11052 vizualizări 21 dec 2012

Miniştrii Guvernului Ponta II au depus în această seară jurământul la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu afişând o atitudine pacifistă faţă de noul Cabinet, nu fără a le aduce aminte useliştilor, fără a nominaliza, de echipa PDL care a plătit politic măsurile de criză. Mai mult, şeful statului a făcut referire la miniştrii care au fost în fostul guvern, dar care "au uitat". Dintre aceştia, atât premierul Victor Ponta, cât şi actualul vicepremier Gabriel Oprea, ministru al Apărării în guvernele Boc şi Ungureanu, şi cu care la ceremonia din această seară şeful statului nu a dat mâna. De acelaşi tratament au beneficiat şi Relu Fenechiu şi Radu Stroe.

Băsescu şi-a început dicursul felicitând USL pentru scorul în alegeri, dar şi pentru votul obţinut de guvern în parlament.

"Trebuie să vă felicit pentru succesul electoral şi pentru succesul de azi din Parlament, unde aţi avut un vot extrem de consistent. Asta înseamnă că sunteţi obligaţi, condamnaţi să aveţi succes şi, dacă veţi avea succes, va avea succes România şi cei 4,5 milioane de cetăţeni care şi-au pus încrederea în dumneavoastră. Aveţi premise să trageţi, să tractaţi România către creştere economică. Şi nu am să emit niciun fel de păreri ce ar trebui să faceţi, ştiţi mai bine, aveţi o experienţă de şapte luni de guvernare, a fost o încălzire foarte bună pentru o guvernare de patru ani", a spus Băsescu.

Şeful statului a adus aminte de perioada guvernării PDL, când premier era Emil Boc şi când a fost nevoie de măsuri dure pentru a evita colapsul.

"Sigur că a trebuit să existe oameni politici care să-şi asume redresarea ţării în 2009 şi 2010. Unii aţi şi fost la guvernare în 2009 când am început să resimţim criza. Aţi uitat. Astăzi aveţi o ţară echilibrată la nivel macroeconomic şi cu şansa de a genera creştere economică . Pentru programul auzit astăzi în Parlament, vă felicit din punct de vedere al angajamentelor extrem de ridicate pe care vi le-aţi asumat şi vă doresc cu toată siceritatea să vă atingeţi toate obiectivele", a mai spus Băsescu. Ş

Şeful statului a încheiat ironic, susţinând că guvernul poate apela oricând la ajutorul său şi comentând ironic că echipa USL ştie "mai mult decât tot" despre România.

"În măsura în care veţi avea nevoie, puteţi apela la sprijinul meu. În măsura în care nu aţi şti tot. Dar eu cred că ştiţi tot, chiar mai mult decât tot despre ţara asta", a afirmat şeful statului.

Contre Ponta-Blaga în Parlament

Guvernul Ponta II a trecut de Parlament, cu 402 voturi "pentru" şi 120 "împotrivă". Cu miniştrii validaţi în comisiile parlamentare, premierul Victor Ponta a venit în faţa senatorilor şi deputaţilor pentru a le cere votul de învestitură a noului cabinet, propunându-le un acord în jurul a trei proiecte: o nouă Constituţie, reorganizarea administrativă şi schimbarea sistemului electoral despre care a spus că a generat "grave derapaje". De asemenea, premierul şi-a anunţat proiectele economice, pledând pentru predictibilitate, şi a anunţat că va respecta şi continua relaţiile cu instituţiile financiare internaţionale. "Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligaţia să negociem în numele României, dar în acelaşi timp avem obligaţia să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate şi că avem din ce în ce mai puţină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru ţara noastră", a spus Ponta.

Planurile lui Ponta au fost susţinute de liderul PNL, Crin Antonescu, care a promis că noul Cabinet "va avea parte de exigenţa unui control parlamentar puternic din partea propriei majorităţi". Antonescu nu a uitat nici de Traian Băsescu, fără a-l nominaliza însă: "Nu aveţi niciun şef, domnule prim-ministru. Dacă apare vreun preşedinte să zică asta, nu-l băgaţi în seamă".

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii nu vor vota guvernul propus de Ponta. Şi UDMR a anunţat că nu va vota Guvernul.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor..

UPDATE 22:15 Traian Băsescu: Vă asigur că în măsura în care veţi avea nevoie puteţi apela la sprijinul meu. Ştiu că ştiţi tot, chiar tot despre ţara asta.

UPDATE 22:12 Traian Băsescu: Vă felicit pentru succesul electoral şiu cel din parlament. Asta înseamnă că sunteţi obligaţi, condamnaţi să aveţi succes. Dacă nu veţi avea succes, veţi fi singurii responsabili. Aveţi premise să tractaţi Români spre creştere economică. Ce vreau să vă spun este un lucru pe care am încercat să-l spun public, dar nu s-a putut auzi mesajul. Au fost unii care au plătit că nu i-au lăsat pe români să aştepte ca grecii salariile.

UPDATE 22:07 Miniştrii Mihnea, Costoiu, Constantin Niţă, Mihai Voicu, Cristian David şi Adriana Pană au depus jurământul.

UPDATE 22:00 Miniştrii Relu Fenechiu, Daniel Barbu, Nicu Bănicioiu, Liviu Voinea, Lucia Varga. Dan Şova şi Maria Grapini au depus jurământul.

Imediat după depunerea jurământului de către Dan Şova, Crin Antonescu a râs în hohote în timp ce vorbea cu Valeriu Zgonea. După aceea, a început să vorbească cu Traian Băsescu.

UPDATE 21:50 Miniştrii Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Dan Nica, Eugen Nicolăescu, Remus Pricopie, Mariana Câmpeanu şi Eugen Teodorovici au depus jurământul.

UPDATE 21:48 În timpul depunerii jurământului de către ministrul Justiţiei, Mona Pivnivceru, Traian Băsescu şi Crin Antonescu au schimbat câteva cuvinte.

UPDATE 21:45 Miniştrii Daniel Constantin, Titus Corlăţean, Radu Stroe şi Mircea Duşa au depus jurământul.

UPDATE 21:41 Miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu şi Gabriel Oprea au depus jurământul

UPDATE 21:37 Victor Ponta a depus jurământul

UPDATE 21:35 Ceremonia de depunere a jurământului a început.

UPDATE 20:45 Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 21.30, a informat Administraţia Prezidenţială

UPDATE 19:31 Votul pentru învestitura guvernului s-a încheiat

UPDATE 18:30 A început votul de învestitură a noului guvern

UPDATE 18:21 Victor Ponta: Voi fi garantul respectării drepturilor tuturor minorităţilor.

UPDATE 18:21 Ponta îi răspunde lui Blaga: "Distinsul preşedinte al PDL a vorbit despre măsuri de stânga. Să nu mă dezamăgiţi, dumneavoastră chiar sunteţi un om de stânga, nu cred că vă deranjează lucrul ăsta. Cât despre «Guvernul-mamut», mă gândeam că puteţi să îl înghiţiţi, pentru că animelele, indiferent cât sunt de mari, pot fi înghiţite de dumneavoastră. Să fii liderul PDL şi să vorbeşti de corupţie şi minciună este, cum s-ar spune în Ardeal, să vorbeşti de frânghie în casa spânzuratului sau, cum ar spune vameşii, să nu fluieri în biserică. După ce v-am auzit vorbind, începe să-mi pară rău că nu a vorbit doamna Udrea. Cu fosta conducere PDL a avut 20%, cu noua conducere e la 16%, vă urez succes"

UPDATE 18:20 Premierul Ponta i-a răspuns lui Ungureanu: "Guvernul Apocalipsei a căzut pe 27 aprilie", a spus Ponta cu refereire la căderea în parlament a cabinetului Ungureanu.

UPDATE 18:15 Mihai Răzvan Ungureanu: "Suntem astăzi aici să validăm Guvernul Apocalipsei. Un guvern care arată cu totul invers decât unul de care avem nevoie, complicat şi ineficient, făcut doar pentru a da satisfacţie o clientelă politică".

UPDATE 17:33 Vasile Blaga: Domnule premier, aţi spus că dvs, useliştii, sunteţi românii buni şi noi, pedeliştii, românii  răi. Aţi spus acum că austeritatea va continua.

UPDATE 17:29 Preşedintele PDL, Vasile Blaga: PDL nu susţine acest guvern şi programul de guvernare. Nu vom acorda  votul de încredere unui guvern mamut, plin de sinecuri. Respectăm votul românilor, dar PDL nu-şi poate da girul pentru o guvernare născută din manipulare

UPDATE 17:20 Crin Antonescu: Nu aveţi niciun şef, domnule prim-ministru. Dacă mai apare vreun preşedinte să zică asta, nu-l băgaţi în seamă.

UPDATE 17:19 Crin Antonescu: Vreau să spun că plecăm într-un guvern condus de Ponta cu toată încrederea că putem obţine dezvoltare economică. Despre statul de drept, libertăţi, echilibre democratice într-o societate care se simte ameninţată, suntem un parlament neobişnuit de mare, avem un guvern neobişnuit de mare numeric, e esenţial să fim un parlament puternic, un guvern puternic. Aveţi, domnule prim-ministru, cea mai puternică majoritate de după 1992. Vă asigur de sprijinul, loialitate, de efortul până la capăt pentru proiectul România puternică. Veţi avea parte de exigenţa unui control parlamentar puternic din partea propriei majorităţi.

UPDATE 17:17 Crin Antonescu: USL este o construcţie care are amploarea unui proiect de uniune naţională. Priorităţile sunt dezvoltarea esconomică, statul de drept.

UPDATE 17:15 Crin Antonescu susţine un discurs. 

UPDATE 16:58 Victor Ponta: Aş vrea să fac apel să fim parteneri într-un proiect pe care noi l-am numit "România puternică". Forţa acestei majorităţi poate să vină dintr-un proiect naţional care să ne unească.

UPDATE 16:55 Victor Ponta: Îmi doresc promovarea României în afara ţării, dar nu cu campanii costisitoare. România poate să aibă o altă imagine în lume atâta timp cât noi, românii, vom vorbi bine despre România.

UPDATE 16:50 Victor Ponta: O reindustrializare a României este o necesitate absolută pentru a rezista într-o lume globalizată.

UPDATE 16:46 Victor Ponta: Avem obligaţia să modificăm sistemul electoral care a provocat grave derapaje.

UPDATE 16:46 Victor Ponta: Vă rog să fiţi de acord să colaborăm pentru o nouă Constituţie.

UPDATE 16:38 Victor Ponta:Relansarea economică este o obligaţie pentru România. Avem nevoie de o fiscalitate corectă pentru investitori şi de predictibilitate.

UPDATE 16:36 Victor Ponta: Va constitui o prioritate reducerea risipei. Cheltuielile guvernului central nu vor creşte cu niciun leu. Fac apel către parlamentari să arătăm că nu vom cheltui niciun leu în plus.

UPDATE 16:34 Victor Ponta: Vreau să anunţ respectarea şi continuarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale. Nu tot ce ne propun e perfect, dar avem obligaţia să negociem. E important să avem un acord cu FMI pentru că România se află într-o Uniune Europeană în plină furtună.

UPDATE 16:33 Victor Ponta: Lupta cu sărăcia este o prioritate pentru guvernul României. Fac apel la colaborare cu opoziţia.

UPDATE 16:30 Victor Ponta: cel mai mare pact pe care un guvern patriot îl poate avea este cu cetăţenii. Cei care au înţeles să semneze acest pact că acest nou guvern va face ce-i stă în putere pentru a respecta pactul cu poporul român. Ştiu că aroganţa, lipsa de comunicare nu sunt apanajul unei singure formaţiuni.

UPDATE 16:27 Victor Ponta: Va urma un mandat decisiv pentru viitorul României.

UPDATE 16:24 Victor Ponta: 2012 a fost anul victoriei. Am luptat pentru o lume mai bună. Acest an se încheie cu câteva zile înainte. 2013-2014 trebuie să fie anul reconcilierii. Cred că nimic nu e întâmplător, astăzi pentru milioanele de români care au credite în euro este cel mai mic curs. E o idee despre ce poate să ne aducă stabilitatea, predictibilitatea. Trebuie să facem dreptate, mă refer la dreptate socială.

UPDATE 16:20 Victor Ponta: Lumea pe care sper să o lăsăm în spate astăzi este o lume politică, caracterizată de ură şi ceartă.

UPDATE 16:18 Victor Ponta: "Lumea creată de divinatate  nu se sfârşeşte astăzi nici pentru mayaşi. Se sfârşeşte o lume politică"

UPDATE 16:16 Premierul Victor Ponta prezintă programul de guvernare.

UPDATE 16:00 Şedinţa Parlamentului în care se va da votul de învestitură a început.

UPDATE 15:54 Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, declară că preşedintele Traian Băsescu mulţumeşte Parlamentului pentru invitaţia la învestirea Guvernului, menţionând că prezenţa preşedintelui în Parlament este strict reglementată de textul Constituţiei.

UPDATE 15:53Toţi miniştrii guvernului Ponta II au fost avizaţi.

UPDATE 15:52 Titus Corlăţean a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, el arătând în cadrul audierilor că semnalul dat de acordul de colaborare instituţională semnat de Băsescu şi Ponta a fost "foarte bine primit în exterior".

UPDATE 15:26 Dan Şova, ministru delegat pentru Marile Proiecte, a fost avizat de comisiile parlamentare cu 57 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 2 abţineri.

UPDATE 15:10 Ministrul desemnat al Finaţelor, Daniel Chiţoiu, care a primit avizul favorabil al comisiilor al comisiilor de buget-finanţe, a anunţat că va rescrie în cel mult un an Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală.

UPDATE 14:30 Constantin Niţă, nominalizat ca ministru delegat pentru Ministerul Energiei, a declarat în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului că este nevoie de liberalizarea pieţei de energie, nefiind de acord cu „subvenţiile acordate de stat”. Niţă a primit aviz favorabil.

UPDATE14:17 Ministrul desemnat de Interne Radu Stroe (PNL) a declarat în timpul audierilor că decizia Curţii Constituţionale de la referendum, privind listele electorale permanente şi numărul de alegători de pe ele a fost "nelegală".

UPDATE 13:50 Ministrul desemnat al Justiţie, Mona Pivniceru, a declarat în timpul audierilor din parlament că respingerea cererii de arestare a lui Ion Stan este o "chestiune mai mult de imagine".

UPDATE 13:30 Ministrul Mediului, Rovan Plumb, şi ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, au primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare.

UPDATE 13:20 Ministrul propus pentru Economie, Varujan Vosganian, a primit avizul comisiilor de specialitate, cu 57 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Liberalul a precizat că pentru subiecte precum CupruMin, gazele de şist şi Roşia Montană trebuie să existe o soluţie economică fermă, care să „respecte suveranitatea naţională asupra resurselor” şi avizele de mediu.

UPDATE 12:40 Mihai Voicu, propus ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost avizat de comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

 

Citește și: