Anca SIMINA
Alina Matis
513 vizualizări 15 ian 2014

România îşi păstrează poziţiile în politica externă şi de securitate în "anul crucial 2014", pe linia parteneriatului strategic cu SUA, ca membru NATO şi UE, a susţinut preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu ambasadorii UE de la Palatul Cotroceni. "Ne menţinerm pe direcţia consilidării parteneriatului startegic cu SUA, a rolului NATO în regiune şi a continuării integrării în UE", a fost mesajul lui Băsescu, la o zi după ce avertiza public că România ar fi "pe marginea prăpastiei" din punct de vedere al credibilităţii.

În acest context, vorbind despre baza de la Deveselu şi despre investiţiile americane în România, şeful statului a susţinut că a primit explicit de la Victoria Nuland, emisarul Guvernului SUA, mesajul că americanuu nu vor continua investiţiile dacă nu au garanţia independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept. "Este imposibil ca aceste obiective să fie atinse în afara menţinerii angajamentului ferm al României pentru consolidarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a statului de drept", a "tradus" Băsescu mesajul SUA.

"Cetăţenii români devin victime ale unor abordări naţionaliste din unele state membre"

Pe de altă parte, preşedintele a anunţat că România nu ar mai fi dispusă să accepte "condiţionări legate de MCV" în decizia legată de aderarea la Spaţiul Schengen."România a acceptat un timp aceste condiţionări, dar este timpul să ne apropiem de un capăt, pentru că, la fel ca liberalizarea pieţei muncii la nivelul UE, şi accesul în spaţiul Schengen este un element puternic de integrare în UE", a spus Băsescu.

Preşedintele a reclamat, fără a le nominaliza explicit, şi campaniile antiromâneşti din Marea Britanie, etichetându-le drept discriminatorii. "România a aderat la o UE pe care dorim în continuare să o dezvoltăm. Pe de altă parte, cetăţenii români devin victime ale unor abordări naţionaliste din unele state membre. Suntem îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea restricţiilor de muncă. Unele state membre au luat măsuri care fac diferenţieri. E o intoarcere către naţionalism, ceea ce poate fi îngrijorător pentru UE", a susţinut preşedintele, în opinia căruia alegerile europarlamentare din acest an  "pot duce la întărirea unor formaţiuni naţionaliste".

Independenţa Kosovo: UE trebuie să rămână neutră

România rămâne un susţinător ferm al politicii de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, le-a mai spus şeful statului ambasadorilor, lăudând progresele Serbiei, mai ales în dialogul cu Priştina. "Se ştie că România acordă o ateţie deosebită respectării drepturilor minorităţilor naţionale. Vom urmări cu atenţie implementarea angajamentelor asumate de Belgrad", a spus Traian Băsescu, care nu a pierdut ocazia de a-şi reafirma poziţia faţă de statutul Kosovo.

"În continuare, România reiterează importanţa menţinerii abordării neutre a Uniunii Europene faţă de statutul Kosovo. Din perspectiva noastră, rezultatul trebuie să aibă un caracter exclusiv comunitar şi să menţină abordarea neutră a UE faţă de statutul Kosovo. Susţinem avansarea perspectivei europene a Albaniei şi sperăm să obţină statutul de candidat în iulie 2014", a continuat preşedintele.

Despre situaţia din Orientul Mijlociu: "Trebuie să respectăm dorinţa palestinienilor de a avea un stat recunoscut"

Vorbind despre eforturile de pace în Orientul Mijlociu, preşedintele Băsescu a reiterat susţinerea României faţă de demersurile Secretarului de Stat american, John Kerry, în această regiune, "pentru o pace durabilă pe principiul celor două state, cu garantarea securităţii statului Israel". "România are pe teritoriul Israelului jumătate de milion de vorbitori de limbă română. Trebuie să respectăm dorinţa şi palestinienilor de a avea un stat recunoscut, şi îngrijorările israelienilor faţă de securitate", a spus preşedintele.

Băsescu, marţi: "România se află pe marginea prăpastiei"

Singurul oficial guvernamental prezent la întâlnire este ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Mâine, Traian Băsescu merge la Bruxelles, la o discuţie cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Marţi, la trei zile de la vizita Victoriei Nuland în România, preşedintele Traian Băsescu a ieşit public pentru a ”traduce” mesajul transmis de emisarul lui Obama în România. În formulare prezidenţială: România se află pe marginea prăpastiei, riscă să fie izolată, partenerii săi punând sub semnul întrebării statul de drept, şubrezit de actuala majoritate USL în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, prin atacurile susţinute la adresa justiţiei.

”Vreau să vă dau mesajul corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi, în egală măsură pe politicieni. (Victoria Nuland) nu a venit în calitate de turist, calitatea sa a fost de emisar al guvernului Statelor Unite. Mesajul foarte serios a fost legat de statul de drept din România care este pus sub semnul întrebării începând din vara lui 2012. Actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să întărească statul de drept. Comportamentul a fost de şubrezire a statului de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a trimis un emisar la Bucureşti”, a spus Băsescu.

 

Citește și: