943 vizualizări 12 mar 2014

După ce premierul Victor Ponta l-a acuzat de blocarea unei legi din interes - fie politic, fie economic - preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat de la Palatul Cotroceni, în aceeaşi notă, că ar încerca să acopere introducerea accizei suplimentare la benzină de la 1 aprilie cu scandalul "certificatelor verzi": "Ceea ce spune domnul prim-ministru este ori minciună, ori incompetenţă, ori amândouă la un loc (...) "Ce mă intrigă este că nu s-a găsit niciun consilier să-i spună "Alo, Victoraş, ordonanţa noastră este în vigoare şi produce efecte. Cei care produce energie verde iau mai puţine certificate decât când ai venit tu" ", a spus Băsescu.

Preşedintele a susţinut că modificările din Parlament la OUG 57 "nu afectează reducerea certificatelor", aşa cum a arătat premierul, după şedinţa de Guvern de astăzi. "Eu am trimis-o la CCR pentru că nu s-a respectat Tratatul de aderare a României la UE. Înainte de emiterea OUG, era obligatoriu să fie notificată CE. După ce eu am trimis legea înapoi la Parlament, a început şi Guvernul procesul de contactare a Comisiei. A fost finalizat pe 24 februarie", a reclamat din nou Băsescu.

Preşedintele a avansat public şi aşteptările pe care le are de la Curtea Constituţională, unde a contestat recent proiectul legii de aprobare a OUG, demers care a şi dus la conflictul cu Guvernul. "La CCR vreau să se constate că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Ceea ce m-ar satisface foarte mult ar fi o decizie a CCR care să îl oblige pe domnul Ponta să respecte Constituţia şi Tratatul de Aderare", a sugerat acesta.

Şeful statului s-a declarat, totuşi, dispus să promulge legea "astăzi sau mâine" ca o demonstraţie. "Dar ca demonstraţie aş putea să promulg legea azi sau mâine ca să demonstrez că nu scade preţul la energie. Eu aş putea să le fac o demonstraţie celor care au fost azi la CCR, salariaţilor de la ALRO şi să promulg legea, să vadă că nu va scădea cu niciun leu preţul la energie cu legea promulgată. Problema este dacă Guvernul va decide acoprdarea unui ajutor de stat în care să subvenţioneze preţul la energie electrică pentru ALRO. Pot face demonstraţia promulgării. Trebuie să recunosc, nu pot face faţă propagandei mincinoase pe care o generează Guvernul", a susţinut Băsescu.


Gândul a transmis LIVE TEXT.

Disputa pentru Legea certificatelor verzi

"Primul-ministru, ori din obiceiul prost de a minţi, ori din incompetenţă, a spus azi nişte lucruri"

"Acest document se numeşte OUG 57/2013. Se face o împingere a plăţii pentru 2017-2018 la unele tipuri de certificate verzi. Este problema Guvernului. Ce mă interesează este să arăt că minte. OUG este în vigoare aşa cum a semnat-o domnul Victor Ponta. Parlamentul nu a plagiat-o, a introdus nişte articole, dar

"Eu am trimis-o la CCR pentru că nu s-a respectat Tratatul de aderare a României la UE. Înainte de emiterea OUG, era obligatoriu să fie notificată CE. După ce eu am trimis legea înapoi la Parlament, a început şi Guvernul procesul de contactare a Comisiei. A fost finalizat pe 24 februarie"

"La CCR vreau să se constate că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Dar acum, spre marea satisfacţie a domnului Victor-Viorel Ponta, ordonanţa este în vigoare, aşa cum a emis-o"

"Reducerea preţului la energie electrică s-a făcut prin două modalităţi: prin reducerea certificatelor şi prin scăderea consumului. Îl ajutăm în mod onesc să înţeleagă ce se întâmplă în economie. 12.03.2013 preţul energiei pe OPCOM era 232 de lei pe MW/ oră. Pe 12.03.2013 - 183,96 lei pe mW/oră, deci o scădere cu circa 50 de lei pe fiecare MW/oră. Preţul mediu de ieri a fost 116,05 lei pe MW/oră. Asta înseamnă o scădere medie de aproape 70 de lei pe MW. Scade preţul la energie electrică şi primul-ministru nu se prinde"

"Nu înţeleg reacţia de azi şi o pun doar pe seama propagandei, ori pe seama incompetenţei. Sau amândouă"

"Eu aş putea să le fac o demonstraţie celor care au fost azi la CCR, salariaţilor de la ALRO şi să promulg legea azi, mâine şi să vadă că nu va scădea cu niciun leu preţul la energie cu legea promulgată. Problema este dacă Guvernul va decide acoprdarea unui ajutor de stat în care să subvenţioneze preţul la energie electrică pentru ALRO. Pot face demonstraţia promulgării. Trebuie să recunosc, nu pot face faţă propagandei mincinoase pe care o generează Guvernul"

Criza din Ucraina

"România susţine fără rezerve independenţa, integritatea şi suveranitatea Ucrainei"

"Orice prezenţă a trupelor străine în afara tratatelor bilaterale este o agresiune la adresa Ucrainei. Considerăm ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina în perspectiva unui referendum pe 16 martie."

"România consideră referendumul din 16 martie neconstituţional"

"Constat că situaţia de risc s-a agravat cu impact direct asupra securităţii europene. România consideră că acţiunile preşedintelui Ianukovici îl pun în situaţia de a-şi pierde legitimitatea în aşa fel încât acesta trebuie să demisioneze"

"România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii situaţiei de drept"

"Este imperativ ca Moscova să recunoască autorităţile legitime de la Kiev ca unic partener de dialog"

"Etapa cea mai severă de sancţiuni prevede relaţii financiare, relaţii în vânzarea-cumpărarea de energie, comerţ, export de armament"

"Ne aflăm în faţa unui precedent. Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el: precedentul Kosovo. Şi premierul înţelege că nu poate spune "Lăsaţi să plece preşedintele că recunoaştem noi Kosovo". E o probă de slugărnicie care nu-şi are rostul când privim la interesul României"

"O face nu numai public, o face şi în discuţiile bilaterale. I se pare că a fi extrem de flexibil îi poate aduce ceva. Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat şi o lovitură de stat e greu să fie un partener credibil"

"Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă, cel puţin în conjunctura actuală. România nu este o ţară gata de război. Nu ridicăm gradul de alertă, să împărţim puşti la populaţie, nu vă gândiţi la aşa ceva. Asta nu înseamnă că după evenimentele din Crimeea, dar şi cele din Transistria, armata română stă şi aşteaptră primăvara. Azi am dat dispoziţie şefului SMG să mute toate aplicaţiile prevăzute în partea a doua a anului în prima parte. Am pus la dispoziţie spaţiul aerian al României pentru avioanele NATO, iar aviaţia română efectuează zboruri deasupra teritoriului Ucrainei. Azi am autorizat prezenţa unei fregate franceze în apele teritoriale ale României. Se acţionează, dar cu precauţie. Cea mai mare grijă a mea e cu Republica Moldova. Poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi o uriaşă înfrângere"

"Leancă ar trebui să aibă grijă care îi este relaţia cu Federaţia Rusă"

Despre declararea lui Vona Gabor ca indezirabil

"Ştiu că a venit o corespondenţă, dar astăzi nu am avut timp."

"Eu vizez un spectru mai larg de persoane, fie că ne referim la Jobbik, fie că ne referim la Garda Maghiară".

"Am mapa aşa, venită şi de la ambasade, n-am apucat să citesc, dar în noaptea asta nu plec până nu citesc tot."

 

Citește și: