Ana Petrescu
1431 vizualizări 15 apr 2019

Traian Băsescu a afirmat că nu ar fi un lucru rău pentru România dacă Laura Codruţa Kovesi ar ajunge la şefia Parchetului UE, însă rău ar fi dacă, la un an după numire, ea ar deveni inculpată şi ar fi trimisă în judecată, pentru că atunci ar trebui să părăsească funcţia. 

„Dacă va ajunge va fi foarte bine pentru ea, va fi şi un semnal. Eu nu văd nimic rău pentru România. Singurul lucru rău ar fi să ne trezim că, după un an de când este numită, este inculpată şi trimisă în judecată în România. Atunci ar fi rău pentru că ar trebui să părăsească funcţia. Dacă vă aduceţi aminte într-o astfel de situaţie am avut vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, ministrul Tănăsescu şi în momentul în care a fost pus sub acuzare de DNA a trebuit să îl chemăm acasă şi să pierdem funcţia de vicepreşedinte al BEI, care nu era o funcţie mică, ci gigantică”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat dacă Kovesi mai are o şansă reală la funcţia de procuror-şef european, Băsescu a răspuns: „Având în vedere disputa între Consiliul UE şi Parlament nu îi dau foarte mari şanse pentru că de regulă aceste dispute se finalizează în favoarea Consiliului UE, dar un procent de şansă există şi el trebuie valorificat, trebui jucat până la ultima clipă. Adică un 5-10-15% are şanse şi Parlamentul să îşi impună propunerea. Restul până la 100% reprezintă şansa Consiliului UE, acolo sunt guvernele şi ele au forţa lor în negociere”.

Cea de-a patra rundă de negocieri pentru şefia Parchetului UE a fost anulată, atâta timp când Consiliul UE nu este flexibil a anunţat europdeputatul PNL Siegfried Mureşan. Dacă negocierile nu vor fi reluate până pe 18 aprilie atunci ele vor fi amânate până după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Echipa Parlamentului European pentru şefia Parchetului UE i-a transmis o scrisoare preşedintelui instituţiei, Antonio Tajani, în care precizează că negocierile cu Consiliului UE nu vor fi reluate dacă instituţia nu va veni cu un nou candidat, potrivit documentului postat de Siegfried Mureşan pe Facebook. Parlamentul susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, motivând că aceasta este competentă pentru o astfel de funcţie.

 

Citește și: