Anca SIMINA
3862 vizualizări 3 oct 2014

Dacă premierul consideră că ţinta criticilor Victoriei Nuland a fost "peste graniţă", preşedintele Traian Băsescu îl contrazice. "Remarca lui Nuland include şi România. Nu numai România, dar include şi România", a spus Băsescu, la Cotroceni.

În traducerea sa, diferită de cea a Guvernului, mesajul administraţiei americane a fost îndreptat spre Parlament, care blochează de câteva luni anchetarea mai multor foşti miniştri sau îi menţine în scaunele de senatori pe Akos Mora şi Tudor Chiuariu, dar şi pentru politicienii care nu sprijină instituţiile implicate în lupta anticorupţie. "Pentru cei care nu se regăsesc în declaraţia doamnei Nuland, care e mult mai complexă decât o simplă atenţionare, le-aş aduce aminte de Parlamente care împiedică Justiţia - parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, trebuie să le aduc eu aminte de Varujan Vosganian, de Laszlo Borbely, de Paul Dobre şi alţi câţiva domni miniştri parlamentari care stau pitiţi în spatele votului parlamentarilor. Cine o trebui să-i spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari care au fost declaraţi prin hotărâri definitive ale Înaltei Curţi incompatibili şi încă stau pitiţi prin Parlament? Poate îşi dă seama şi domnul Iohannis, nu numai Ponta de lucrul ăsta. Cine să îi spună domnului Ponta sau domnului Iohannis că avem parlamentar condamnat, ce-i drept cu suspendare - în Comsia Juridică a Parlamentului?", a comentat Băsescu.

În opinia preşedintelui, mesajul lui Nuland a fost "un semnal extrem de puternic", respingerea sa de clasa politică nefăcând decât să dubleze "un element extrem de rău primit de toate cancelariile". Mai exact, preşedintele a invocat recenta rectificare bugetară prin care investiţiile în tehnica militară, promise la Summitul NATO, au fost surclasate de promisiunile politice interne făcute primarilor în campanie.

"Lucrurile acestea se văd şi vă pot spune un element extrem de rău primit de toate cancelariile: rectificarea bugetară care a fost semnalul discreditării tuturor semnalelor noastre că avem nevoie de prezenţă NATO pe teritoriul României, pentru a creşte nivelul de securitate. Când s-a văzut că peste 2 miliarde sunt împrăştiate în scopuri electorale către primării şi că armatei i se alocă foarte puţin, foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem atunci când vorbim că avem nevoie să fim sprijiniţi de aliaţii noştri pentru a consolida flancul estic", a susţinut Băsescu, fără a detalia la ce state se referă.

 

Citește și: