7 vizualizări 17 mai 2009

Preşedintele Traian Băsescu va decide abia în septembrie dacă va candida la alegerile prezidenţiale, în funcţie de efectele crizei economice. Dacă nu va intra în cursa pentru Cotroceni, Băsescu îl vede pe premierul Emil Boc drept candidat al PD-L la funcţia supremă în stat. Aceste informaţii apar într-un raport al Ambasadei Austriei, întocmit după întâlnirea de marţi a lui Băsescu cu ambasadorii statelor UE, şi publicat de agenţia Newsin.

Conform Newsin, raportul a fost redactat sub semnătura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai şi adresat MAE vienez, precum şi ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chişinău, Kiev şi Moscova. Documentul obţinut de NewsIn relatează în cinci pagini conţinutul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu avute la dejunul de lucru cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti.

(Traian Băsescu - n.r.) "nu a luat decizia cu privire la o nouă candidatură", o va face abia în septembrie 2009 şi va depinde de criza economică. În cazul în care criza "va putea fi depăşită cu un minimum de daune pentru populaţie", va candida. "Premierul Boc este pregătit ca şi candidat de rezervă al PD-L, dacă Băsescu nu va mai candida încă o dată," se arată în documentul citat.

Preşedintele a vorbit despre interesul scăzut al mass-media pentru euroalegeri şi a criticat celelalte partide pentru că şi-au lansat deja candidaţii pentru prezidenţiale, cu toate că mai întâi au loc euroalegerile. Candidaţii au pornit prea repede şi nu sunt îndeajuns de buni pentru a rămâne consistenţi în declaraţiile lor din presă pe parcursul a jumătate de an, a spus Băsescu, potrivit documentului citat.

Conform unor surse de la Cotroceni, Băsescu a fost întrebat în mod special ce se întâmplă dacă nu va mai candida şi a avansat numele lui Boc „pentru că trebuia să dea un răspuns şi cel mai logic era numele şefului partidului”.

Preşedintele, pentru trecerea codurilor prin asumarea răspunderii

Raportul pe justiţie al Comisiei Europene va influenţa alegerile prezidenţiale, a mai spus Băsescu. Referitor la noile coduri, el ar fi susţinut că nu este în favoarea unei noi dezbateri parlamentare care să ducă la alte modificări, după zece ani şi destui bani cheltuiţi pe acest proiect. Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea pentru aceste patru legi, ceea ce ar duce la adoptarea lor imediată, susţine preşedintele.

Accelerarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni

Declaraţiile preşedintelui referitoare la Republica Moldova au stârnit însă cele mai multe comentarii în paranteză din partea ambasadorului austriac. Băsescu a spus că deocamdată nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din ambasada de la Chişinău la rang de însărcinat cu afaceri, după ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Constantinescu a fost respinsă de autorităţile moldovene.

"România va accelera procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni, legea cetăţeniei corespunzând exact modelului german şi aflându-se astfel în cadrul legal european", a spus Băsescu. Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici între preşedinte şi diplomatul care reprezenta Germania: "Reprezentantul german a arătat că există diferenţe grave între cele două reglementări, mai ales că legea prevede ca domiciliul să fie în Germania, numărul potenţialilor solicitanţi fiind mai mic şi din mai multe ţări de provenienţă. Preşedintele Băsescu a ripostat invocând reunificarea Germaniei cu Republica Democrată Germană şi a spus că şi România a fost împărţită după al Doilea Război Mondial. El a spus însă că îşi dă seama că României nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de „două state, o singură naţiune".

Citeşte şi:

Candidatura lui Boc între „tâmpenie” şi „vrăjeală”

Citește și: