Anca SIMINA
4366 vizualizări 16 nov 2012

La o zi după ce i-a refuzat premierului Victor Ponta solicitarea de a-l delega să reprezinte România la masa negocierilor pentru bugetul UE, preşedintele Traian Băsescu a luat peste picior scenariul exercitării dreptului de veto pe care acesta i l-a înaintat: "Doamna Merkel, dacă nu îmi daţi câţiva bani vreau eu îţi trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Sunt mai inteligent şi mai pregătit", a comentat şeful statului soluţia vetoului pentru tăierile bugetare propuse de preşedintele Herman Van Rompuy, pe care o susţine guvernul. Preşedintele a evitat totuşi să pronunţe numele lui Ponta în context, simulând chiar că nu ştie exact cine făcuse declaraţia publică legată de vetoul României: "Cine a fost, purtătorul de cuvânt?"

În plus, Băsescu i-a rezervat lui Ponta, la Bruxelles, doar un loc sigur - la masă, să bea o cafea, "în oraş sau la hotel" -, artatându-se totuşi dispus sa-l mandateze să reprezinte România la reuniunea premierilor de dinaintea Consiliului European, cu o condiţie: să susţină punctul de vedere prezidenţial.

În intervenţia de la Palatul Cotroceni, Băsescu a comentat si ofertele politice ale partidelor care "vând gogoşi la televizor", dându-le ca temă indexarea pensiilor în 2013.

Pe seama guvernului preşedintele a pus semnele de recesiune, cauzate în opinia sa inclusiv de absorbţia redusă a fondurilor europene şi a criticat planurile de la Palatul Victoria de a cumpăra maşini noi de până în 18.000 de euro al final de an.

Cât despre minusul de 0,5% cu care a încheiat guvernul trimestrul III, Băsescu a artătat că "România nu e într-o situaţie critică", dar că lucrurile pot degenera în condiţii de iresponsabilitate politică.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaraţii ale preşedintelui, în ordine croniologică.

 

Despre semnele de recesiune:

"Zona Euro se află în recesiune. Trebuie să fim extrem de serioşi pentru a avea creştere economică"

"De ce n-am reuşit să menţinerea creşterea economică? Primul motiv este neutilizarea începând din trimestrul III a fondurilor europene. Aici trebuie să renunţăm la jocuri politice. Pasiunea este ca PDL să dea vina pe actualii guvernanţi, actualii guvernanţi pe foştii guvernanţi. Realitatea este că nici unii nici alţii nu şi-au făcut treaba."

"Pentru deblocarea fondurilor presuspendate, este esenţial ca procedurile la care ne-am angajat în faţa Comisiei Europene să fie implementate în următoarele două luni, pe toate cele trei programe: Transporturi, Competitivitate, POR. La Comisie există disponibilitatea ca din decembrie să ni se plătească facturile existente la Ministerul Economiei"

"Dacă utilizam un miliard de euro din banii europeni, România nu ar fi avut creştere negativă în trimestrul 3"

"Alte cauze au fost seceta, lipsa investiţiilor şi criza politică"

"Am înţeles că Guvernul s-a hotărât să cumpere maşini şi valoarea maşinilor să nu depăşească 18.000 de euro. Cred că este una dintre măsurile neinspirate pe sfârşit de an, dar este caracteristică guvernărilor noastre. Dacă tot nu s-au cheltuit aceşti bani până la sfârşitul anului, măcar să fie utilizaţi la plata faacturilor restante la ministere"

"Cred că pentru anul viitor, ar trebui analizată indexarea pensiilor"

"Riscăm ca anul viitor, dacă există instabilitate politică, să avem intrări negative de capital"

 

Despre angajamentele faţă de FMI:

"Managementul privat este un angajament pe care nu l-a respectat nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu şi pe care nu-l respectă nici guvernul Ponta. Am făcut o mică cercetare. Guvernul Ponta face aceeaşi greşeală ca şi guvernul Boc: e plin de politruci peste tot."

Preşedintele a dat ca exemple managementul de la Portul Constanţa, Conpet, Romgaz, Transgaz. "Peste tot numai numiri politice. Pe bună dreptate Fondul spune că nici măcar aceste elemente esenţiale nu le respectăm, prin angajări de manageri profesionişti.

"E esenţial ca managementul privat să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică"

"Nu trebuie să disperăm pentru acest minus 0,5%, dar trebuie să fim atenţi"

"Poate reuşim să aducem partidele aflate în campania electorală în faţa problematicii reale a ţării şi nu în dispute « ba tu, ba eu». Aş vrea, ca preşedinte, să văd care sunt opţiunile reale ale partidelor în afară de poeziile pe care şi le-au scris în programele de campanie electorală. România nu e într-o situaţie critică, critică ne-o facem noi. Avem cu ce să creştem. totul e ca guvernaanţii să faacă ce trebuie. Avem posibilitatea să trecem nu cu uşurinţă, dar cu o oarecare relaaxare de perioada grea."

"E păcat că un guvern s-a pretat la asemenea jocuri la Oltchim. Numai n-a scris în caietul de sarcini persoana fizică Dan Diaconescu. Privatizări de genul Oltchim, să facă jocuri politice, nu pot fi acceptate".

 

Despre reforma sănătăţii:

"După ce m-am operat la Viena, anual plătesc o asigurare la o firmă străină."

"Pentru legeaa sănătăţii m-aam daat cu capul în ianuarie. Staau cu proiectul acolo şi îl plimbă printre sertaare."

 

Despre disensiunile cu Victor Ponta privind mandatul pentru Consiliul European:

"De la anunţul de ieri cu vetoul, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri. Sunt în alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi la Bruxelles în halul ăsta, să trânteşti vetoul de la uşă: "Doamna Merkel, dacă nu îmi dai câţi bani vreau eu, îţi trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin" ".

"Vetoul se utilizează în situaţia în care se încearcă încălcarea Tratatului sau când unui stat i se aplică alte criterii decât altor state"

"Eu, înainte de Consilii, niciodată nu am făcut declaraţii de poziţie. E cea mai mare greşeală să facă anticipat declaraţii de poziţie pentru că se duce dezarmat. Poţi prezenta ce se va discuta, dar a te duce în pielea goală e o naivitate. Probabil mergea în CAER, dar nu în UE. Eu nu mă simt dezarmat. Sunt mai inteligent decât ce s-a propus, sunt mai pregătit, am soluţii."

"Nu-i nevoie să mergi cu politici acolo, partea politică sunt capabil să o acopar. Am nevoie de specialişti, de oameni cu laptop, nu de miniştri politici".

"Oricând pot să dau o cafea în oraş (premierului, la Bruxelles, n.r.), la hotelul în care sunt cazat".

"Ştiţi că sunt doua instituţii, Consiliul European şi consiliu, care e rezervat guvernelor. Dacă pentru consiliu va avea nevoie de un mandat, cu sigurnaţă i-l voi da, dar va trebui să fie consonant cu misiunea mea."


Despre viitorul premier:

"Poate să fie propunerea oricui premierul. N-aş vrea să intru în jocul ăsta (despre numirea lui Victor ponta, n.r.). Sunt micisme electorale, oameni politici nematurizaţi care fac tipul acesta de jocuri. Îmi menţin declaraţia că voi desemna un premier care să reprezinte şi să se ghideze după interesul naţional, ceea ce înseamnă că va trebui să respect şi Constituţia şi înţelegerile dintre partide şi toate cele. Trebuie să fie un om care a probat că ştie să respecte interesul naţional"

Citește și: