Anca SIMINA
Clarice DINU
15093 vizualizări 12 nov 2012

În prima ieşire publică de la Cotroceni, după suspendare, preşedintele Traian Băsescu a atacat dur USL, acuzând actuala putere că împiedică jusţia să îşi facă treaba, şi a anunţat că i-a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta în care i-a sugerat remanierea celor patru miniştri suspectaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate sau conflict de interese. Şeful statului a apreciat, de asemenea, că blocarea în parlament a dosarelor foştilor miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, precum şi refuzul Senatului de a constata încetarea mandatului pentru Mircea Diaconu, împotriva decizie Înaltei Curţi, nu vor avea ca efect decât un raport pe MCV "dezastruos". "Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are o responsabilitate", a comentat Băsescu.

Întrebat, în context, de gândul, dacă pentru a evita o criză politică cu efecte în relaţia cu partenerii internaţionali, va desemna după alegeri un premier de la USL, dacă aceasta obţine majoritate, preşedintele a răspuns: "Iau în calcul varianta interesului naţional. Voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Povestea "îl suspendăm pe Băsescu, nu mă impresionează".

"România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept"

După aproape patru luni de la suspendare şi campania pentru referendumul de demitere, Traian Băsescu a reluat acuzaţiile la adresa USL, susţinând că, din cauza "evenimentelor din lunile iulie şi august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept". Şeful statului a amintit de revocarea Avocatului Poporului, de restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, demersurile de suspendare, care au avut ca efect amânarea deciziei aderării la spaţiul Schengen. În plus, a spus şeful statului, acţiunile asupra cărora Comisia Europeană a atras atenţia nu s-au remediat, ceea ce va duce la un raport pe MCV "dezastruos".

"Ca urmare a evenimentelor din lunile iulie-august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. România a fost suspectată că nu-şi menţine valorile statului de drept. Ca semn de îngrijorare s-a stabilit un raport suplimentar pe MCV, raport care vizează instituţiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că urmare a evenimentelor, în luna septembrie în privinţa deciziei de intrare în spaţiul Schengen s-a mers pe amânare, România ieşind din criteriile politice. Vreau să înţelegeţi că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari, pierderea neintrării în spaţiul Schengen îi vizează pe români şi economia", a spus Băsescu.

"Politicienii se solidarizează unii cu alţii"

Şeful statului a amintit despre blocarea în parlament a dosarelor foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre pentru care procurorii ceruseră avizul de începere a urmăririi penale, precum şi de refuzul senatorilor de a lua act de încetarea mandatului lui Mircea Diaconu, declarat definitiv incompatibil de ÎCCJ.

"Reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesele românilor.(...) Politicienii se solidarizează unii cu alţii şi asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Vom vedea în raportul MCV. Va fi un raport dezastruos.(...) Indiferent cât de vocali sunt politicienii la tv nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept când justiţia e împiedicată prin vot în parlament în favoarea politicienilor. România nu înseamnă cei 471 de membri ai parlamentului", a spus Băsescu.

"Nu am primit răspuns de la Ponta"

Preşedintele a anunţat că a trimis scrisori privind situaţiile sus menţionate Camerei deputaţilor şi Senatului, precum şi premierului Victor Ponta căruia i-a sugerat remanierea celor patru miniştri suspectaţi de incompatibilitate, conflict de interese şi abuz în serviciu. "Nu am primit răspuns. Vizam remanierea", a spus Băsescu, adăugând că a sesizat o presiune asupra instituţiilor statului a căror activitate este pusă pe seama campaniei electorale.

"Cei care încearcă să pună pe seama campaniei funcţionarea instituţiilor statului greşesc. Nu putem spune "e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luaţi-vă vacanţă, domnule preşedinte, taci că deranjezi". De cinci luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Sunt supuse tirurilor puterii. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc. Cât timp voi fi aici, nu şi le vor subordona. Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice", a spus Băsescu.

Gândul a transmis LIVE declaraţiile preşedintelui.


- Din păcate sunt membri ai acestor instituţii, CSM, CCR care au fost tocaţi la bucată de trusturi de presă, seamănă cu atacuri mafiote. Fac un apel să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă priveşte, daţi-i înainte!

- Este prima declaraţie de presă după referendum şi e legată de probleme interne cu reflexe în exterior şi cum e România evaluată. Vreau să fac foarte clar pentru toţi că nu e treaba mea bătălia politică.

- Am dreptul de a vorbi şi a spune adevărul. Situaţia României este dificilă. ca urmare a evenimentelor din lunile iulie august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept.

- România a fost suspectată că nu-şi menţine valorile statului de drept. ca semn de îngrijorare s-a stabilit un raport suplimentar pe MCV, raport care vizează instituţiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că urmare a evenimentelor, în luna septembrie decizia de intrare în spaţiul Schengen s-a mers pe amânare, România ieşind din criteriile politice. Vreau să înţelegeţi că nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari, pierderea neintrării în spaţiul Schengen îi vizează pe români şi economia.

- Aici nu e o poveste, nu venim să mergem la televizor "ba da, ba nu". Din păcate evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei astfel de decizii care îi afectează pe români şi economia românească.

- Decizia Comisiei de a aveau un nou raport cu privire la MCV în decembrie era una care să ne ajute, să se constate că a fost o rătăcire a politicienilor în vară. A câştigat vreu român vreun leu din reducerea atribuţiilor CCR, a suspendării preşedintelui?

- Reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesele românilor. La Senat a existat o hotărâre definitivă a ICCJ care a constatat incompatibilitatea unui senator. Senatorii au înfrânt decizia justiţiei.

- Politicienii se solidarizează unii cu alţii şi asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Vom vedea în raportul MCV.

- Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al poporului.

- Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are o responsabilitate.

- Este în interesul românilor blocarea ICCj, nu este în folosul politicienilor. Indiferent cât de vocali sunt politicienii la tv nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept când justiţia e împiedicată prin vot în parlament în favoarea politicienilor. România nu înseamnă cei 471 de membri ai parlamentului.

- L-am rugat pe premier să analizeze situaţia celor 4 incompatibili. Antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor politicieni din interese de alianţă. Ştiu că aceste lucruri nu au rezonanţă la populaţie şi presă. Mi se pare că e ultima tribună penmtru a adresa o rugămite parlamentului ca înainte de a pleca să rezolve aceste probleme.

- Am toată aprecierea pentru foştii miniştri, fie că vorbim de domnul de la senat sau cei care sunt deputaţi, nu discutăm de poliţe, ci de statul de drept.

- Pentru oamenii cinstiţi prezenţa în faţa procurorului e şansa de a dovedi că sunt nevinovaţi. E o şansă nu o neşansă.

- Lucrurile acestea trebuie rezolvate dacă vrem să avem un raport care să ne permită reluarea discuţiei despre intrarea în spaţiul Schengen.

- Instituţiile statului nu-şi opresc funcţionarea pentru că campanie. Un flagrant e un flagrant dacă e sau nu campanie.

- Cei care încearcă să pună pe seama campaniei funcţionarea instituţiilor statului greşesc.

- Nu putem spune e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luaţi-vă vacanţă, domnule preşedinte, taci că deranjezi.

- De cinci luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Sunt supuse tirurilor puterii. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc. Cât timp voi fi aici, nu şi le vor subordona. Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice.

- Din păcate sunt membri ai acestor instituţii, CSM, CCR care au fost tocaţi la bucată de trusturi de presă, seamănă cu atacuri mafiote. Fac un apel să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă priveşte, daţi-i înainte!

-România e suspectată că nu poate organiza alegeri libere din cauza fraudelor la referendum. Fraudele de la referendum trebuie investigate până la capăt pentru că votul e fundamentul democraţiei.

- În ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept arătăm rău. Una din marile probleme pentru că avem fondurile UE suspendate este conflictul de interese.

- Avem tot ce ne trebuie să ne fie bine, cu o singură condiţie, să lăsăm instituţiile statului să-şi facă treaba.

- Ne împiedicăm în interesele a 471 de parlamentari.

- Astăzi am transmis o scrisoare la Senat, la Cameră şi premierului pe tema celor patru miniştri suspectaţi. N-am primit un răspuns, dar vizam o eventuală remaniere.

- Despre Blejnar: A cunoaşte un om înseamnă să-l ştii. Eu vorbesc la telefon cu toţi demnitarii, chiar şi acum când sunt în coabitate. Am solicitat ministrului de finanţe de exemplu o analiză despre returnarea TVA. La momentul în care am spus că nu-l cunosc

- Iau în calcul varianta interesului naţional. Voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Povestea îl suspendăm pe Băsescu, nu mă impresionează.

 

Citește și: