2553 vizualizări 21 iun 2011

Nu sunt unul dintre cei care se tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria.

Fac un apel la cetăţenii români să nu ia în considerare declaraţii iresponsabile ale oamenilor politici. Cetăţenii români sau de alte etnii să aibă certitudinea că nimeni nu vrea să distrugă tradiţii, obiceiuri şi limba minorităţilor. Nimeni nu vrea să rămânem agăţaţi în nişte tradiţii organizatorice care nu mai corespund cerinţelor de dezvoltare.

Nu resping o soluţie de mijloc. Sunt pregătit să discutăm o soluţie.

Eu consider poziţia UDMR, cu care nu avem acelaşi punct de vedere, că deocamdată nu au făcut declaraţii în spiritul tuturor de a menţine Coaliţia. Le mulţumesc pentru asta.

N-aş vrea ca să fiu eu care să dea subiect de dezbatere şi dezinformare. Sunt mai multe variante care se analizează. Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Orice variantă care reduce birocraţia şi costurile de administrare a statului.

Discuţiile au fost constructive, iar spiritul care a dominat discuţiile au fost pentru a menţine coaliţia pentru a nu crea instabilitate politică.

Dacă privim la realităţile de zi cu zi nu putem spune că suntem fericiţi cu relaţiile de la nivelul judeţelor, unde fiecare contract poate fi pus sub semnul întrebării. Judeţele au devenit moşii pentru partide, pentru preşedinţii de Consilii judeţene.

Regret că nu am găsit o formulă de dialog cu USL, pentru că nu este doar o problemă a partidului de guvernământ, ci de mare interes pentru fiecare cetăţean.

În ceea ce priveşte reorganizarea, ea este susţinută practic de toate structurile Coaliţiei, modul e încă subiect de negociere. După ziua de luni voi putea formula un punct de vedere cum se va face reorganizarea. Cert este că ea se va face.

Vă pot spune că o primă analiză anual se poate realiza o economie de peste 100 de milioane de euro, cu salariile şi cheltuielile aferente ale acestor instituţii. După alegerile locale, care ar urma să se desfăşoare pe judeţele mărite ar continua analiza a viabilităţii comunelor. Sunt multe care nu sunt viabile, nu-şi pot asigura nici salariile. Ar trebui ca după o analiză la nivelul fiecărui judeţ mare să înceapă un proces de comasare a comunelor pentru a obţine unităţi administrative viabile.

În ceea ce priveşte reorganizarea administrativă, există suportul a două formaţiuni politice pe varianta propusă de mine şi susţinută de guvern. Există UDMR şi minorităţile care consideră că procesul trebuie să ţină cont şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu. Sunt mai multe variante. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR şi al minorităţilor dacă vom putea merge într-un ritm accelerat. Dacă ajungem la un consens, până la 31 decembrie să se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor.

Eu consider principiile Constituţiei României fiind extrem de bune, sănătoase, dar are nevoie de o serie de ajustări.

Cred că în Parlament, nu am îndrăznit să fac o asemenea propunere, dar în discursul pe care îl voi avea voi face un apel la parlamentari să găsim o formulă să inserăm în Constituţie şi faptul că primul furnizor de prosperitate pentru orice cetăţean este munca. Am prezentat aceste puncte de vedere Coaliţiei şi am primit asigurarea că se vor mobiliza pe timpul vacanţei parlamentare să lucreze la proiectul de revizuire a Constituţiei.

Ce mi se pare jenant, am avut mari speranţe legate de noul CSM. Poziţia cu privire la caracterul licit prezumat vine de la CSM. Mă tem că noul CSM s-a îmbolnăvit repede de raciile vechiului CSM.

Dacă dai în cap unuia pe stradă de ce să ai alt tratament. Voi menţine în proiectul ce-l voi transmite parlamentului ambele propuneri. Pentru averile licite este o garanţie în Constituţie, nu trebuie să dăm o garanţie şi hoţilor. Interesul public este ca statul să recupereze banii furaţi.

Mai aflăm din acest comunicat că persoanele publice, miniştri şi parlamentari, prin reducerea imunităţii au un drept fundamental afectat.

Nu am făcut întâmplător această propunere. Este vorba de decizia Consiliului European din luna februarie, confiscarea produselor , a instrumentelor având legătură cu infracţiunea, decizia este obligatorie pentru toate statele membre şi trebuia implementată până în 2007.Singurul stat membru al UE care prin Constituţie contravine Consiliului este România. Nu voi revizui textul proiectului şi voi insista ca parlamentul să ia în considerare propunerea aşa cum ea a fost înaintată.

Aş vrea să fac câteva comentarii legate de comunicatul Curţii Constituţionale. Spre exemplu, în ceea ce priveşte articolul 44, aliniatul 8, din care în propunerea mea am eliminat caracterul licit al averii se prezumă, vreau să înţelegeţi că averea este protejată, dar nu avem dreptul să protejăm şi hoţia.

În ceea ce priveşte discuţiile cu Coaliţa, am stabilit ca în cel mai scurt timp, imediat după sosirea la Cotroceni a hotărârii Curţii Constituţionale, să înaintez propunerea de revizuire a Constituţiei.

În momentul în care mi s-a citit această propunere mi-am dat seama că nu aveam în faţă doi oameni responsabili. Reflectă dezinters faţă de interesul naţional, lipsă de maturitate şi responsabilitate.

După marele comitet de criză, următoarea propunere este legată de formarea unui guvern de tehnocraţi şi organizarea de alegeri anticipate în noiembrie. Este notabil entuziasmul incompetenţilor din toate mediile, politic, presă, când le spui de alegeri anticipate dar vreau să vă explic de ce m-am relaxat după ce domnul Ponta mi-a citit trăznăile astea ca vârf al competenţei lor. În clipa aceea am considerat că nu mai am în faţă parteneri de discuţii. Mecanismul înseamnă cel puţin 3-4 luni de guvern interimar. Dacă o ţară în jurul căruia se întâmplă atâtea lucruri neplăcute financiar, iar România îşi poate permite să stea cu guvern interimar asta nu pot gândi decât oameni fără responsabilitate. Presupunând că aş fi fost de acord, mecanismul ar fi demisie promptă a actualului guvern, istalarea în 10 zile a guvernului de tehnocraţi.

Am făcut apel în discuţiile cu cei doi lideri ai USL la găsirea unor compromisuri, dacă oferta publică pe care au făcut-o era într-adevăr sinceră: reducerea numărului de parlamentari în paralel cu reorganizarea administrativă.

Am avut întâlniri cu parte din USL şi cu alianţa de guvernare. Obiectivul meu a fost să încerc compromisul în raporturile dintre alianta de guvernare şi opoziţie. Din păcate, opoziţia a venit la aceste discuţii într-o cheie pur electorală.

Preşedintele Traian Băsescu susţine astăzi, la ora 19.00, o declaraţie de presă, la finalul consultărilor cu partidele pe tema revizuirii Constituţiei şi a reorganizării administrative.

Consultările de la Cotroceni au început cu o ofertă a preşedintelui Traian Băsescu pentru USL: parlament bicameral în schimbul acceptării noii hărţi a României cu opt judeţe. Propunerea vine în condiţiile în care în tabăra puterii UDMR se opune proiectului propus de PDL şi de şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu, singurii reprezentanţi ai USL trimişi la Cotroceni, că i se pare rezonabilă ideea de a menţine parlamentul bicameral în condiţiile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. "Este condiţionat acest compromis pe care îl fac eu în faţa românilor de crearea celor opt judeţe mari", a spus Băsescu.

Dacă întrevederea cu liderii opoziţiei a fost deschisă presei pe tot parcursul său, discuţiile cu reprezentanţii puterii s-au purtat cu uşile închise. La final, liderii UDMR au plecat de la Cotroceni fără a face vreo declaraţie.

Citește și: