmând să fie pus pe agenda summit-ului NATO de la Varşovia, din iulie.

Plecat la Sofia, Klaus Iohannis s-a izbit însă de un refuz categoric al Bulgariei, care s-a declarat împotriva unui proiect „îndreptat împotriva” cuiva. Rusia şi-a exprimat de asemenea dezacordul, bulgarii fiind o ţară care depinde aproape 100% de gazul importat din Rusia.

Citește și: