Cristian ANDREI
1109 vizualizări 5 iul 2012

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus parlamentarilor să organizeze referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri simultan cu referendumul pentru demiterea preşedintelui.

„Puteţi face în sesiune extraordinară această modificare a Constituţiei”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu şi-a început discursul prin a preciza că nu contestă dreptul Parlamentului de a iniţia şi finaliza procedura de suspendare a preşedintelui, dar a subliniat că aceasta nu trebuie făcută prin „abuzuri”.

„Procedurile aplicate de majoritatea parlamentară arată că cei din USL sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării instituţiilor statului român”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a afirmat că suspendarea sa are trei obiective majore: punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului şi în mod special a justiţiei, subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid prin încălcarea gravă a Constituţiei şi legilor ţării, nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009.

Potrivit acestuia, mai există un motiv conjunctural.

„Primul-ministru pe care l-aţi furnizat este deja recunoscut în toată Europa şi peste Ocean drept primul ministru copy, copy paste. Este o problemă de ultimă oră în CV-ul primului ministru, toţi îl ştiam masterand la universitatea din Catania, nu a urmat niciodată acest master. Este bine să fie acoperit cu un process de suspendare a preşedintelui”, a spus Traian Băsescu.

El le-a transmis parlamentarilor USL instituţiile statului nu mai sunt cele din 2004.

„Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spiritualui, Voiculescu, că trebuie să controlăm justiţia. Dragii mei concetăţeni această vreme a trecut. DNA, Parchet nu pot fi întoaers la modul de supunere din 2000 – 2004”, a menţionat preşedintele.

Băsescu a spus că a constatat în cererea de suspendarea că i se impută diferite declaraţii şi afirmaţii, dar nu fapte.

„Ţin să le mulţumesc românilor că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii. Aud că am tăiat eu pensiile pensionarilor. Ştiu că prin dese declaraţii s-a reuşit propagarea aceste convingeri şi către pensionari. La referendumul de suspendare mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au primit nimic la pensie sau cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele”, a subliniat preşedintele Băsescu.
 

Citește și: