Clarice DINU
5034 vizualizări 21 sep 2011

Preşedintele Traian Băsescu nu contestă conţinutul telegramei Wikileaks, prezentate ieri de gândul, şeful statului susţinând că îngrijorările exprimate faţă de situaţia din zonă după invazia din Georgia a avut ca scop "testarea" Statelor Unite şi a Uniunii Europene, în cazul că o criză similară s-ar petrece în cazul Transnistriei.

"O pot credita pe fond, nu ştiu dacă e o telegramă reală sau nu. Dacă aceasta este o telegramă adevărată, eu nu neg conţinutul. În primele opt puncte vorbeşte despre poziţiile mele. Îmi aduc aminte că am vorbit. Am vorbit despre o presiune asupra României de a se implica într-un eventual conflict cu Transnistria. Am vorbit, am fost foarte clar în discuţiile cu senatorul, spunând că România va fi într-o situaţie extrem de dificilă dacă ceea ce s-a întâmplat în Georgia se întâmpla şi în Transnistria, pentru că în Republica Moldova sunt 4,5 milioane de români. Noi nu putem sta indiferenţi, dar, în acelaşi timp, am subliniat că nu ne vom pune aliaţii într-o situaţie de criză printr-o implicare dincolo de nişte limite. Interesul meu a fost să testez dacă SUA, UE vor rămâne la fel de pasive ca faţă de Georgia şi în situaţia în care s-ar întâmpla acelaşi lucru şi în Transnistria", a spus Băsescu, la TVR.

Şeful statului s-a declarat deranjat de deranjat de faptul că s-a interpretat ca fiind o poziţie a sa comentariul ambasadorului care apare la punctul 9 din telegramă.

"Discuţia cu senatorul american a avut loc în prezenţa ambasadorului Taubman. Ce a fost necinstit - acele afirmaţii nu îmi erau atribuite, erau concluziile ambasadorului. Ce este foarte urât din partea comentatorilor. Aici, pe primele 8 puncte vorbeşte despre poziţiile mele, mi le recunosc, dar acolo unde se vorbeşte de un eventual conflict militar nu e comentariul meu, e al ambasadorului Taubman", a spus Băsescu.

Citeşte şi O TELEGRAMĂ WIKILEAKS EXPLOZIVĂ. Traian Băsescu a transmis SUA că ia în calcul UN CONFLICT MILITAR ROMÂNIA-RUSIA în Transnistria - EXCLUSIV

Rusia nu are de ce să fie îngrijorată

În ceea ce priveşte Rusia, şeful statului a apreciat că aceasta nu are de ce să fie îngrijorată de amplasarea scutului antirachetă în România, fiind vorba de un sistem defensiv.

Pe de altă parte, el a precizat că acordul privind scutul antirachetă va fi făcut public complet, neexistând niciun act adiţional secret, a declarat în această seară, la TVR, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că ministerele de externe român şi american lucrează astfel încât acordul să poată fi făcut public săptămâna viitoare.

Băsescu a vorbit şi despre costurile privind instalarea elementelor din scutul antirachetă la Deveselu, în Olt. "Costurile pentru instalarea echipamentelor le suportă SUA. Costurile cu funcţionarea bazei revin partajat în funcţie de cât utilizează fiecare", a spus şeful statului adăugând că "acordul are prevederi legate de protecţia mediului şi protecţiei cetăţenilor".

Băsescu a admis că odată cu amplasarea sistemului antirachetă România devine "o ţintă prioritară" pentru cei care au în vedere atacuri la adresa statelor NATO, însă acest lucru este contrabalansat de apărarea pe care scutul o oferă. Mai mult, şeful statului a apreciat că "cel mai mare risc e să ai o ţară care nu se poate apăra de astfel de lovituri".

"În acord e stipulat că utilizarea sistemului se face în conformitate cu dreptul internaţional în autoapărare. Foarte mulţi spun ce ne trebuie bătaia asta de cap. Eu i-aş întreba, în condiţiile în care toate studiile arată că riscurile balistice cresc, ne putem permite să nu luăm în consideraţie riscurile zilei, când avem două reactoare nucleare în funcţiune, combinate chimice în funcţiune?", a spus Băsescu.

Citeşte şi După "războiul lalelelor", Băsescu anunţă "războiul lactatelor" cu Olanda

Citeşte şi Băsescu: Eu am rugat-o pe fiica mea să înscrie Mişcarea Populară la OSIM

Citește și: