Anca SIMINA
519 vizualizări 10 dec 2013

După ce a "rugat" deputaţii prin purtătorul de cuvânt să nu voteze legea amnistiei şi a graţierii, preşedintele Traian Băsescu le-a scris marţi oficial preşedinţilor celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, făcându-le inventarul deciziilor controversate ale parlamentarilor care ar urma să se regăsească şi în raportul pe justiţie al Comsiei Europene, din ianuarie.

Pe listă - proiectul de lege a amnistiei şi graţierii, aflat pe ordinea de zi a camerei Deputaţilor, Codul de Conduită prin care parlamentarii ar urma să poată supune la vor revocarea unui coleg incompatibil aflat în conflict de interese şi avizele negative la cererile de urmărire penalăn cazurile mai multor foşti miniştri.

"Am luat act că, în momentul de faţă, la Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate şi vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei, afectând încrederea în actul de justiţie", scrie Băsescu.

Obiecţiile sale vizează şi modificarea statutului parlamentarilor, asumată iniţial de toţi liderii grupurilor politice. "Îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferenţial senatorilor şi deputaţilor în raport cu ceilalţi demnitari ai statului, în materie de integritate şi incompatibilităţi, va afecta activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare", se arată în scrisoarea trimisă în Parlament.

Cât despre avizele mai vechi date în cazurile foştilor miniştri László Borbély, Paul-Victor Dobre şi Varujan Vosganian, respectiv despre cererea ANI de revocare a liberalului Mora Ákos-Daniel, Băsescu susţine că "orice încercare de blocare ori tergiversare a activităţii autorităţii judecătoreşti, în perspectiva noului raport de ţară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

Preşedintele se rezumă însă doar la un semnal politic. "Vă rog să identificaţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea, în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii. Am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept", le scrie Băsescu lui Angonescu şi Zgonea. 

Citește și: