17 vizualizări 11 mar 2008

Preşedintele Traian Băsescu a dat o nouă lovitură Guvernului, cerându-i din senin premierului să anuleze taxa de primă înmatriculare. „Sunt obligat să vă atrag atenţia că, în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor”, afirmă Băsescu, într-o scrisoare deschisă trimisă lui Tăriceanu. Şeful statului aminteşte că instanţele judecătoreşti au stabilit deja că prevederile referitoare la taxa auto sunt în contradicţie cu legislaţia europeană, motiv pentru care au decis că sumele încasate trebuie restituite, cu dobânda legală aferentă.

„Apreciez absolut necesar să limitaţi prejudiciile cauzate României prin neaplicarea întocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi să dispuneţi în acelaşi timp restituirea sumelor încasate nelegal, pentru că dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotărâri care ar impune acest lucru, există posibilitatea, după cum deja am văzut în hotărârile judecătoreşti, de  a plăti dobânzi şi cheltuieli de judecată aferente proceselor desfăşurate în instanţele naţionale, care vor diminua şi mai mult veniturile bugetare”, scrie Traian Băsescu. În finalul scrisorii semnate „cu multă stimă”, preşedintele îi cere şefului Guvernului să înceteze a-i „desconsidera” pe cetăţeni.  „Odată intraţi în Uniunea Europeană, românii sunt apăraţi şi de instituţiile europene împotriva oricărui act ilegal şi abuziv al Guvernului României”, încheie Băsescu.

Tăriceanu: Goană după „voturi ieftine”

Pe şeful Executivului l-a supărat documentul trimis de Băsescu. L-a enervat, în primul rând, faptul că preşedintele îi scrie: „În curând nu va mai trebui să primesc nicio scrisoare. Am să-i scriu preşedintelui să nu mai trimită scrisori, că văd că le primesc pe la televizor şi atunci nu mai are rost să strice atâta hârtie, stăm să ne uităm la televizor. Mi-aş dori, cum este peste tot în Europa, ca România să aibă un preşedinte responsabil, pătruns de probleme reale ale ţării, şi nu permanent în alergare după voturi ieftine“. Premierul a susţinut că, în loc sa fie ocupat de „problemele profunde” ale cetăţenilor, Traian Băsescu „este mai degrabă interesat să câştige capital electoral din orice problemă”.

Tăriceanu şi-a apărat apoi taxa: „Ea vizează câteva lucruri esenţiale care ţin de viaţa românilor - protecţia mediului, siguranţa rutieră, să nu transformăm România într-un cimitir de maşini vechi din Europa, să stimulăm investiţiile, cum sunt cele pe care le va face Ford la Craiova, şi un şir întreg de lucruri de acest gen, pe care preşedintele ar fi trebuit să le ştie”.

Olteanu: „Vechi deprinderi de turnător”

Pentru preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, gestul preşedintelui e motivat de „ura” puternică faţă de Guvern, care îl face pe şeful statului să nu se mai gândească la interesul naţional. „În timp ce Guvernul se află în negocieri cu Comisia Europeană, Traian Băsescu, în loc să susţină poziţia şi interesele României, aşa cum îi este datoria, se aşază împotriva lor. (...)  Ura lui Băsescu faţă de Guvern îl face să lovească în România, lipsind-o de poziţii şi de forţe de negociere. Traian Băsescu nu face decât să-şi folosească vechile deprinderi de turnător, uitând că nu mai este comandant de vapor, ci şef de stat. Şi lui îi revine întreaga responsabilitate politică şi materială pentru orice posibile consecinţe ale acestei trădări a interesul naţional“, a declarat Olteanu, pentru Mediafax.


Citește și: