10679 vizualizări 13 iul 2012

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă în această seară. Gândul transmite LIVE VIDEO şi LIVE TEXT

Aş începe prin a preciza că ceea ce vreau să fie foarte bine înţeles şi de presă şi de români. În acest referendum, în campania pentru acest referendum care vizează destituirea mea din funcţia de preşedinte al României nu mă bat pentru un scaun. Am stat pe el şapte ani şi vă asigur că nu este unul comod. O să mă bat pentru România, pentru cei 22 de milioane de români şi interesele României.

Obiectivul meu este să apăr România.

Îmi doresc mult ca românii, indiferent de opinie să vină la voi, pentru a valida referendumul. Nu vreau să rămân preşedinte la masa verde. Fac un apel la români să vină la vot indiferent de opinie. Este important ca cetăţenii să demonstreze Europei că suntem europeni. Că nu cădem într-o campania a riscului de restauraţie. România nu mai este cea din 2004 este cea din 2012. Partificaparea la referendum este estenţială.

Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe măsurile din 2010. Dar este  esenţial ca prin participare să demonstreze că sunt europeni. Numai ei mai pot scoate România din dificultate, aşa cum au făcut-o în 2010 prin sacrificiile lor. Votul lor trebuie să fie împotriva restauraţiei. Pe 29 aprilie nu discutăm numai despre menţinerea în funcţie a preşedintelui suspendat, pe 29 iulie românii pot da un semnal că resping mersul înapoi.

În 4 zile, data de 3 4 5 şi 6 iulie, majoritatea parlamentară formată în jurul USL a împins România cu mulţi ani înapoi din punct de vedere al credibilităţii.

Sunt hotărât să fac tot ceea ce ţine de mine să câştig referendumul pentru că ştiu că asta este condiţia acum. Actuala conducere nu mai poate fi un partener pentru aliaţii noştrii. Abordările lor sunt antidemocratice, lipsite de viziune. Este esenţial să se arate că poporul respinge mersul înapoi în democraţie, impresia că suntem singuri, o ţară în care politicienii nu respectă valorile UE.

Această bătălie pentru România pe care sunt hotărât s-o dau trebuie să aibă definite cât mai rapid regulile jocului. Deşi mai sunt 2 săptămâni, încă nu s-a stabilit care sunt condiţiile de votare, încă nu s-au stabilit condiţiile de votare şi nu cred că este cinstint să reduci cu mai bine de 50% numărul secţiilor de votare din străinătate. În 2009 au fost 300, pentru acest refenedum dun 149 de secţii.

În Spania, unde avem aproape 1 milion de români, sunt 9 secţii, iar în Afganistan, unde sunt 1000 de militari, sunt 8.

Fac un apel ca numărul de secţii de votare să fie cel puţin egal cu cel de la alegerile din 2009 când am fost ales preşedinte. Altfel se crează condiţii chiar de invalidare a referendumului.

Privind la hotărârea de suspendare a Parlamentului, constatăm că la un articol se spune că dacă sunt probleme la CC, Parlamentul va hotărâ calea de urmat.

Ce treabă are Parlamentul să stabilească o cale de urmat, şi poate aflăm public şi care este. Calea lor de urmat eu o ştiu.

Aş vrea să mai spun un lucru care mi se pare necinstit, faptul că au suspendat preşedintele şi vor să ascundă abuzuile din săptămâna neagră, 3-iulie, vor să ascundă şi să legimineze prin votul poporuluii român o acţiune nelegitimă. O acţiune prin care au lovit grav instituţiilde stat.

Eu sunt convins că românii nu numai că vor veni să respingă restauraţie, oricât ar fi de supăraţi pe mine. Va fi un referendum valid. Sunt convinsă că le vor da şi o lecţie de cinste. Ei au procedat exact ca bolşevicii pe vremuri. Aşa ceva e necinstit şi nu se face. Nu se cade să-ţi atragi propriul popor într-o asemenea capcană.

În ceea ce priveşte evoluţiile din ultimele zile, aş vrea să spun un lucru care mă doare. Opt ani, cât am fost preşedinte, împreună cu Guvernul, am construit cu migală credibilitatea României în UE. A fost unul din obiectivele mele, care părea foarte greu de atins în 2007. Cu respectarea regulilor acestui club, UE, am reuşit să construit credibilitate.

Este o mare minciună dacă cineva spune că n-am respectat valorile europene. Ca urmare săptămânii negre, România s-a decredibilizat profund. Vă asigur că răul pe care l-au făcut aceşti oameni din dorinţa de a satifsace clientela puşcăriabilă este imens.

România a avut în aceşti 8 ani de mandat contribuţii multe la evoluţiile şi deciziile care s-au luat la nivel european. Astăzi primim instrucţiuni. Când se ajunge la acest stadiu, este un moment în care ţara respectivă poate fi considerată izolată. Iar pentru conducători, uşile sunt închise.

Am înţeles că domnul Crin Antonescu a făcut un apel la mine legat de denigrarea ţării în străinătate. A rămas la nivelul unui bârfitor. Dacă vrea să ştie de ce sunt atât de puternice reacţii, îi fac o recomandate. În stânga biroului sunt 3 telefoane mari. Este unul negru cu 12 butoate. Trebuie să apese al treilea buton şi îi va răspunde un om care îi poate spune exact cine a făcut rău României. Şi mă tem că va începe cu numele Crin Antonescu şi Victor Ponta. Au făcut României care îl putea face cineva în acest moment.

Fac o ofertă publică lui Crin Antonescu, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei şi lui Victor Ponta. Eu mâine dimineaţă plec din Bucureşti. Dacă până mâine cei patru se adună sunt gată să le spun care sunt soluţiile pentru a salva ce mai este de salvat. Dar nu am dreptul ca om politic responsabil să nu le spun că soluţiile sunt 1,2,3,4,5...

I-am spus lui Crin Antonescu cum este cu butoanele când a venit la Cotroceni.

Îmi asum această misiune imposibilă de a obţine 50% +1.

Sunt convins că urmăresc toate gesturile mele. Sunt soluţii de diminuare a impactului deciziilor.

Citește și: