8115 vizualizări 21 iul 2014

Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru impunerea unor sancţiuni urgente ale UE împotriva Federaţiei Ruse despre care a spus că este, în acest moment, „un partener al teroriştilor” din estul Ucrainei, care au doborât avionul malaezian cu 298 de persoane la bord.

„Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriştii care şi acum ocupă Donenţk şi Lugansk şi, în mod egal, responsabilitatea aparţine Federaţiei Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii acestor afirmaţii, Federaţia Rusă a devenit un partener al acesor terorişti prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns şi asta e explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii. Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde. Putin nu poate fugi, nu se poate ascunde de responsabilitatea punerii la dispoziţie a specialiştilor şi echipamentelor care au doborât aeronava”, a spus preşedintele”, a spus Băsescu.

Şeful statului a susţinut că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, spunând că sacţiunile trebuia introduse "de multă vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei".

"Care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult? Răspunsul meu este «da», sacţiunile trebuiau introduse de multă vreme, aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei", a spus Băsescu.

El a mai afirmat că "e timpul ca Europa să pună pe primul plan situaţia cetăţenilor ei, siguranţa cetăţenilor".

„Nu l-am descurajat la timp pe Putin. Dacă eram fermi şi puneam valoarea omului înainte de orice, n-am fi putut lua măsurile de descurajare din timp. Azi e Ucraina, mâine se ajunge la frontiera balticilor, Poloniei, României. Cred că Europa trebuie să vină la valorile ei reale pornind de la valoarea oamenilor. A aplica cu mănuşi măsurile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuzaismului domnului Putin de a-şi recuceri imperiul URSS”, a mai spus şeful statului.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI

- Consiliul European a însărcinat Consiliul să găsească forma juridică de a se trece la aplicarea de sancţiuni.

- Consiliul European transmite consiliului sarcina de a decide o primă listă a entităţilor şi persoanelor inclusiv din Federaţia Rusă.

- Comisia Europeană a primit sarcină să prezinte proiectele de cooperare UE-Rusia.

- Aş spune că asta înseamnă de la sfârşitul lunii iulie intrarea în a treia etapă de sancţiuni.

- Cheia este cât de concesivi vor fi reprezentanţii statelor în stabilirea listelor. Pentru a vă da u  răspuns cu privire la poziţia României, a vrea să fac o analiză a situaţiei din Ucraina. În opinia noastră, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid, un război prin interpuşi al Federaţiei Ruse.

- Există şi acţiuni teroriste frecvente.

-  Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii sunt terorişti, responsabiliatatea aparţine Federaţiei Ruse. Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti. Este concluzia la care am ajuns şi asta e explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii. Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde.

- Responsabilitatea aprţine grupării teroriste din estul Ucrainei. În mod egal Federaţia Rusă care a pus la dispoziţie specialişti este parte a actului terorist.

- Putin nu se poate ascunde de responsabilitatea punerii la dispoziţie a specialiştilor şi echipamentelor care au doborât aeronava.

- Nu l-am descurajat la timp pe Putin. Dacă eram fermi şi puneam valoarea omului înainte de orice, n-am fi putut lua măsurile de descurajare din timp. Azi e Ucraina, mâine se ajunge la frontiera balticilor, Poloniei, României. Cred că Europa trebuie să vină la valorile ei reale pornind de la valoarea oamenilor. A aplica cu mănuşi măsurile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuzaismului domnului Putin de a-şi recuceri imperiul URSS

Citește și: