154 vizualizări 22 dec 2008

După ce au fost validaţi ieri de către Parlament, miniştrii guvernului condus de Emil Boc au mai avut de împlinit o simplă formalitate: depunerea jurământului în faţa preşedintelui Băsescu. Simplu a fost numai pentru unii; altora emoţiile le-au jucat feste. Ionuţ Bazac, ministrul Sănătăţii, a transpirat din abundenţă când a văzut că niciunul din cele două stilouri nu mergea, Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor, a uitat să pună mâna pe Biblie şi pe Constituţie, dar şi-a adus aminte pe parcursul jurământului şi şi-a reparat greşeala. Traian Băsescu a zâmbit îngăduitor şi, după îmcheierea formalităţilor solemne, le-a ţinut un discurs în care i-a lăudat şi le-a dat sfaturi de guvernare.

 

Băsescu, de la dezamăgiri la visul împlinit, via guvernul Boc

Preşedintele a început prin a caracteriza formula politică pe care Parlamentul a validat-o spre a guverna drept „un compromis politic în interes public”. El le-a mulţumit atât PSD-iştilor, cât şi PD-L-iştilor că, după patru ani de regrete, au reuşit să-i împlinească visul: „În sfârşit, îmi văd visul cu ochii: un guvern desemnat de o amplă majoritate parlamentară”. Băsescu i-a lăudat că au trecut peste disputele istorice care i-au despărţit din 1992 şi s-au aşezat la masa negocierilor, în ciuda dificultăţilor unui astfel de demers: „Am convingerea că n-a fost un compromis uşor. A fost însă un compromis care nu compromite. Acest guvern este, probabil, cel mai puternic guvern de după revoluţie”.

După aceste elogii aduse cabinetului lui Emil Boc, şeful statului a simţit nevoia să înfiereze din nou, explicit, fosta guvernare liberală: „Am mai instalat un guvern în 2004 şi am crezut că este un guvern al României, dar a fost unul al lui Fenechiu, al lui Patriciu sau mai ştiu eu al cui”. În comparaţie cu aceştia, miniştrii actuali sunt, în opinia presedintelui, nişte patrioţi adevăraţi: „Mă bucur că este 100% un guvern al României. Vă cer să rămâneţi aşa”.

Poveţe de reformă de la Cotroceni

După ce i-a lăudat pentru patriotismul şi înţelepciunea lor, Traian Băsescu le-a creionat miniştrilor şi câteva direcţii de guvernare „pentru ca România să devină un stat modern”. El le-a cerut, mai întâi, să nu se relaxeze, gândindu-se la majoritatea parlamentară confortabilă de care se bucură, ci, dimpotrivă, să intensifice procesul de reformare a ţării. În mod special, preşedintele s-a concentrat asupra educaţiei, administraţiei şi justiţiei. Acesta a caracterizat actualul sistem de învăţământ ca fiind „mare, conservator, prost şi nemodernizat”, iar despre cel administrativ a spus că trebuie radical modificat, întrucât datează din 1968. Băsescu le-a cerut guvernanţilor să înceapă să se gândească şi la autonomia locală ori la modificarea urgentă a Constituţiei, dat fiind că aceasta este în multe locuri ambiguă. La sfârşit, el le-a spus miniştrilor că nu le dă directive, ci îi roagă să-i mai împlinească nerealizările din primii patru ani de mandat: „Nu sunt instrucţiuni, ci neîmpliniri ale acestei prime părţi a mandatului meu, pe care vă rog să-mi daţi satisfacţia să le văd împlinite”.

Emil Boc şi „crezul” său politic

Pătruns de solemnitatea momentului şi de greutatea poveţelor Lui Băsescu, Emil Boc a ţinut şi el un speech, în care şi-a enunţat principiile politicii sale. Desigur, pe primul plan este credinţa în Traian Băsescu: „Cred in parteneriatul cu preşedintele României”. Apoi au venit la rând Biserica şi interesul public: „Cred în parteneriatul cu Biserica, cu societatea civilă, cu sindicatele şi patronatele şi mai cred în primatul interesului public”.
Ceremonia s-a încheiat. Aplauze furtunoase. „Să vină şampania!”, se strigă. „Vivat!”

 

Citiţi în ediţia de astăzi şi:

În Kiseleff şi Modrogan, avalanşă de „atârnători” dornici de funcţii

Guvernul Boc a fost uns de Patriarh şi 324 de aleşi,

Geoană este „mâhnit” că Mitrea „şi-a înfipt colţii în beregata” lui

Economiştii: Afaceriştii se uită la măsuri concrete, nu la programe

  

Citește și: