Anca SIMINA
4294 vizualizări 21 ian 2013

La o zi după anunţul că al doilea român a fost ucis în atentatul terorist de pe platforma petrolieră din Amenas, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că autorităţile române nu pot depăşi acest moment fără a răspunde ce îşi asumă din evenimentele din Algeria. Băsescu spune că "o evaluare finală" nu există încă. Cu toate acestea, ministrul de extrne, Titus Corlăţean a fost chemat mâine în parlament cu o primă analiză în acest sens.

"Zilele acestea am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat că grupări teroriste puternice sunt capabile să ne ucidă cetăţenii. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem serios întrebarea cum ne apărăm cetăţenii. Când pleacă cu companiile noastre, cetăţenii noştri pleacă cu sentimentul că statul îi va apăra", a spus Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti.

Potrivit preşedintelui, România nu are încă "o evaluare finală" în legătură cu atacul terorist, urmând să îşi anunţe poziţia publică după ce o va avea. "Nu avem încă o evaluare finală a ceea ce s-a întâmplat în Algeria. Dar imediat ce o vom avea ne vom exprima. Cert e că acolo au murit cetăţenii noştri nevinovaţi, oameni care s-au dus o dată cu companiile noastre. Nu avem dreptul să trecem peste fără a da un răspuns: ce ne asumăm din ce s-a întâmplat", a adăugat Traian Băsescu.

Parlamentarii, pe de altă parte, îl cheamă pe Titus Corlăţean să-i ceară explicaţii. Şefii comisiilor de politică externă din Senat şi din Camera Deputaţilor, Petru Filip şi Laszlo Borbely i-au scris ministrului de Externe pentru a-l invita mâine "să facă o prezentare în cadrul celor două Comisii pentru politică externă privind evenimentele, implicaţiile asupra statutului cetăţenilor români aflaţi în zonă şi contextul ataculuI".

Atacul terorist de săptămâna trecută în urma căruia au fost luaţi mai mulţi ostatici români, din care doi au murit, a fost menţionat de preşedinte ca "o paranteză care trebuie subliniată", în timp ceşeful statului vorbea de prrezenţa trupelor româneşti în diverse zone de operaţiuni.

 

Citește și: