Anca SIMINA
6632 vizualizări 19 oct 2012

România va fi parte a uniunii bancare, însă poziţia sa actuală în interiorul Uniunii Europene "este şubredă", a susţinut preşedintele Traian Băsescu la finalul Consiliului European. Ca responsabili, Băsescu a arătat spre Crin Antonescu şi Victor Ponta, care "şi acum două zile, pe stadion" i-au "fluierat în cor" pe liderii UE. Şeful satului a admis că nu a avut niciun dialog cu premierul, nici măcar în privinţa mandatului cu care s-a prezentat la Bruxelles şi că nu intenţionează să-l delege în locul său la Consiliul din noiembrie, când Ponta face planuri să participe la masa decidenţilor UE.

Gândul a transmis LIVE TEXT declaraţiile de la Bruxelles ale preşedintelui.

Băsescu nu-i deleagă mandatul lui Ponta

"N-aş vrea să discut aici (dacă a existat un dialog cu Victor Ponta în privinţa mandatului, n.red). Îl aştept cu mare nerăbdare (la negocieri pentru a cere delegarea mandatului pentru următorul Consiliu, n.red)", a comentat Băsescu. În legătură cu disponibilitaatea de a-i ceda locul, a fost însă foarte ferm: "Avem o Constituţie, avem decizii ale CCR. Eu nu pot să-mi abandonez mandatul. Vreţi să negociez Constituţia?".

Mai mult, a răspuns ironic intenţiilor lui Ponta. Întrebat dacă merge la Oslo, la decernarea Premiului Nobel pentru Pace, câştigat de Uniunea Europeană, Băsescu i-a pasat-o premierului: "Vreţi să mă împopoţonez cu un titlu pe care... Ce-am făcut eu pentru Premiul Nobel? Cred că îl deleg pe domnul Ponta".

Preşedintele se aşteaptă însă, cel puţin declarativ, la o "corelare cu guvernul". "O văd respectând deciziile luate la nivelul Consiliului", a explicat şeful statului.

De la Bucureşti, Victor Ponta spune însă că nu doar că nu a discutat cu preşedintele despre mandatul pentru CE, dar că nici nu are plănuită vreo întâlnire cu acesta în privinţa concluziilor summitului. "Nu e programată nicio întâlnire", a spus premierul cu câteva minute înaintea declaraţiilor lui Băsescu, menţionându-şi "amărăciunea" că, în ceea ce priveşte fondurile europene acum blocate, "preşedintele Băsescu a aşteptat pasiv din 2009 încoace, iar acum a devenit activ". "Era bine să fie activ şi cu guvernul său", a comentat primul-ministru.

"S-a lucrat împotriva intrării în Schengen"

Chiar dacă a evitat un atac frontal la adresa guvernului şi a premierului, Băsescu a făcut totuşi la rândul său, de la Bruxelles, o lista de reproşuri. În top, a stat însă atitudinea lui Ponta şi Antonescu faţă de popularii europeni: "Vă rog să-mi spuneţi în ce situaţie sunt eu la Consiliu, când acum două zile, pe stadion, liderii UE erau fluieraţi în cor. Din cauza unor lideri şi a majorităţii parlamentare, poziţia noastră este şubredă în interiorul UE".

Băsescu a amintit şi amânarea măsurilor de intrare în zona euro, atiutudinea "împotriva intrării în Schengen", întârzierea cheltuirii banilor europeni. "Cât s-a lucrat pentru Schengen în ultima vreme? S-a lucrat împotriva intrării în Schengen. Degeaba spunem că vrem să fim membri ai Uniunii bancare, dacă amânăm să îndeplinim măsurile de intrare în zona euro. Mi se pare că am ajuns la o limită. Cu cât vom întârzia în utilizarea fondurilor structurale, cu atât distanţa creşte. Nimeni nu te tractează la nesfârşit mai ales dacă acest lucru costă alte state", a avertizat Băsescu.

Zona euro va avea şi un buget propriu

În privinţa concluziilor summitului, Băsescu a anunţat intrarea României în uniunea bancară, chiar dacă Ponta a avut obiecţii publice în acest sens. "Ceea ce ne-am propus, să avem acces la uniunea bancară, s-a realizat", a spus preşedintele, explicând că acest lucru va însemna "supravegherea tuturor băncilor, mici sau mari". Potrivit şefului statului, după discuţiile de azi-nospte dintre liderii UE, inclusiv ţările non-euro vor fi reprezentate în interiorul mecanismului de supraveghere.

În plus, "s-a stabilit crearea unui buget al zonei euro", care, spune Băsescu, "nu afectează bugetul UE, nu afectează cadrul financiar multianual". "Banii pot proveni din taxele pe tranzacţiile bancare, de exemplu. Dintr-o astfel de taxă se poate crea bugetul zonei euro", a adăugat preşedintele.

Citește și: